Evenimentul ”Anul editorial sătmărean” își continuă drumul, cu cea de-a XIX-a ediție

Biblioteca Județeană, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Satu Mare, organizează cea de a XIX-a ediție a evenimentului Anul editorial sătmărean. Manifestarea culturală se va derula vineri, 9 martie, cu începere de la ora 12.00, în Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare. Deschiderea oficială va fi însoțită de expoziția de prezentare a publicațiilor apărute în cursul anului 2017, urmată de festivitatea de decernare a diplomelor pentru cele mai reușite lucrări sub aspect literar și științific, dar și pentru contribuția originală la dezvoltarea culturii, educației și societății.Producția editorială sătmăreană a anului 2017 însumează 206 documente, repartizate astfel: 158 de cărți tipărite, 43 publicații periodice și 5 documente audio-vizuale. Un bilanț bogat din punct de vedere cantitativ, însă adevărata bogăție este măsurată prin valoarea culturală, educațională, informativă, istorică sau științifică a ceea ce Anul editorial sătmărean aduce, ediție de ediție, în fața comunității.

Comisia de jurizare, constituită din scriitori și oameni de cultură, directori de instituții de cultură și cercetători științifici, au decis acordarea unui număr de 14 diplome ce vor reveni celor mai merituoși reprezentanți ai scrisului sătmărean.

„În anul Centenarului Marii Uniri, ne aflăm cu toții, scriitori și editori, organizatori și finanțatori, în pragul celei de-a XIX-a ediții a Anului editorial sătmărean, ediție ce reunește producția editorială a Sătmarului din 2017. Este un bun prilej pentru mine, în calitate de Președinte al Consiliului Județean Satu Mare, să le adresez felicitări tuturor celor care și-au adus contribuția la creșterea zestrei culturale a județului nostru și să-i asigur de faptul că susținerea materială și financiară a actului cultural și a inițiativelor editoriale va rămâne o preocupare constantă a instituției pe care o reprezint. Ne dorim ca Anul editorial sătmărean să-și continue istoria și tradiția și să aducă în prim-planul vieții culturale rodul forței creatoare a scriitorilor și editorilor, veritabili ambasadori ai județului nostru, atât în România, cât și în afara granițelor țării”, a declarat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare.

Cu prilejul fiecărei ediții a acsetui eveniment, Biblioteca Județeană Satu Mare editează Catalogul bibliografic „Anul editorial sătmărean”, publicație informativă ce cuprinde scrierile autorilor sătmăreni, oferind în același timp și o radiografie a activității editoriale și publicistice din întreg județul. Catalogul bibliografic este și un bun mesager al cuvântului scris, contribuind la promovarea culturii sătmărene și la integrarea ei în circuitul național de valori.

Anul editorial sătmărean, prin cele 18 ediții de până acum, s-a dovedit a fi unul dintre evenimentele culturale emblematice pentru județul nostru. Pe parcursul anilor, această sărbătoare a cărții s-a impus ca fiind un semn identitar al sătmărenilor pasionați de cultură. Modelul oferit de biblioteca sătmăreană a depășit limitele geografice ale județului, fiind apreciat și mai apoi preluat de către alte biblioteci și autorități de rang județean din țară.

La eveniment sunt așteptați oaspeți de seamă, oficialitățile județului și ale municipiului, manageri și directori de instituții, parteneri și colaboratori, scriitori, editori, jurnaliști și bibliotecari.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 7, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.