Ștefan Haiduc a lansat la Biblioteca Județeană Satu Mare volumul ”Destinul în mentalitatea din Țara Oașului”

În Sala Multimedia a Bibliotecii Județene Satu Mare a avut loc joi, 25 ianuarie lansarea volumului ”Destinul în mentalitatea din Țara Oașului”, autor Ștefan Haiduc, carte apărută la Editura Citadela din Satu Mare. Moderatorul evenimentului editorial a fost Paula Horotan, directot adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare.

După prezentarea persoanelor din prezidiu: Zamfir Danciu, directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Satu Mare, dr. George Vulturescu, prof. dr. Mihaela Grigorean, dr. Aurel Pop, editor și autorul cărții, Ștefan Haiduc, a urmat la cuvânt autorul volumului. Ștefan Haiduc a mulțumit tuturor celor prezenți pentru că au onorat cu prezența acest moment important, lansarea unei cărți de suflet la care a lucrat mai mulți ani. Este vorba despre o nouă carte a sa despre Țara Oașului, precedenta a fost lansată în luna decembrie 2017 cu titlul ”Ioniță G. Andron. Schiță biografică, articole, interviuri, evocări, fotografii”.

Autorul a vorbit despre impresiile sale despre Țara Oașului, așa cum a cunoscut-o personal din copilărie, cu elemente cum puțini sunt cunoscători dintre cei de față. În ultimii 50 de ani multe s-au schimbat în Țara Oașului. Treptat zona și-a pierdut multe din identitatea de odinioară. Deși lucrarea este preponderent etnografică este scrisă cu mult suflet, autorul a încercat să redea tot ce are Țara Oașului mai bun din toate punctele de vedere. Scriitorul este un bun cunoscător al acestui teritoriu, toată viața și-a trăit-o acolo. Este o zonă originală de un pitoresc aparte care a rămas intactă multă vreme după război, cu datini, obiceiuri, port și meșteșuguri. Din păcate cu timpul se constată o erodare treptată, de aceea este necesar să scriem despre Oaș, să salvăm ce se mai poate salva. Oșenii sunt oameni harnici și întreprinzători. Globalizarea nu ocolește nici Țara Oașului, cu toate acestea cei plecați nu-și uită originile, obiceiurile. Oșenii sunt români adevărați, piatră de temelie la frontiera de Nord-Vest a României.

Autorul a mărturisit că prin cartea sa dorește să transmită urmașilor elementele de bază ale civilizației oșenilor. A început să lucreze la aceste lucrări de mai mulți ani. A strâns informații autentice ce stau mărturie unui loc mirific. Lucrarea este și un semn de alarmă, trebuie să salvăm ce se mai poate salva. Globalizarea vine puternic din urmă.

Dr. Mihaela Grigorean a vorbit despre raportul dintre tradițional și modern oglindit în lucrarea de față. A lăudat curajul autorului de a aborda tema destinului în mentalul din Țara Oașului. În zilele noastre, multe elemente din tradiția oșenească încep să lipsească, totuși mai sunt elemente de civilizație care trăiesc și se pot salva. Mihaele Grigorean consideră că elementele fundamentale care definesc civilizația Țării Oașului se vor perpetua, țâpuriturile, de exemplu, se vor auzi și peste secole. Autorul scoate în evidență și personalitatea lui Ioniță G. Andron, care a fost un adevărat cronicar al Țării Oașului prin intermediul fotografiilor. Mihaela Grigorean a mai remarcat faptul că cei plecați revin cu plăcere în Oaș și se bucură de toate elementele culturii moștenite de la cei bătrâni, precum cântecul și dansul. Țara Oașului are propriul său destin pe care-l împlinește zi de zi, a spus dr. Mihaela Grigorean.

Dr. George Vulturescu a remarcat de la început că autorul este un adevărat om de cultură. Lucrarea este binevenită deoarece mulți nu cunosc amănuntele privind cultura acestei zone. Oamenii din Oaș sunt oameni minunați, fapt ce rezultă din fiecare pagină a cărții. Ca un călugăr benedictin, autorul a lucrat cu multă migală și răbdare la această carte. Cartea adună tot ce s-a scris de-a lungul anilor despre Țara Oașului. Cine mai are azi răbdare pentru așa ceva? s-a întrebat George Vulturescu. Cartea are element de poem, de rapsod, demonstrând că în tinerețe autorul a scris și poeme. Ștefan Haiduc peregrinează printre personalitățile care au scris despre Țara Oașului. Cartea lui este un poem de dragoste despre Oaș, fapt pentru care merită felicitările tuturor, a spus George Vulturescu.

Felicitări a adresat autorului și directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Satu Mare, Zamfir Danciu. Ștefan Haiduc merită tot respectul nostru pentru care a muncit atâția ani de zile. Directorul Direcției de Cultură Satu Mare i-a urat autorului multă sănătate, spor la scris, pentru a ne oferi și alte lucrări valoroase. A promis că Direcția pentru Cultură este mereu alături de oamenii valoroși din domeniul culturii.

Directorul Editurii Citadela, dr. Aurel Pop a fost lăudat de către directorul adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare, Paula Horotan, pentru că a reușit să scoată cele mai multe cărți de valoare din județ, în anul 2017. Merită să fie premiat cu ocazia Anului Editorial. Directorul editurii a trecut în revistă lista autorilor care s-au ocupat cu Țara Oașului și au publicat cărți în ultima vreme. De asemenea, a prezentat câteva date despre autor, care a debutat revuistic în anul 1971. Ștefan Haiduc a scos în ultimele luni două cărți valoroase despre Țara Oașului. Personal este convins că autorul nu se va opri aici, are în lucru alte cărți interesante. Cărțile sale ne ajută să înțelegem cultura materială a Țării Oașului. În ultima lui carte autorul încearcă să răspundă la întrebarea dacă Țara Oașului va rezista fenomenului globalizării. Ștefan Haiduc reprezintă cu cinste Țara Oașului, a spus dr. Aurel Pop.

Din sală au mai luat cuvântul avocatul Vasile Moiș, primarul comunei Vama, Vasile Corodan, consilierul județean, Ioan Belbe, dr. Viorel Câmpean, poetul Ioan Tipu Sălăjan. Cu toții l-au felicitat pe autor pentru frumoasa lui carte, au adus completări la cunoașterea civilizației materiale a Țării Oașului, unii dintre ei și-au declarat cu mândrie originea oșenească.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 25, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.