Parteneriat între Ostalbkreis și Satu Mare referitor la învățământul dual, în pregătire

De curând am stat de vorbă cu prof. dr. Popescu Vlaicu, director la Colegiul Tehnic „Unio-Traian Vuia”, Satu Mare. Am aflat de la el că a făcut parte dintr-o delegație care a participat la o experiență inedită în Germania. La inițiativa Instituției Prefectului din Ostalbkreis, Departamentul Educației și Culturii, Klaus Pavel, zilele trecute a avut loc în orașul Aalen din Germania un schimb de experiență important, cu tematică legată de organizarea învățământului profesional dual.

Au participat 4 directori de licee tehnologice și 4 agenți economici care au în planul de învățământ clase profesionale pe sistemul dual. Directori participanți: prof. dr. Popescu Vlaicu, prof. Buda Ildiko, prof. Șimon Dana, prof. Ursu Daniela. Agenți economici: Lochli Terezia, Hauler Istvan, Costea Ciprian Dan, Săveanu Andreas. Din partea CJARE, a participat director Cristea Sînziana.

Programul a fost foarte încărcat, desfășurat nemțește (pe ore, pe minute) și a cuprins vizite la Liceul Tehnologic din Aalen, Școala Arghile Justus-von Liebig, tot din Aalen și Școala profesională din Ellwangen. În Germania există 328 de meserii structurate. La 15 ani se revizuiesc, implicate fiind Camera de Comerț și firmele din zonă. Motto-ul este: „Cu mâinile și mintea!” Firmele se ocupă de marketing, se duc la școli și fac reclamă asupra activității lor. Elevii cuprinși în învățământul dual primesc 1000 de euro/lună din partea firmelor. Anual, din partea județului, școlile primesc 80 de milioane de euro pentru acest tip de învățământ.

A fost vizitată compania Kiener Machinenbau Gmbtt, firmă implicată în învățământul dual. O altă vizită, cu tema „Orientarea în carieră” s-a realizat la Agenția pentru ocuparea forței de muncă și la Centrul de instruire al IHK al Camerei de Comerț și Industrie. Există un departament de 25 de persoane pentru orientare școlară, cel mai important rol în orientarea profesională a elevilor și se realizează prin discuții directe cu elevii și părinții, de 3-5 ori pe an. Se adresează elevilor de clasa a VIII-a. Procedura folosită este următoarea: întâi elevii aleg meseria, semnează un contract cu firma, iar la Camera de Comerț îi dirijează spre școlile care au contract cu firmele. Totul e foarte bine pus la punct, fiecare instituție are un rol bine definit în acest proces de selectare a elevilor. În clasa a VIII-a elevii știu exact ce meserie și-au ales. În zona Aalen, șomajul a trecut, în câțiva ani, de la 9,6, la 2,7, adică aproape de zero.

Există 4400 de locuri pentru cele 3 școli profesionale. Se constată și la ei o creștere a numărului de elevi care optează pentru facultate, ceea ce constituie o reală problemă pentru aceste firme. Elevul este cel care își alege viitorul profesional și școlile de parcurs.

Târgul de studii și meserii din Aalen este organizat de 21 de ani. 182 de firme participă și e vizitat anual de 5-7000 de persoane. Firmele se implică direct prin standuri în realizarea acestei activități. Participă foarte mulți elevi și părinți, totul este organizat cu maximă seriozitate.

Pentru noua clădire a Camerei de Comerț și Industrie care este și un centru de instruire pentru învățământul profesional dual, statul a alocat 19 milioane de euro în vederea construirii clădirii, a laboratoarelor și a atelierelor pentru elevii care își desfășoară activitatea practică și au contract cu firme mici. E o adevărată oportunitate pentru acest tip de firme care nu au posibilitatea de amenajare a unor ateliere proprii.

Această amplă activitate a avut ca scop pregătirea parteneriatului între Ostalbkreis și județul Satu Mare. După ce delegației române i s-au prezentat conceptul și sistemul de învățământ dual din regiunea respectivă și care se dezvoltă din 1909, s-a vizitat campusul ce cuprinde cele 3 școli, atelierele și s-a asistat la ore.

Protocolul de parteneriat care va fi semnat în 2018 vizează o colaborare în domeniul acesta al învățământului dual, materiale didactice (cărți tehnice), schimburi de elevi și profesori.

Colegiul Tehnic „Unio-Traian Vuia” este singura unitate propusă în sistemul european (POR AXA 10)- proiect de reabilitare centru învățământ profesional în sistem dual.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 27, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.