Odată cu sezonul cald, a venit și sezonul căpușelor

Încălzirea vremii favorizează apariţia şi răspândirea căpuşelor şi, implicit, a bolilor transmise de aceste artropode. Direcția de Sănătate Publică Satu Mare dorește să atragă atenția sătmărenilor să atragă atenţia asupra riscului, precum şi asupra modalităţilor de evitare a acestor infecţii. Pericolul cel mai mare este reprezentat de meningita cu Borrelia burgdorferi – boala Lyme, pentru care nu există vaccin. Singura posibilitate de prevenire constă în profilaxia generală pentru evitarea înţepăturilor de căpuşe.

646x404Encefalita Tick-Borne, dată de virusul TBE se poate preveni prin vaccinare, dar în România nu se comercializează vaccinul respectiv. Omul se poate infecta prin muşcătură de căpuşă infectată sau zdrobirea căpuşei cu mâinile neprotejate.Persoanele predispuse la risc sunt cele care, prin activitatea profesională, frecventează locuri cu vegetaţie bogată, sau în timpul liber obişnuiesc să iasă la iarbă verde, în parcuri, fac excursii prin păduri, li se recomandă următoarele măsuri de protecţie necesare pentru evitarea înţepăturilor de căpuşe:

– Evitarea regiunilor epidemice, mai ales a zonelor cunoscute prin abundenţa de căpuşe (tufişuri, păduri, terenuri unde trec turme de oi, capre)

– Purtarea îmbrăcămintelor de culoare deschisă (pentru observarea mai uşoară a căpuşelor), cămaşă cu mânecă lungă, pantaloni lungi, pantofi închişi, protejarea capului şi gâtului

– Cei care străbat tufişuri, păduri, sunt sfătuiţi să-şi tragă şosetele peste capătul liber al pantalonilor, pentru a bloca intrarea căpuşelor sub îmbrăcăminte

– Ar fi de dorit să nu se permită intrarea turmelor de oi nici măcar la periferia localităţilor

– Pentru a stăvili răspândirea căpuşelor şi protejarea, în mod indirect, şi a oamenilor, stăpânii de câini şi pisici e bine să aplice substanţe repelente pe blana animalelor, sub îndrumarea medicului veterinar (substanţele repelente nu omoară ci doar resping căpuşele)

– După sosirea acasă, se recomandă verificarea întregului corp, inclusiv a pielii păroase a capului pentru detectarea eventualelor căpuşe (muşcătura de căpuşă nu se simte întotdeauna)

– Căpuşa se îndepărtează cu pensa, aplicată cât mai aproape de piele, prin tracţiune uşoară şi continuă, având grijă deosebită să fie scoasă din piele integral, fără să se rupă. Nu se va zdrobi corpul căpuşei în timpul îndepărtării, iar mâinile să fie protejate cu mănuşi; parazitul să nu fie atins nici de persoana care face intervenţia – cel mai bine: medicul. Nu se vor utiliza alte metode (diferite substanţe, unguente etc.) pentru a îndepărta căpuşa, deoarece pot favoriza pătrunderea agentului infecţios.

Persoanele care prezintă simptome în urma unei muşcături de căpuşă sau contactului cu animale, trebuie să se prezinte neapărat la medic.

Autorităţile responsabile ar trebui să efectueze acţiunile de dezinsecţie a parcurilor şi vegetaţiei din localităţi stropind cu substanţe care să fie eficiente şi împotriva căpuşelor; totodată se recomandă limitarea şi ţinerea sub control a mişcării turmelor de oi care răspândesc masiv căpuşele.

Deşi nu este legată de înţepătura de căpuşe, dorim să menţionăm că meningita poate fi provocată şi de alţi agenţi infecţioşi, de ex. bacteria denumită comun meningococ (Neisseria meningitidis). Cel mai frecvent se întâlnesc meningococi din grupurile A, B şi C. Infecţia se răspândeşte mai ales pe cale respiratorie, şi poate da forme extrem de grave de boală, ducând în timp foarte scurt la deces sau soldându-se cu complicaţii care pot duce inclusiv la pierderea membrelor. Pentru grupul A şi C există vaccin care poate să vă ferească de o asemenea nenorocire.

Cu aceste idei vă dorim să vă bucuraţi de vremea frumoasă, fără să uitaţi să aveţi grijă de sănătatea Dvs. Căpuşele nu sunt insecte, ele sunt artropode.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 26, 2013. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.