”Personalități marcante ale Tășnadului – 1918 – 2018”: Nóty Károly și Petkes József

Miercuri, 21 februarie 2017, la Muzeul Orășenesc Tășnad a avut loc vernisajul expoziției ”Personalități marcante ale Tășnadului – 1918-2018”. Expoziția a fost organizată pentru a comemora două personalități care au adus un aport semnificativ la viața culturală și artistică a orașului Tășnad: scriitorul, jurnalistul, autorul de cabaret Nóty Károly și artistul plastic Petkes József. Din partea conducerii locale a fost prezent viceprimarul Kiskasza Balázs.

Nóti Károly s-a născut la 1 februarie 1892 la Tășnad. A fost scriitor maghiar, jurnalist, scenarist, autor de cabaret. A urmat gimnaziul la Zalău, studiind apoi dreptul la Cluj, unde a lucrat ca funcționar de cale feratã. La Cluj începe sã colaboreze la diferite reviste, Kelet Újság Începând din anul 1923 trăiește și lucreazã la Budapesta. Aici se lanseazã ca autor de cabaret, în 1926 fiind deja un cunsocut și îndrăgit autor de gen.

În perioadã 1930-1933 îl găsim la Berlin ca scenarist de filme, unde în 3 ani ajunge unul din cei mai renumiți autori și scenariști ai cinematografiei germane fiind cunoscut sub numele de Karl Noti. Câteva din filmele a căror scenarii au fost scrise de N. K. sunt: Drei Tagge Mittelarrest, Der Schrecken der Garnison, Reserve hat Ruh, Mein Cousine aus Warschau, Man braucht kein Geld sau Annemarie, die Braut der Kompanie.

După 1933, forțat de împrejurări (instaurarea dominației naziste) N. K. se întoarce la Budapesta unde va scrie scenarii pentru filme ca: Hyppolit, a lakáj (unu din primele filme cu sonor din industria de film din Ungaria) Az új rokon, Magdát kiscapák.

Tot în această perioadă va regiza la Viena și Paris filme precum: Csibi, der Fratz, Katharina, die Letzte, Mister Flow, Keine Angst vor großen Tieren, etc.

În 1941 este arestat și deportat în lagăr de concentrare, fiind însă eliberat după război. Din 1946 va lucra la Podium Kabaret în Budapesta ca dramaturg, unde cunoaște numeroase succese. Se stinge din viațã la 28 mai la Budapesta.

La 28 mai 1999, la Tășnad în cadrul unei ceremonii solemne este pusă o placă de marmură comemorativă, pe Casa Culturã.

Petkes Jóysef s-a născut în Tășnad la 4 februarie 1928, petrecând o parte din copilărie la Brașov. Școala elementară și gimnazială le face la Brașov. Studiile liceale le urmează la Cluj, în cadrul Liceului de Artă. În 1948 este admis la Institutul Maghiar de Artă din Cluj, absolvind studiile superioare ale secție pictură-pedagogie, în 1954. După absolvire, lucrează timp de 4 ani ca profesor de desen în diferite orase din Moldova: 1954-55 la Suceava, 1955-56 la Iași, 1956-58 la Câmpulung Moldovenesc. După această perioadă se întoarce în Tășnad.

Începând cu anul 1955 va fi prezent la toate expozițiile de artă regionale și județene, precum și în țări ca Olanda, Germania, Austria, Elveția, Suedia, Franța, Iugoslavia, Polonia, etc.

Între anii 1963-1985 își continuă cariera pedagogică la Satu mare. Timp de 5 ani a fost inspector școlar, timp în care descoperă și studiază cu pasiune, valorile etnografice ale județului. Face cunoscute și atrage atenția cititorilor asupra valorilor meșeteșugurilor populare, prin sute de desene însoțite de aritcole pe care le publică în presă și volume de studii. Ulterior, toate aceste studii și desene le-a reunit în două cărți de specialitate.

În anul 1985 își manifestă dorința de emigra în Ungaria, moment în care este exclus din învățământ. Inițial s-a stabilit în Nyiregyháza, iar din 2004 trăieste în Napkor. De-a lungul carierei sale participă și organizează tabere de creație atât în Romania cât și în Ungaria, Ucraina, Polonia, Germania, Lituania, Suedia și Franța. Acest aspect contribuie acvtiv la desăvârșirea vieții sale artistice.

Una din cele mai importante lucrări o reprezintă Istoria învățământului, un mozaic de 40 mp, realizat la intrarea în Colegiul Național Doamna Stanca din Satu Mare. De asemenea, o lucrare monumentală este tavanul casetat cu motive biblice și laice din sala comunitară a parohiei reformate din Nyiregyháza, realizat împreună cu Gaál András.

Lucrările sale au fost expuse în multe muzee de artă din țară și din afara ei: Suceava, Satu Mare, Lăzarea, Gheorgheni, Nyiregyháza, obtinând totodată multe premii. Este membru al Asociației Maghiare a Creatorilor de Artă, al Aociației Universale Maghiare de Artă Plastică (Stockholm) și al Breslei „Barabás Miklós” din Cluj.

În anul 2010 Muzeul Orășenesc Tășnad a organizat o expoziție retrospectivă dedicată artitului tășnadean, iar în 2012, la inițiativa Bisericii Reformate din Tășnad s-a realizat o galerie permanentă cu lucrările sale.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 21, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

3 Responses to ”Personalități marcante ale Tășnadului – 1918 – 2018”: Nóty Károly și Petkes József

  1. Dar specialiștii care au organizat expoziția nu știu că în cei 100 de ani au trăit și au avut o activitate meritorie și români! Doar cei 2 maghiari trebuie remarcați?

  2. Vor urma si altii, atat romani cat si maghiari sau evrei cum a fost si cazul lui Noty Karoly!

  3. ”Nóti Károly s-a născut la 1 februarie 1892 la Tășnad. A fost scriitor maghiar…” – adică nu se precizează că a fost evreu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.