Expoziția de arte plastice ”Aeroconul”, semnată Dan Marius Cosma își așteaptă vizitatorii

Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Satu Mare, ne invită să trecem pragul expoziției personale de pictură a maestrului Dan Marius Cosma, de la Galeria de Arte Plastice din Piața 25 Octombrie. Așa cum ne-a obișnuit și cu alte ocazii, Dan Marius Cosma se prezintă cu o colecție de tablouri inedite, reunite sub titlul ”Aeroconul”. 

Din prima clipă tablourile sale surprind prin coloritul viu, și tematica foarte îndrăzneață. Tablourile reflectă optimism și trezesc buna dispoziție.

”Aeroconul” este titlul unui poem epic de factură erotică, inclus în romanul ”La nord de sud”, dar, în același timp, el dă și titlul expoziției inspirate de respectivul poem. Ideea de bază este femeia, care apare în diferite ipostaze, redată în culori vii, în compoziții îndrăznețe, chiar incitante, cum susține autorul.

Identificăm fără greutate ca personaj principal, în șapte din cele 30 de tablouri, Muza, femeia supraponderală, între două vârste, măcinată de vicii și cu inclinații necuvincioase. Această femeie pe alocuri este identificată de un privitor avizat, cu celebra Venus din Willendorf, ce simbolizează un cult al fecundității.

Artistul scoate în evidență sânul femeii, ca un simbol al maternității, dar mai mult ca un atribut al puterii feminine. În mai multe ipstaze, femeia apare încadrată în elemente arhitecturale care te duc cu gândul la Veneția cu carnavalurile ei fastuoase. Tablorurile trădează un artist perfect format, cu o mână sigură ce reușește să surprindă esențialul.

Dan Marius Cosma este absolvent al Facultății de Arte Vizuale și Design a Universității din Oradea, promoția 2001, specialitatea pictură. De-a lungul timpului a participat la mai multe expoziții colective organizate în Satu Mare (”Micul prinț”, Salonul de primăvară”, ”Semn solar”, etc.), Baia Mare (Anuala Artei), Oradea (”Babel”), Bacău, Chișinău (”Saloanele Moldovei”).

Până în prezent a vernisat trei expoziții personale: ”Crucișorul în imagini idilice” (Biblioteca Județeană Satu Mare, 2013), ”Reflecții mărunte” (Galeria de Artă a UAP Satu Mare, 2016 și ”Flori, grădini, amintiri” (Galeria de Artă a UAP Satu Mare, 2017). Cea de-a patra personală – ”Aeroconul”, care nu a beneficiat de vernisaj, poate fi vizitată pe simezele Galeriei de Artă din Piața 25 Octombrie nr. 5 până la data de 28 februarie.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 5, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.