Expoziția de artă fotografică ,,INSIGHT” a artistei Alexandra Farkas, la Consiliul Județean Satu Mare

Vineri, 9 februarie, la Galeria de Arte Plastice de la Consiliul Județean Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției de artă fotografică ”INSIGHT” a artistei din Carei, Alexandra Farkas. Au fost prezenți președintele Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, Gergely Csaba, vicepreședintele Foto Club ”Vasile Vening László” Carei, Zsolt Bikfalvi, prim-vicepreședintele AAP Satu Mare, Ștefan Tillinger, vicepreședintele AAP Satu Mare, Keresztesi Monika. Moderatorul evenimentului cultural a fost Cristian Rudăreanu, regizor tehnic la Teatrul de Nord Satu Mare.

Cristian Rudăreanu a făcut o prezentare a biografiei artistei din Carei, membră a Foto Clubului ”Vasile Vening László” din anul 2012. Alexandra Farkas s-a născut la Carei la 6 iunie 1997. După studiile din localitatea natală s-a înscris la Facultatea de Istorie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind acum în anul II. Cristian Rudăreanu a spus că Alexandra este o artistă consacrată, care se ocupă cu fotografia de la vârsta de 14 ani. Acum este o adevărată maestră a portretului, realizat în alb-negru. Reușește să surprindă personajele în diferite ipostaze, cele mai multe în clar-obscur. Preferă fotografia alb-negru deoarece astfel surprinde până în cele mai mici amânunte caracteristicile personajelor. Din lucrările ei rezultă că are o fire perseverentă, și după cum lucrează putem trage concluzia că are un viitor strălucit. De-a lungul anilor a participat la expoziții personale la Carei, Cluj-Napoca, Baia Mare, Oradea și Târgu Jiu. În ultima vreme în preocupările ei a intrat și alcătuirea de albume foto pentru tinerii căsătoriți.

A luat cuvântul și vicepreședintele Foto Club ”Vasile Vening László” din Carei, Zsolt Bikfalvi, care a scos în evidență talentul deosebit a artistei, faptul că foto-clubul careian și-a propus să promoveze cele mai reprezentative talente, iar Alexandra Farkas este unul dintre ele. Lucrările ei sunt de o mare expresivitate. Bikfalvi Zsolt a mulțumit președintelui AAP Satu Mare, Gergely Csaba pentru posibilitatea de a expune la Satu Mare.

Vădit emoționată a luat cuvântul Alexandra Farkas. Ea a mulțumit numeroșilor iubitori ai artei fotografice că au venit la vernisaj și a destăinuit unele aspecte din creația sa. Președintele AAP Satu Mare, Gergely Csaba a amintit despre foarte buna colaborare dintre asociația pe care o conduce și Școala de Arte Satu Mare, cât și cu Foto Club ”Vasile Venig László” din Carei. Anual careienii expun de două ori la Satu Mare. A remarcat apoi că personajul feminin care apare în fiecare fotografie este însăși artista, într-o infinitate de ipostaze, ea fiind sufletul fiecărei poze. Ea nu este un simplu fotograf, ci un adevărat artist care știe să surprindă stări sufletești și să transmită mesaje în fotografiile ei.

Programul cultural a fost asigurat de către cursantele Școlii de Artă Satu Mare, Raluca Dumitru și Luana Erdös, acompaniate la chitară de către Gabriel Koka.

Fotografiile Alexandrei Farkas pot fi văzute între 9 februarie 2018 și 7 martie 2018 la Galeria de Arte Vizuale de la Consiliul Județean Satu Mare.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 10, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.