Expoziția fotografică ”Jertfa eroilor pentru făurirea României Mari”, la Cercul Militar din Satu Mare

În cadrul manifestărilor culturale organizate sub semnul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, marți 27 februarie, la Cercul Militar din Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției fotografice ”Jertfa eroilor pentru făurirea României Mari”. Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului – Județul Satu Mare, Garnizoana Satu Mare, Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria, Filiala Satu Mare, Asociația Civică Tempora Satu Mare și Muzeul Județean Satu Mare.

Expoziția prezintă un număr de 79 de fotografii cu monumentele ridicate pe raza județului Satu Mare, în memoria eroilor din Primul Război Mondial. Cu acest prilej a fost prezentat și un scurt istoric al Monumentului Eroului Necunoscut, care a fost dezvelit la 1 Decembrie 1922 în Piața Victoriei din Satu Mare. Statuia a dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Din partea autorităților județene a luat cuvântul prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, iar din partea Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu, Zamfir Danciu. Vorbitorii au mulțumit organizatorilor pentru inițiativa lor de a organiza această expoziție, care îi cinstește așa cum se cuvine pe eroii armatei române care au luptat pentru făurirea României Mari.

Dr. Viorel Câmpean a făcut o scurtă trecere în revistă a efortului României, de la intrarea în Primul Război Mondial, în 1916, succesele obținute pentru eliberarea Transilvaniei, dar și dureroasa retragere, apoi ocuparea celei mai mari părți din țară de către inamic. În 1917, cu ajutorul aliaților, a Misiunii militare franceze a generalului Henri Berthelot, armata română s-a refăcut și a obținut victorii de răsunet. A trecut apoi la eliberarea Transilvaniei și a luptat pentru a înfrânge republica bolșevică a lui Bela Kun.

Au fost amintite eforturile urmașilor pentru cinstirea eroilor și nașterea Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria”. A fost amintită revista ”Eroii Neamului”, coordonată de col. (r) Voicu Șichet, președintele Asociației Civice Tempora.

Dr. Daniela Bălu a prezentat istoria Monumentului ridicat la Satu Mare. La inaugurarea statuii a fost prezent și generalul Traian Moșoiu, cel care a luptat pentru eliberarea județului și orașului Satu Mare. Dezvelirea monumentului a fost umbrită de trecerea la cele veșnice a părintelui dr. Vasile Lucaciu. În anul 1939, monumentul a fost mutat în Grădina Romei din cauza lucrărilor de deschidere a Bulevardului Eliberării (azi I.C. Bratianu). Vorbitoarea a făcut apel la solidaritate, sătmărenii au datoria de a reface acest monument.

Col. (r) Voicu Șichet a vorbit despre datoria fiecărui român de a cunoaște istoria, faptele mărețe din trecut și necesitatea cinstirii eroilor. Expoziția este o dovadă a respectului pe care îl datorăm celor care s-au jertfit pentru Patrie. A vorbit despre preocupările asociației pe care o conduce pentru punerea în valoare a monumentelor existente. A amintit toate monumentele identificate în județul Satu Mare, despre multe din ele s-a scris în revista ”Eroii Neamului”. Col. (r) Voicu Șichet a făcut apel la înzecirea eforturilor pentru ducerea la bun sfârșit a reamplasării Monumentului Ostașului Român.

A luat cuvântul și col. (r) dr. Constantin Moșincat care i-a felicitat pe organizatori pentru organizarea expoziției. Românii din Transilvania au dat un tribut de sânge greu în Marele Război, 54% din efectivele armatei austro-ungare era formată din români. Acest aspect, a spus vorbitorul, trebuie să fie în viitor o temă de cercetare. S-a făcut referire și la cartea ”1940, strigătul de durere al românilor” care a fost lansată în aceeași zi la Carei.

Regizorul tehnic de la Teatrul de Nord Satu Mare, Dorel Iurcencu a dat citire unor versuri frumoase: ”În Alba Iulia 1 Decembrie 1918”.

În continuare, cei prezenți au vizitat expoziția, formată din 79 de fotografii de mari dimensiuni, care imortalizează efortul armatei române în lupta pentru eliberarea Transilvaniei și numeroasele monumente ridicate cuprinzând numele militarilor căzuți pentru Patrie.

Sunt expuse și două plăci de bronz care au făcut parte din monumentul ridicat la Satu Mare în 1922. Prima placă imortalizează un atac al armatei române. A doua placă conține menționați anii 1916, intrarea României în război, 1919, eliberarea județului și orașului Satu Mare și data de 19 aprilie 1919 când armata română a fost întâmpinată de primarul orașului Satu Mare, Augustin Ferențiu.

Plăcile fac parte din colecția Muzeului Județean Satu Mare. Monumentul amplasat în Piața Victoriei (azi Piața Libertății), a fost flancat de două tunuri de epocă. Mai conținea inscripția ”Mărășești” și ”Tisa” și versurile poetului Dimitrie Bolintineanu din poezia ”Mircea și solii”: ”Viitor de aur/ Țara noastră are/ Și prevăd prin secole/ A ei înălțare”.

Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 27, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.