Achiziție nouă intrată în dotarea I.S.U. ”Someș” Satu Mare, de Ziua Protecției Civile

Marţi, 28 februarie, prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip a fost prezent la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare unde a avut loc şedinţa festivă organizată cu ocazia Zilei Protecţiei Civile din România. 

Cu acest prilej prefectul Darius Filip a adresat câteva cuvinte pompierilor: “Sunteţi o instituţie de elită pe care atât populaţia judeţului Satu Mare cât şi autorităţile publice se bazează. Vă doresc ca în anul 2018 să fiţi şi mai buni sau cel puţin să vă menţineţi la nivelul anului 2017. La mulţi ani de Ziua Protecţiei Civile şi un an 2018 cu cât mai puţine evenimente!”

După ce inspectorul şef, col. Dima Nicolae a prezentat principalele atribuţii ale protecţiei civile, au fost acordate patru înaintări în grad, un ofiţer şi trei subofiţeri.

În cadrul activităţii festive a mai avut loc şi premierea celor care au obținut locuri fruntașe la competițiile sportive dedicate Zilei Protecției Civile. La finalul ceremoniei, toţi cei prezenţi au fost invitaţi în curtea unităţii unde le-a fost prezentată noua achiziţie intrată în dotare şi anume un container de căutare salvare.

Protecţia Civilă a luat fiinţă ca urmare a necesităţii protejării oamenilor, dar şi a valorilor materiale şi spirituale. Preocupări pentru soarta populaţiei civile în situaţii de urgenţă au existat de-a lungul întregii noastre istorii, încă înainte de apariția oficială a Protecţiei Civile.

Ca instituţie de sine stătătoare, Protecţia Civilă a luat fiinţă la 28 februarie 1933, zi în care Regele României, Carol al II-lea, a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 462, Regulamentul apărării pasivecontra atacurilor aeriene, act normativ, care stabilea constituirea primelor structuri de protecţie civilă. Iniţial, aceasta a funcţionat sub titulatura de Apărare Pasivă, concept devenit Apărare Locală Antiaeriană în 1952, apoi Apărare Civilă în 1978 şi începând cu anul 1996  şi până în prezent, Protecţie Civilă.

Un eveniment important în cadrul transformării instituţionale a Protecţiei Civile l-a constituit fuzionarea, în decembrie 2004, a Comandamentului Protecţiei Civile cu Corpul Pompierilor Militari. Astfel, a luat fiinţă la nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, iar la nivelul judeţului Satu Mare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Someș” al județului Satu Mare, principalele atribuții pe această linie fiind cele de:

– identificare şi gestionare a tipurilor de riscuri generatoare de dezastre naturale şi tehnologice de pe teritoriul României;

– culegere, prelucrare, stocare, studiere şi analizare a datelor şi informaţiilor referitoare la protecţia civilă;

– informare şi pregătire preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă, măsurile de autoprotecţie ce trebuie îndeplinite, mijloacele de protecţie puse la dispoziţie, obligaţiile ce îi revin şi modul de acţiune pe timpul situaţiei de urgenţă;

– înştiinţare a autorităţilor publice şi alarmare a populaţiei în situaţii de protecţie civilă;

– protecţie a populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi arhivistice, precum şi a mediului împotriva efectelor dezastrelor şi ale conflictelor armate;

– asigurare a condiţiilor de supravieţuire a populaţiei în situaţii de protecţie civilă;

– organizare şi executare a intervenţiei operative pentru reducerea pierderilor de vieţi omeneşti, limitarea şi înlăturarea efectelor calamităţilor naturale şi a celorlalte situaţii de protecţie civilă;

– asanare şi neutralizare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare.

Asanarea şi neutralizarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare.

Desfășurate sub deviza ”În acest domeniu doar o dată poți greși!”, misiunile de asanare a teritoriului, de ridicare, transportare, depozitare și distrugere a muniției rămasă neexplodată sunt executate de o echipă de pirotehniști care au o pregătire specială în acest domeniu.

Muniţiile neexplodate constituie un pericol deosebit pentru populație, dacă nu sunt respectate regulile de siguranţă şi modul de comportare la găsirea de elemente de muniţie rămasă neexplodată.

Obligaţiile cetăţenilor pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniţii neexplodate :

  • să anunţe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau inspectoratul pentru situaţii de urgenţă despre descoperirea de muniţii neexplodate;
  • să nu mişte de pe loc muniţiiile descoperite neexplodate;
  • să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate;
  • să nu desfacă sau să predea la agenţii economici specializaţi muniţii neexplodate pentru valorificarea ca deşeuri metalice;
  • să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
  • să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate;
  • să nu aprindă focul deschis în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate.

Situația misiunilor executate de echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Someș” al județului Satu Mare în ultimii cinci ani.

anul Nr. misiuni Asanare/identificare/transport/depozitare Distrugere
2013 27 25 2
2014 27 26 1
2015 26 24 2
2016 16 14 2
2017 11 11 1

O misiune cu totul deosebită a fost executată chiar pe parcursul lunii februarie a acestui an când, cu ocazia descoperirii unei bombe de aviație de 100 kg, s-a desfășurat o amplă operațiune de distrugere și a altor elemente de muniție.

Rezultă din aceste date efortul depus de pirotehnicieni pentru asanarea si neutralizarea unei cantitati foarte mari de munitie neexplodată, rămasă din timpul celui de-al doilea razboi mondial, care ar fi constituit un pericol real pentru populatia civila si bunurile materiale din zona în care au fost descoperite.

Înştiinţarea autorităţilor publice şi alarmarea populaţiei în situaţii de protecţie civilă este o activitate care se desfășoară cu regularitate la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Someș” al județului Satu Mare, însă a fost mai intens mediatizată în anul 2017 ca urmare a organizării „Exerciţiului naţional de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă – PROCIV 2017”, respectiv a exercițiilor lunare desfășurate sub denumirea de ”Miercurea sirenelor”.

Începând cu luna august 2017, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 -11.00, IGSU desfășoară lunar exerciții pentru testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă. La  nivel  național au loc  exerciții destinate  verificării funcționării  mijloacelor  de alarmare  a populației,  în scopul centralizării  permanente  a  datelor  privind  starea  de  operativitate  a echipamentelor  de  înștiințare,  avertizare și  alarmare,  precum  și  pentru  pregătirea  continuă  a autorităților administrației publice locale.

La nivelul județului Satu Mare există un număr de 167 sirene de alarmare publică, dintre care 53 electronice și 114 electrice. Din totalul acestora, 99 de sirene sunt acționate centralizat și 68 sunt acționate local, toate fiind în stare de funcționare. În cursul anului 2017 au mai fost achiziționate 4 sirene de alarmare: două în municipiul Satu Mare, una în comuna Vama și una în comuna Racșa. Gradul de acoperire cu semnale sonore, pentru asigurarea avertizării și alarmării la nivelul județului este de 44,78%, existând la această dată doar două localități care au grad de acoperire de 100% și anume, municipiile Satu Mare și Carei.

IGSU a achiziționat în anul 2017, prin fonduri Europene, o serie de echipamente în vederea completării dotării specifice pentru cautare salvare urbană și interventie la consecințele unui cutremur, care au fost ditribuite fiecărui județ. Containerul de căutare-salvare conține echipamente complexe de cautare salvare urbana inclusiv sisteme cu camere de căutare și senzori destinați depistării persoanelor aflate în viață sub dărâmături.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 28, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.