A apărut nr. 33 al revistei veteranilor din Serviciile Române de Informații ”Vitralii – lumini și umbre”

Noul număr al revistei ”Vitralii – lumini și umbre” a veteranilor din Serviciile Române de Informații a apărut în momentul în care întreaga națiune română a intrat în Anul Centenarului Marii Uniri, cu un conținut bogat dedicat mărețului eveniment de la 1 Decembrie 1918.

În chiar primele pagini, conf. univ. dr. Mihai Racovițan ne prezintă foarte bine documentat, istoria zilei de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, prin prisma celor relatate de Alexandru Vaida Voevod, participant activ la istoricele evenimente. La rândul lui, conf. univ. dr. Aurel David evocă figura marelui bărbat de stat Mihail Kogălniceanu, de la a cărui naștere s-au împlinit 200 de ani. Mihai Kogălniceanu poate fi considerat făuritorul reformelor pentru modernizarea României, artizanul consolidării temeliei statului român modern.

Numeroase pagini sunt dedicate clarificării poziției cadrelor din serviciile de informații în zilele fierbinți din decembrie 1989. Rețin atenția două articole, ”Moartea s-a jucat cu mine” de col. (r) Neculae Tudosoiu și ”Memorialistica și numai… la Botoșani” de col. (r) Simion Postea.

Gl. bg. (r) Vasile Mălureanu ne prezintă un studiu foarte bine documentat despre ”Opoziția oamenilor de cultură față de regimul Ceaușescu, o continuare a tematicii din numerele anterioare, de data aceasta prezentând opoziția prin mesaje adresate autorităților române.

Col. (r) dr. Tiberiu Tănase analizează relațiile româno-sovietice prin prisma acțiunilor serviciilor de informații, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial și primii ani ai comunizării României.

Un interesant articol semnează și conf. univ. dr. Aurel V. David, ”Reformarea lui Cezar Librecht”, fost colaborator al lui Alexandru Ioan Cuza, care l-a numit pe belgianul stabilit în România, în fruntea primului serviciu de informații moderne, inspectorul poștei și a telegrafului. Cu o moralitate îndoielnică, dornic de înavuțire, l-au îndepărtat de domnitor, la al cărui detronare a pus umărul în noaptea de 10/11 februarie 1866. În cele din urmă Cezar Librecht a fost arestat, judecat și achitat, lăsat să părăsească țara.

La capitolul ”Memorie profesională”, în revistă putem citi articolul col. (r) Hagop Hairabetian ”Contraspionaj cu valiza la mână” și articolul col. (r) Gheorghe Delureanu ”Lungul drum al filorului”. Dr. Alba Iulia Catrinel Popescu ne face cunoștință cu mișcarea ”Frăția musulmană și califatul global”, o mișcare ideologică reformatoare în lumea arabă.

Notele de lectură sunt semnate de col. (r) Tiberiu Tănase, care ne prezintă cartea lui Gheorghe Savu ”Spionajul militar modern. Rolul liderului în conducerea și dezvoltarea informațiilor militare strategice”. Nu lipsesc nici paginile literare semnate de: Constantin Matei, Bebe-Sofronie Măciucă, Dumitru Dănău, Emil Dreptate, Gheorghe Trifu, Mihai Hanganu și Ioan Florian.

Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul Român de Informații, publică un medalion dedicat generalului Iulian Vlad, plecat la cele veșnice la sfârșitul lunii septembrie 2017. Iulian Vlad a fost personalitatea care ”a marcat semnificativ istoria recentă a României patria pe care a iubit-o mai presus de sine și căreia i-a închinat întreaga viață și carieră”.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 13 februarie 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.