Satu Mare a găzduit 44 de tineri din zece țări pentru un proiect de formare Erasmus+

La începutul lunii ianuarie datorită Asociației Culturală pentru Tinerii din Satu Mare (SZAFKE) orașul nostru a fost gazda pentru 44 de tineri din zece țări pentru un proiect de formare Erasmus+. Asociația a câștigat finanțare pentru încă două proiecte, așa că seria de succes continuă și în anul 2018.Asociația Culturală pentru Tinerii din Satu Mare începe noul an cu program Erasmus, fiindcă ambele proiecte depuse în runda a doua din anul trecut au fost câștigătoare. Proiectele denumite The Show must go on și Migration–Integration au fost implementate în cursul lunii ianuarie. Primul, The Show must go on a avut loc între 7 și 13 ianuarie și 44 tineri din zece țări au participat la el. Câte patru voluntari și activiști de tineret din Bulgaria, Spania, Portugalia, Ungaria, Polonia, Lituania, Malta, Grecia, Turcia și România au încercat prin metode non-formale să caute răspunsuri la întrebările: ce înseamnă muzica în munca de tineret și aceasta cum poate ajuta la integrarea și dezvoltarea tinerilor marginalizate sau cu dizabilități. Cu acest scop tinerii au vizitat pe lângă Primăria și Consiliul Județean și alte instituții importante care oferă terapie acestor tineri, inclusiv prin intermediul muzicii.

„A fost o plăcere enormă să cunosc aceste modele prezentate de organizatorii locali și să pot vedea ce fel de oportunități pot avea tinerii în România, în județul Satu Mare” – a relatat Maria Gatsiou, din Grecia, cu experiențe proprii în acest domeniu, adăugând că munca terapeutică, inclusiv echipamentul cu care lucrează specialiștii, așa cum au fost prezentate de Dragoș Mariana, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului în județul Satu Mare, sunt exemplare precum și activitatea de prevenție și dezvoltare a Centrului de Terapie și de Reabilitare Fericitul Scheffler János.

De-a lungul trainingului de șapte zile, pe lângă aprofundarea cunoștințelor în legătură cu tema respectivă, tinerii au profitat de esența programului Erasmus+ și anume au stabilit relații între organizațiile civile și de tineret reprezentate, cu scopul de a facilita noi proiecte în colaborare cu ceilalți, promovând ideea diversității ca fiind mai degrabă un liant decât un perete între ei.

„La evaluarea finală a proiectului mi-am dat seama cât de mare este responsabilitatea mea ca organizator. Majoritatea participanților se afla la primul lor proiect Erasmus+ ceea ce înseamnă că experiențele săptămânii petrecute la noi vor influența atitudinea lor față de programul în sine și față de munca civilă în general. Din fericire, am aflat că au stabilit multe relații noi care pot deveni prietenii adevărate dacă vor păstra legătura și de obicei așa se întâmplă. Mai povestesc și eu uneori cu unii participanți de la primul meu proiect Erasmus (atunci se numea Youth in Action) care a avut loc cu cinci ani în urmă, totuși” – a relatat Franciska Őri-Pákay, coordinatorul proiectelor internaționale ale SZAFKE.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 5 februarie 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.