Servicii de sănătate, protecție și asistență, oferite vârstnicilor de D.G.A.S.P.C. Satu Mare

Vineri 26.01.2018, subprefectul judeţului Satu Mare, Altfatter Tamás a prezidat şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice desfăşurată în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ. În cadrul şedinţei directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Mariana Dragoș a prezentat informaţii cu privire la serviciile și prestațiile sociale pentru persoanele vârstnice.

DGASPC pune la dispoziţie servicii de prevenţie prin Centrul de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu CSRNA “Sf. Spiridon” Satu Mare; servicii rezidenţiale de protecţie prin 2 centre de îngrijire şi asistenţa socială care oferă servicii de suport, asistenţă medicală, recuperare, socializare; CIAS ”Șansa” Satu Mare – capacitate de 150 locuri; CIAS “Alexandru” Carei – capacitate de 100 locuri; Căminul pentru persoane vârstnice Viile Satu Mare – capacitate 20 de locuri.

Tot în cadrul şedinţei directorul DGASP a informat că începând cu data de 1 ianuarie 2018, conform alineatelor (4), (5) și (13) ale articolului 58 din Legea nr. 448/2006, adultul cu handicap beneficiază de următoarele prestații sociale indiferent de venituri:

a) adultul cu handicap grav 450,00lei:

indemnizație lunară, indiferent de venituri in cuantum de 325,00 lei
buget personal complementar lunar in cuantum de 125,00 lei
b)adultul cu handicap accentuat 350,00lei:

indemnizație lunară, indiferent de venituri in cuantum de 250,00 lei
buget personal complementar lunar in cuantum de 100,00 lei
c)adultul cu handicap mediu 50,00lei:

buget personal complementar lunar in cuantum de 50,00 lei

De asemenea conform art. 23, persoanele cu handicap grav şi accentuat beneficiază de gratuitate pe toate liniile la transportul urban cu mijloace de transport în comun precum şi însoţitorii persoanelor cu handicap grav, numai în prezenţa acestora.

O altă facilitate pentru persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat este beneficierea de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat.

Persoanele cu handicap, precum şi însoţitorii sau, după caz, asistenţii personali ai acestora, deţinători de autoturisme, mai beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 27 ianuarie 2018. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.