Simpozion de Matematică în memoria profesorului Ioan Boț, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”

Sâmbătă, 24 februarie, Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, Centrul Județean de Excelență Satu Mare și Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, în colaborare cu Primăria Municipiului Satu Mare au organizat Simpozionul de Matematică în memoria profesorului Ioan Boț, în semn de prețuire pentru cel ce a fost profesor de matematică la Liceul ”Mihai Eminescu” aproape o jumătate de secol. Evenimentul a avut loc începând cu ora 9.00 în Sala festivă ”Dr. Vasile Lucaciu” a Colegiului Național ”Mihai Eminescu”.

În prima parte a simpozionului, organizatorii alături de invitați au vorbit despre omul, profesorul și concitadinul nostru Ioan Boț, care a obținut rezultate remarcabile în pregătirea a numeroase generații de matematicieni. Peste 100 dintre elevii profesorului Ioan Boț sunt astăzi matematicieni de renume în cele mai diverse locuri din lume.

Au luat cuvântul: primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, inspectorul general de matematică din Ministerul Educației Naționale, Grigorescu Daniel, inspectorul școlar general Satu Mare, profesorul Călin Durla, primarul comunei Vetiș, Iuliu Ilyés, profesorul Ioan Pop, consilier județean, fost director al Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, profesorul Liviu Rotaru, directorul C.N. ”Mihai Eminescu”, directorul Centrului de Excelență, profesorul Viorel Solschi.

Profesorul Ioan Boț s-a născut la 19 iunie 1939 în satul Dobric din Țara Lăpușului. În această localitate a urmat clasele primare, apoi cele gimnaziale la Baia Sprie. În anul 1954 s-a înscris la Liceul ”Gheorghe Șincai” din Baia Mare, iar la terminarea liceului a urmat Facultatea de Matematică – Fizică, secția Matematică a Universității ”Victor Babeș” din Cluj. În 1962 a fost repartizat ca profesor de matematică la Liceul ”Mihai Eminescu” din Satu Mare, azi Colegiu Național. Aici a profesat timp de 42 de ani. A pregătit elevi care au obținut numeroase premii la olimpiade naționale, a îndrumat zeci și zeci de elevi care au urmat cursurile învățământului superior. Între anii 1994-1997 profesorul Ioan Boț a fost directorul Colegiului Național ”Mihai Eminescu, calitate în care a contribuit la consolidarea Colegiului ca instituție de învățământ de elită. În timpul directoratului său a fost construit noul corp de clădire a Colegiului, s-a amenajat Sala Festivă ”Dr. Vasile Lucaciu”.

Profesorul Ioan Boț pentru activitatea depusă a fost decorat cu ”Medalia Muncii”, Ordinul ”Serviciu Credincios” în Grad de Cavaler, Ordinul ”Meritul Pentru Învățământ” în Grad de Cavaler. Între anii 1992-2004 a fost timp de trei mandate membru al Consiliului Local al Municipiului Satu Mare.

Profesorul Ioan Boț a trecut la cele veșnice în ziua de 2 septembrie 2017. Profesorul Ioan Boț ”lasă în urmă odată cu amintirile matematicienii care îi datorează atât pasiunea pentru această știință, cât și profesia în sine. Generațiile de eminescieni pe care i-a format aduc prinos de recunoștință amintindu-și-l cu respect și admirație pe cel care le-a oferit șansa de a iubi matematica”.

Printre participanții la simpozion s-au numărat: prof. univ. dr. Andreica Marin de la Academia de Studii Economice din București; lectorul univ. dr. Birou Marius-Mihai de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Bologa Răzvan de la ASE București, prof. univ. dr. Radu-Ioan Boț (fiul profesorului) de la Universitatea din Viena, prof. univ. dr. Cosmin Horia, de la de la Univesitatea Aalborg, prof. univ. dr. Dorel Duca, lect. univ. dr. Anca Grad de la Univ. ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, dr. Sorin-Mihai Grad de la Universitatea din Leipzig, lector universitar dr. Tania Lazăr de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Cristian Marius Litan de la Univ. ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, drd. Daly Marciuc de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare, dr. Narcisa Nehita-Brândă de la Universitatea din Utrecht, prof. univ. dr. Adrian Petrușel de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Alexandru Tașnadi de la ASE București.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 24, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Simpozion de Matematică în memoria profesorului Ioan Boț, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”

  1. Narcisa Nechita-Bândă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.