Sute de participanți la cea de-a noua ediție a Zilei lui Darwin, organizată la Satu Mare

12 februarie, ziua de naștere a lui Charles Darwin (12 februarie 1809-19 aprilie 1882) a fost aleasă pentru a sărbători realizările științei. În acest sens, Asociația „E-Consult”, Muzeul Județean Satu Mare și Nomanid Productions, cu sprijinul Rotary Club Satu Mare au organizat, în ziua de 12 februarie, cea de-a IX-a ediție a Zilei lui Darwin la Satu Mare: un eveniment de popularizare a științei, organizat anual în orașul nostru.

Începând cu ora 9.00, la Muzeul Judeţean Satu Mare a avut loc un program educativ diversificat, implicând cel puțin 300 de elevi sătmăreni.

În sala pentru expozițiile temporare elevii claselor gimnaziale au fost primiți de studenții Facultății de Biologie din Cadrul Universității ”Babeș-Bolyai”, care au susținut activități practice astfel încât cei mai tineri au putut descoperi tainele naturii.

În sala de conferințe a Muzeului, Dr. Robert Gindele a expus prelegerea ”Arheologia între ficțiune şi realitate”, explicând liceenilor prezenți câte ramuri ale științelor naturii ajută la descoperirea, analiza și interpretarea vestigiilor arheologice. În continuare, Andrei Ciurcanu, reprezentantul Asociației Agent Green din București, a prezentat un film documentar despre investigațiile făcute pe tema tăierilor ilegale în parcurile naționale din România. Ziaristul a vorbit și despre modul în care un cetățean responsabil trebuie să se comporte în protejarea patrimoniului natural.

Apoi elevii au fost implicați într-un spectacol științific prezentat de Silviu Ruști de la Magic Puppet din Cluj Napoca. În această parte a evenimentului chimia și fizica au jucat rolul principal, devenind, sub mâna artistului, niște mijloace fascinante în înțelegerea fenomenelor naturii.

De la ora 12.00, în aceeași sală au avut loc expuneri în limba maghiară susţinute de Dr. Rózsa Lajos din Budapesta, respectiv geologul Dr. Silye Lóránd de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj. După interesantele și captivantele lor prezentări, trupa TudaShow din Ungaria a realizat un adevărat Science Show.

Deoarece organizatorii au dorit să-i implice și pe adulții interesați, în seara zilei de luni s-a organizat la MusiCat Pub evenimentul intitulat ”Discuții de Ziua lui Darwin”, unde specialiștii invitați au prezentat câte o temă sugestivă. Apoi participanții au avut ocazia să discute despre temele abordate. Între prelegerile susținute, participanții s-au bucurat de muzica interpretată de Fehér Csaba și Balogh Ferenc.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 13, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.