Expoziția ”50 de ani de la reînființarea județului Satu Mare”, la Muzeul Județean

Vineri, 16 februarie, în sălile de la parterul Muzeului Județean de Istorie Satu Mare, a fost vernisată expoziția dedicată împlinirii a 50 de ani de la reînființarea județului Satu Mare. Așa cum a precizat în cuvântul său, dr. Claudiu Porumbăcean, asistăm la un eveniment important în viața tuturor sătmărenilor și al țării, adoptarea Legii de reorganizare administrativă, înființarea județelor și implicit a județului Satu Mare. Așa cum toată lumea poate vedea, sunt expuse hărți de la începutul secolului XX și până în 1968, care ilustrează evoluția acestei părți din țară.

Despre această evoluție în timp a județului a vorbit managerul Muzeului Județean Satu Mare, dr. Felician Pop, care a atras atenția asupra etapelor până în 1918, perioada interbelică, scurta perioadă de administrație horthystă 1940-1944, anii regimului totalitar. În 1968 s-a renunțat la modelul sovietic de organizare administrativ teritorială în regiuni și raioane și s-a reînființat județul Satu Mare, chiar dacă nu integral în limitele din perioada interbelică. Dr. Felician Pop a mai atras atenția asupra obligației pe care o au istoricii de a analiza obiectiv evenimentele, evidențiind atât cele bune cât și cele rele. Județul Satu Mare, așa după cum a rezultat în 1968, are o formă ciudată, deoarece zona Codrului este mult mai întinsă face parte din trei județe.

Felician Pop a mulțumit doamnei Doris Uglar pentru donația pe care a făcut-o, pentru mobilierul și obiectele personale care au aparținut primului conducător al județului Satu Mare, Iosif Uglar. Fostul conducător este menționat în cel mai nou volum scris de Felician Pop, ”Țipătul cenușii”. Iosif Uglar și chiar urmașul acestuia, Ioan Foriș au făcut destul de multe lucruri bune în folosul întregului județ, au fost edili care au ținut mult la județul lor și merită ca istoria să-i rețină, ”Iosif Uglar a fost omul care nu și-a plecat capul în fața Ceaușeștilor”, a spus Felician Pop.

Dintre cei prezenți a luat cuvântul și col. (r)Ioan Rus, azi la venerabila vârstă de 93 de ani. El a făcut parte în 1967-1968 din comisia tehnică care a stabilit noua organizare, din partea Ministerului Apărării Naționale. Iosif Uglar a pus temelia județului Satu Mare, a fost călăuzit în activitatea sa de un evident patriotism local. Colonelul Ioan Rus a mai vorbit și despre necesitatea cunoașterii istoriei, la care contribuie și evenimentul de astăzi. Vorbitorul a amintit amănunte privind constituirea comisiei tehnice din care a făcut parte. Reorganizarea administrativ teritorială a fost posibilă după ce am scăpat de prezența sovietică în România. Colonelul Ioan Rus a prezentat cartea sa, ”Armata în istoria românilor” în care face referire și la nașterea noului județ Satu Mare. Cu ocazia activității desfășurate în cadrul comisiei l-a cunoscut pe Iosif Uglar, devenit prim secretar de partid la Satu Mare. Personal l-a caracterizat ca fiind un membru al Partidului Comunist dar care nu a fost comunist. Iosif Uglar s-a simțit oarecum vinovat de faptul că părțile sătmărene au rămas în urma zonei Baia Mare. În anul 1970, cu ocazia vizitei făcute de Nicolae Ceaușescu în zonele afectate de inundații, Iosif Uglar s-a gândit că va fi o ocazie bună pentru a obține fonduri necesare refacerii vieții economico – sociale suferite în urma inundațiilor.

Dr. Felician Pop a mulțumit tuturor acelora care au contribuit la organizarea acestei expoziții și a invitat-o pe Doris Uglar, fiica lui Iosif Uglar, să spună câteva cuvinte. Ea a împărtășit câteva aspecte cunoscute de ea din anii 70-80. A menționat realizările din vremea aceea: ridicarea digului de protecție, aeroportul, stadionul, barajul de la Călinești, edificarea Centrului Nou, clădirile de aici, încercarea de a pune în valoare a apelor termale din zona Satu Mare. Doris Uglar a mulțumit pentru invitația de a participa la acest eveniment și a dorit tuturor succes în domeniile în care activează.

Dr. Claudiu Părumbăcean a spus că în viitor se preconizează deschiderea unei expoziții care să ilustreze perioada 1945-1989. Istoricul a făcut apoi o prezentare cuprinzătoare a evoluției în timp a județului Satu Mare, pornind de la perioada apartenenței la Imperiul austro-ungar, atunci când a fost un județ foarte mare, cuprinzând teritorii azi în județul Maramureș, sau alte județe, și peste frontieră. Era un județ cu peste 795.000 km2 și cu o populație de peste 340.000 de locuitori. Schimbări importante s-au petrecut după Marea Unire din 1918.

Vorbitorul a prezentat harta elaborată de Dariu Pop apoi harta din 1926, fără Carei, care a făcut parte din județul Sălaj. În timp a fost o dispută în legătură cu centrul județului Satu Mare, se oscila între Baia Mare și Satu Mare. În 1940 sub administrația maghiară Careiul revine în cadrul județului. După război s-a constituit regiunea Baia Mare, cuprinzând 8 plase, printre care și Satu Mare. Raioanele au apărut în 1950. Ulterior regiunea se va numi Maramureș. În 1968 țara a fost împărțită în 39 de județe. S-a menționat faptul că noua lege de organizare administrativ-teritorială a fost amplu dezbătută, s-au operat și modificări. În total la această lege s-au depus peste 200 de amendamente. În noul județ, Satu Nare a pierdut Seiniul și zonele miniere din partea de est a fostului județ Satu Mare.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 16 februarie 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.