Lansare de carte la Ardud: ”Sita de ceară – istorii din istoria unui ținut transilvan” de George Achim

Miercuri, 7 februarie, sala de ședințe a Primăriei orașului Ardud a fost martora unui eveniment cultural de excepție, lansarea cărții profesorului universitar dr. George Achim ”Sita de ceară, istorii din istoria unui ținut transilvan”. Au fost prezenți primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo, managerul Muzeului Județean Satu Mare, dr. Felician Pop, primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok Gurzău și Ioan Sorin Burde din Valea Chioarului, criticul de artă Kereskényi Sándor, consilieri locali.

Evenimentul a fost moderat de dr. Felician Pop. În cuvântul de salut al primarului orașului Ardud, Ovidiu Duma, s-a menționat faptul că asistăm la un moment important, cartea reușește să aducă la lumină împliniri de viață, de bucurii și necazuri ale oamenilor acestor locuri. Din experiența lor învățăm să fim mai buni. Cartea prof. univ. dr. George Achim, de 500 de pagini, apărută la prestigioasa editură clujeană ”Școala Ardeleană” a apărut sub egida Consiliului Județean Satu Mare, a Centrului Județean pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, și a Fundației Culturale Aesthesis.

Dr. Felician Pop a apreciat faptul că mulți din eroii cărții sunt prezenți la lansare. ”Dincolo de noi există un univers din care autorul a selectat în așa fel încât să lăsăm după noi o urmă fidelă… nimic nu este mai important decât adevărul, iar cartea preia adevărurile multor oameni. Miza unei cărți adevărate este ca aceasta să poată fi citită de toate categoriile de oameni iar George Achim, prin acest volum, demonstrează încă o dată că este un om al detaliului și al rigorii științifice”, a spus dr. Felician Pop.

La rândul lui, Robert Laszlo, directorul CJCPCT Satu Mare a amintit că acest volum adună povești care s-ar fi pierdut. Cartea are valoare de document din care noi suntem îndemnați să luăm exemplul eroilor din carte. ”George Achim este intelectualul avizat care a reușit să recupereze istoria individului, a omului cotidian care este autorul facerii istoriei”, a spus criticul Kereskényi Sándor.

Autorul cărții a mulțumit tuturor instituțiilor care au sprijinit apariția acestei cărți: Consiliului Județean Satu Mare, Centrului de Creație, Primăriilor Ardud și Beltiug, Facultății de Litere din Baia Mare, Universității Tehnice din Cluj-Napoca. A remarcat aportul echipei de cercetare: Simina Pop, Ligia Buzsor, Felicia Mich, Denisa Cărăian, Cecilia Bozga, Andreea Tămășan care l-au ajutat la realizarea interviurilor, afirmând că fără exigență în cercetare științifică, perseverență, răbdare, activitatea de cercetare științifică nu poare da rezultate veridice. ”Am căutat o unitate în diversitate și a reieșit cât de diversă este structura mentală a acestui ținut cu români, germani, maghiari, ruteni, ceangăi și romi. Fiecare are propria-i istorie, unică dar și comună, cu bune și rele”.

George Achim a mai subliniat că aici a găsit deschidere spre confesiune, spre mărturii directe. Toate aceste experiențe, dacă nu sunt publicate acum în viitor se vor pierde, istoria orală s-a dovedit și acuma fi de mare valoare”, a spus dr. George Achim. El i-a invitat pe cei din sală să participe la discuții, creând astfel un dialog viu deosebit de spontan și sincer.

Momentele artistice au constat din recitaluri de muzică românească, ungurească, șvăbească, țigănească. Invitații speciali au fost membrii Tarafului Școlii Populare de Artă din Baia Mare, condusă de Dan Daniel.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 8, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.