E oficial: Punctul de trecere a frontierei Peleş–Zajta va deveni în curând permanent

Unul dintre cele trei puncte de trecere a frontierei de pe teritoriul judeţului Satu Mare, care funcţionează acum doar temporar în week-end, va fi deschis permanent în viitorul apropiat. Este vorba despre punctul de trecere a frontierei dintre Peleş şi Zajta, iar o înţelegere despre deschiderea sa permanentă a fost perfectată la întâlnirea de luni dintre miniştrii de Externe ai României şi Ungariei, Teodor Meleşcanu, respectiv Szijjártó Péter.

Oficialul maghiar s-a întâlnit în aceeaşi zi şi cu membrii grupurilor parlamentare UDMR, din care fac parte şi cei doi parlamentari sătmăreni care susţin permanentizarea punctelor temporare de trecere a frontierei de pe teritoriul judeţului Satu Mare, senatorul Túrós Lóránd şi deputatul Magyar Lóránd.

Partea română şi cea maghiară au început deja demersurile din punct de vedere legal şi pregătirile din punct de vedere tehnic pentru amenajarea unui punct permanent de trecere a frontierei la Peleş–Zajta.

„Sătmărenii au simţit pe propria piele cât de necesară este deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei spre Ungaria, care ar putea să preia o parte din traficul sufocant de la Petea–Csengersima. Doleanţele populaţiei în acest sens au bază cât se poate de reală, deoarece timpul de aşteptare la Petea poate fi uneori exasperant, iar traficul greu complică şi mai mult circulaţia în zonă, deoarece pe banda de ieşire din ţară se formează uneori şiruri lungi de camioane, pe mulţi kilometri. Suntem încântaţi că miniştrii de Externe ai celor două ţări au aprobat permanentizarea punctului de trecere a frontierei de la Peleş–Zajta, după ce studiile de impact au arătat că acesta ar fi cel mai potrivit pentru preluarea unei părţi a traficului de la Petea”, a declarat deputatul Magyar Lóránd.

„În aşteptarea aderării la Spaţiul Schengen, ambele ţări au reabilitat drumurile de graniţă care trec prin punctele temporare de trecere a frontierei, de aceea este important ca măcar unul dintre aceste puncte să devină permanent. Pe lângă preluarea unei părţi a traficului de la Petea, noul punct de trecere a frontierei va contribui substanţial şi la dezvoltarea localităţilor aflate de o parte şi de alta a graniţei româno-maghiare”, este de părere senatorul Túrós Lóránd.

Deschiderea noului punct permanent de trecere a frontierei la Peleş–Zajta este cea mai potrivită alegere şi datorită distanţei relativ mici, de doar 11 km faţă de Petea, astfel că sătmărenii care doresc să scape de cozile de acolo nu vor avea de făcut un ocol prea mare, iar de la Zajta se poate ajunge uşor pe Drumul Naţional 49, care face legătura cu Autostrada M3.

Comunicat de presă comună al senatorului Turos Lóránd și al deputatului Magyar Lóránd

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 7, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.