Dotări în valoare de 10.000 euro, pentru secția de neonatologie a S.J.U. Satu Mare

Marți, 20 februarie 2018, Organizația Salvați Copiii a donat secției de neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, un monitor de funcții vitale și o unitate de fototerapie. Este a doua donație pe care Salvați Copiii România o face maternității. La eveniment au fost prezenți: Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Organizația Salvați Copiii România; Amalia Năstase, ambasador al campaniei de reducere a mortalității infantile Salvați Copiii România; Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare; Marc Ioan Adrian, manager S.J.U. Satu Mare; dr. Mare Lăcrămioara Paula, director medical Spital; dr. Luczki Zita-Panna, șef secție Neonatologie.

Prematuritatea rămâne una dintre principalele cauze ale mortalității infantile, a cărei rată plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană, o statistică sumbră, pentru că datele oficiale arată că, într-o maternitate unde există aparatură medicală vitală, cei mai mulți prematuri supraviețuiesc.

În județul Satu Mare, rata mortalității infantile este sensibil mai ridicată față de media pe țară, de 11,4 la mie, față de 7,6 (date valabile pentru 2016). Este motivul pentru care Organizația Salvați Copiii România continuă dotarea secției de Neonatologie de la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, cu un monitor de funcții vitale și o unitate de fototerapie, în valoare de 10.000 de euro.

Este cea de-a doua donație pe care Salvați Copiii o face acestei unități medicale, care a primit, în 2014, un incubator de terapie intensivă în valoare de 9.300 de euro. Gradul de prematuritate este în dinamică ascendentă, iar primul minut de viață este dependent de intervenția medicală promptă.

Dr. Zita-Panna Luczki, șefa secției de neonatologie, explică de ce este necesar ca maternitatea să fie dotată cu aparatură medicală performantă, pentru a putea salva nou-născuții prematur: ”Îngrijirea copiilor se face cu dragoste, dar și cu strictețe, acordându-se o mare atenție monitorizării permanente a micuților. Viața este pe primul plan și chiar dacă ea începe printr-o luptă în cazul copiilor prematuri, e o luptă pe care suntem determinați să o câștigăm. Acest lucru nu se poate realiza, însă, doar cu dragoste, ci e nevoie și de aparatură performantă de ultimă generație. În ultimii ani am beneficiat de suportul susținut al Organizației Salvați Copiii, care a dotat secția noastră cu un incubator performant absolut necesar îngrijirii prematurilor, un aparat de monitorizare a funcțiilor vitale, precum și o unitate specială pe fototerapie, sub formă de tunel, care reduce mult timpul de spitalizare al nou-născuților care au nevoie de acest tip de tratament. Fără acestea, viața prematurilor era în risc”.

La maternitatea din Satu Mare, în anul 2017 s-au născut 1.888 de copii, dintre care prematuri 170. În cazul a 17 nou-născuți, a fost necesar transferul către alte spitale de specialitate pentru îngrijiri complexe.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România a subliniat decalajul între maternitățile pregătite să intervină medical și cele lipsite de aparatură necesară: ”Decalajul acesta se măsoară în vieți salvate: copiii născuți prematur într-o maternitate care nu are aparatură medicală adecvată mor, dar ei ar trăi dacă s-ar naște într-o maternitate unde medicii să aibă la dispoziție incubatoare și alte echipamente medicale necesare. Este un adevăr brutal, dar el ne arată că soluția pentru salvarea prematurilor depinde de politici publice coerente, care să facă din combaterea mortalității infantile o prioritate ”.

În 2017, Salvați Copiii România a investit peste 813.000 de euro în dotarea a 40 de maternități și secții de nou-născuți din: București, Brașov, Reșița, Caransebeș, Târgu-Neamț, Bicaz, Roman, Târgu-Mureș, Gura Humorului, Rădăuți, Buftea, Buzău, Iași, Satu-Mare, Tulcea, Bârlad, Botoșani, Caracal, Sibiu, Deva, Călărași, Oradea, Mangalia, Râmnicu-Vâlcea, Pitești, Craiova, Timișoara, Bacău, Drobeta Turnu Severin, Zalău, Baia-Mare, Târgoviște, Alba-Iulia.

În total, în perioada 2012-2017, Salvați Copiii România a dotat 78 de maternități, din 40 de județe ale țării, ridicând numărul echipamentelor donate la 393.

În România, contează unde te naști, ca să poți trăi: doar 23 de unități sunt de nivel III și pot prelua cazurile severe

Nașterea rămâne, în țara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are șansa de a se naște într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supraviețui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor. (Raport WHO Born too soon). În România, este cazul unuia din 10 copii, care se naşte prematur şi are nevoie de intervenție medicală urgentă încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern.

Deși mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naşte în spitalul adecvat echipat, în prezent, în România există doar 23 de unități de nivel III de terapie intensivă nou-născuți, dintre care 9 în București. Mai mult, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar de 30 paturi la un million de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală.

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Amalia Năstase, Ambasador al programului de reducere a mortalității infantile, a făcut un apel la implicare: ”Atâta vreme cât știi că poți salva vieților prematurilor, asigurându-te că medicii au la dispoziție aparatura medicală atât de necesară, e revoltător să nu te implici. Autoritățile de decizie trebuie să își asume un program național complex, de dotare a tuturor maternităților”.

Organizația Salvați Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecționarea a 2% din impozitul anual pe venit și îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternitățile din România cu aparatură de ultimă generație, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/ . Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 20, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.