Prozatorul sătmărean Mihai Sas a citit la ședința Cenaclului ”Afirmarea” o povestire pe tema iubirii

Miercuri, 14 februarie, la Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu” a avut loc o nouă ședință de lucru a cenacliștilor de la ”Afirmarea”. În cadrul întâlnirii, directorul Editurii Inspirescu, George Terziu a prezentat cea mai nouă apariție editorială, volumul de proză ”Uneori, consum bărbați tineri la micul dejun” de Luiza Cala, pseudonimul literar al artistei plastice Luisiana Calaidjoglu, născut la 23 septembrie 1957, la Băilești-Dolj, stabilită la Saturn-Mangalia. La 20 august 2004 în această localitate a fost inaugurată ”Galeria – Atelier Luiza Cala”. Artista are numeroase lucrări în colecții de stat în Spania, Bulgaria, Franța și în colecții particulare în Grecia, SUA, Canada, China, Turcia, Olanda, Bulgaria, Spania, Franța și Coreea de Sud.

Profesorul și Ambasadorul Delegat permanent la UNESCO, Adrian Cioroianu scrie despre proza Luizei Cala că: ”este o explozie de sensibilitate și de feminitate, ambele dublate de un umor covârșitor și tonic”. La rândul lui prof. univ. dr. Marian Cojoc apreciază că din proza Luizei Cala se desprinde mesajul evident: ”Un singur sentiment rezistă… eterna și fascinanta iubire!”. George Terziu care semnează cuvântul înainte, este de părere că cititorul are de a face cu o carte excelentă, ”de factură onirică (halucinantă, delirantă, de vis), născătoare de simboluri fatidice care pot controla lumea și misterele autorului”.

În partea a doua a ședinței, decanul de vârstă al cenacliștilor, prozatorul Mihai Sas a citit povestirea cu titlul ”Andrada”. Proza trece în revistă stările sufletești ale tinerei Andrada, ”frumoasă, blondă, scânteietoare, mai proaspătă decât un fruct”. Pașii ei se intersectează cu cei ai tânărului poet și reporter Cristian. Amândoi, dornici de a gusta din fructul dragostei, fiecare în felul său. Vizita în locuința sărăcăcioasă a tânărului se soldează cu un eșec. Fata se lasă admirată până la un moment dat, când fuge, lansând totuși invitația la o excursie pe munte a doua zi. Prozatorul reușește să surprindă starea de spirit a celor doi îndrăgostiți după întâlnirea eșuată. Contrar așteptărilor, tânărul gazetar nu se prezintă la întâlnire, fata pleacă singură. În această ieșire în natură fata își pusese mari speranțe. Excursia îi produce o nouă dezamăgire.

Tânăra nu a reușit să-l mai întâlnească pe Cristian, deoarece acesta plecase pentru o lună să-și rezolve niște treburi în Capitală. Andrada se dedică în acest timp studiului, dă admitere la facultate și devine studentă la o prestigioasă universitate. În fața ei se deschide o nouă perspectivă. Singură a ajuns la concluzia că relația ei cu Cristian nu a fost o iubire adevărată. La mijloc a fost doar ambiția ei de a se lăuda în fața colegelor că poate să facă în așa fel încât poetul reporter s-o iubească. ”Dragostea nu depinde nici de ambiție și nici de întâmplare, ci se învață și se construiește cu migală și răbdare”, este și concluzia prozatorului.

Au luat cuvântul pe marginea povestirii poetul Gheorghe Cormoș, pentru care povestirea a avut nuanța unui pastel, cu puține dialoguri. Tot el a menționat că în Satu Mare, în comparație cu alte județe, sunt creatori valoroși, doar că nu știm să ne promovăm aceste valori. Pentru George Terziu, proza preromantică este de apreciat, autorul reușește să întoarcă lucrurile pe toate fețele. Mihai Sas este un adevărat ”detailist”, atent la toate amănuntele. El dă un bun exemplu pentru scriitorii tineri. Viorica Cherecheș a remarcat că scrierile lui Mihai Sas au un farmec aparte, în timp ce Ioan Anițaș a recomandat recitirea textului în vederea unei finisări adecvate.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 14, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.