Dr. Felician Pop și-a lansat la Muzeul Județean cartea ”Țipătul cenușii”, apărută la Editura Ecou Transilvan

Sala festivă a Muzeului Județean Satu Mare s-a dovedit neîncăpătoare azi după-amiază pentru numărul mare de admiratori ai scriitorului, poetului și omului de cultură dr. Felician Pop, care și-a lansat cartea ”Țipătul cenușii”, apărută la editura clujeană Ecou Transilvan. Lansarea a avut loc în șirul manifestărilor care au loc cu ocazia ”Anului Centenarului Marii Uniri”. Cartea a fost prezentată de scriitorii prof. univ. dr. George Achim, Teodor Curpaș, Kereskényi Sándor, Robert Laszlo, Nadia Baciu din partea editurii Ecou Transilvan. Lansarea a fost moderată de scriitoarea Loredana Știrbu, președinta cenaclului literar Cronograf.

La acest remarcabil eveniment a participat viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher. Ea a remarcat în cuvântul ei că numărul foarte mare de iubitori de literatură din sală demonstrează numărul mare de admiratori pe care îi are autorul. El este un foarte bun manager al Muzeului Județean care desfășoară o intensă viață culturală și științifică. Dr. Felician Pop merită pentru noua sa carte toate felicitările, prin noua carte el propune o lectură plăcută.

Cuvinte de felicitare au mai fost adresate autorului de către directorul Direcției Fudețene pentru Cultură și Patrimoniu, Zamfir Danciu, care a spus că Satu Mare are mare nevoie de asemenea oameni de cultură. Mai pe larg despre carte a vorbit prof. univ. dr. George Achim. Cartea de crochiu, de tablete sau instantanee, de gânduri, de cugetări și reflecții a autorului este de mare actualitate. Este o reflectare a realității cotidiene. Autorul este un foarte bun observator, un pictor al evenimentelor, cu un ochi ager ce denotă înțelepciune. El meditează asupra realității cu un spirit analitic. Reușește să esențializeze, se compară cu un sprinter care aleargă bine, instantaneele lui dobândesc personalitate, se citesc cu plăcere.

George Achim a mai spus că: “Autorul are condei de scriitor, este în același timp și scriitor și gazetar. Tabletele lui sunt și pagini de memorialistică. Scrierile au nerv, au patină nostalgică. Scrierile lui au continuitate, se constituie într-o cronică a mizantropului. Ceea ce vede analizează cu ochii entomologului (cercetătorul insectelor mici). El vede spectacolul orașului acvariu și meditează cu amărăciune asupra unor aspecte mai puțin plăcute”.

Robert Laszlo vede în cartea lui Felician Pop niște mărturisiri profunde ale unui scriitor care pare pesimist. El a scris cartea cu multă dăruire față de moralitate, el pune bazele culturii sătmărene. Felician Pop a fost mereu alături de scriitorii tineri pe care i-a îndrumat cu multă pricepere. În carte zugrăvește o lume cu realități, scrie cu o tenacitate aparte, este sincer, iubește frumosul în toate domeniile. Putem spune că este un perfecționist care oferă propria viziune asupra realității.

Cuvinte de laudă au mai fost rostite de profesorul Teodor Curpaș, care a remarcat numărul mare de oameni de cultură de valoare prezenți. Autorul îi impresionează pe mulți cu toate tabletele din carte, în care mulți pot regăsi. Cartea în sine vorbește despre un mare om de cultură. Prin tot ce a scris el caută să ne facă mai buni. Prin opera sa dr. Felician Pop poate cere oricând intrarea în rândurile membrilor Uniunii Scriitorilor din România.

Criticul literar Kereskényi Sándor a spus că autorul este un autentic om de cultură, ”un artist al scrisului, care lucrează fără reguli, lucrează tocmai pentru stabilirea regulilor. Este practic un creator de reguli”. În noua lui carte el se situează între tradiție și inovație, uneori scrisul trădează și înclinații filozofice. ”Examinează atent cauzele evenimentelor și este necruțător cu incultura și impostura. Cartea ne oferă multe învățăminte”, a spus Kereskényi Sándor.

Mai mulți vorbitori din sală au spus că scrierile lui Felician Pop ne pun pe gânduri, prin ele autorul militează pentru dreptate, bunătate, iubire, el refuză uitarea. Meditează asupra necesității aducerii înapoi în țară a celor plecați.

În final autorul, dr. Felician Pop a mărturisit că se simte copleșit de numărul mare de simpatizanți prezenți. A vorbit despre începuturile activității lui culturale, de faptul că în volum amintește de foarte mulți prieteni și colaboratori. Personal se simte fericit atunci când poate citi și scrie. A mai amintit de cele 14 drumuri pe care le-a făcut în Basarabia, anul acesta va face al 15 drum, prilej cu care a militat întotdeauna pentru reunirea fraților. Basarabia este un loc unde merge ca acasă, întocmai ca în comuna natală Odoreu.

Programul muzical a fost susținut de cunoscutul interpret de muzică populară Petrică Mureșan și cantautorul George Negrea, care a cântat în duet cu Felician Pop un frumos cântec patriotic.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 23, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Dr. Felician Pop și-a lansat la Muzeul Județean cartea ”Țipătul cenușii”, apărută la Editura Ecou Transilvan

  1. Sincere felicitari autorului cat si editurii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.