Medalion literar în memoria lui Alexandru Pintescu, organizat la Liga Pensionarilor ”Unirea” Satu Mare

Miercuri, 28 februarie 2018, începând cu ora 13.00, Liga Pensionarilor ”Unirea”, președinte Mircea Marian, a organizat un medalion literar în memoria poetului și prozatorului Alexandru Pintescu. Cu această ocazie au fost invitați poetul dr. George Vulturescu, poet remarcabil și om de cultură, mai mulți membri ai Cenaclului literar ”Afirmarea”, în frunte cu președintele jurnalistul Ioan Anițaș. Alături de el au fost redactorul de la ”Actualitatea Sătmăreană”, prof. Carol C. Koka, prozatorul Mihai Sas, poetul Gheorghe Cormoș, poetul și epigramistul Ioan Tipu Sălăjanu și prozatoarea Livia Mărcan.

Despre viața și activitatea poetului și prozatorului Alexandru Pintescu, născut la 5 februarie 1947, a vorbit poetul George Vulturescu. ”Ne aducem aminte cu bucurie de o mare personalitate literară a județului Satu Mare. E greu să vorbim despre cineva care nu mai este printre noi. El a fost și un avocat de prestigiu”, a spus George Vulturescu. Alexandru Pintescu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj. A fost și traducător și un eseist remarcabil. Cea mai importantă carte a sa a fost ”Poezia sovietică și contemporană”, care l-a impus definitiv în literatura românească. ”Alexandru Pintescu a făcut parte dintr-o generație de excepție. A creat alături de Ion Bledea, Ion Baias, Dorin Sălăjan, Gheorghe Glodeanu, Radu Sergiu Ruba, Ion Vădan și mulți alții. Era un fenomen literar”, a mai spus George Vulturescu, prezentând numeroase fotografii care au ilustrat viața și activitatea literară a lui Alexandru Pintescu.

Alexandru Pintescu a venit la Satu Mare în anul 1971 ca avocat, dar repede s-a afirmat și ca un veritabil om de cultură. El a reușit să aducă prin activitatea sa de la Satu Mare mari personalități literare. S-a spus despre Alexandru Pintescu că a fost un om care iubea viața și care a contribuit la creșterea prestigiului literaturii sătmărene prin revista ”Poesis”.

În ultima parte a intervenției sale, George Vulturescu a dat citire poeziei ”Non omnis morior”, o poezie dăruită lui de poetul Alexandru Pintescu. Despre poetul Alexandru Pintescu a mai vorbit prozatoarea Livia Mărcan, care l-a cunoscut încă din facultate, vorbind despre el ca despre un vechi prieten. În timpul facultății a activat în grupul de poeți de la revista ”Echinox”. Era preocupat permanent de poezie. Venind la Satu Mare și-a continuat activitatea literară. Era un om vesel, iubea viața, îi plăcea de multe ori să facă și filozofie. Iubea tot ce era frumos în jurul lui și avea foarte mulți prieteni. Pentru el a fost o mare realizare să poată contribui la editarea primului număr al revistei ”Poesis”, care a devenit o prestigioasă revistă de cultură.

Concluziile întâlnirii au fost trase de către președintele cenaclului ”Afirmarea”, Ioan Anițaș, care a mulțumit tuturor pentru frumoasele cuvinte rostite la adresa unui autentic om de cultură. Au luat apoi cuvântul membrii cenaclului ”Afirmarea” care au citit din creațiile lor un grupaj de poeme despre primăvară. Printre ei s-au numărat Ioan Anițaș, Carol C. Koka, Mihai Sas, Gheorghe Cormoș, Ioan Tipu Sălăjanu.

Prin chemarea adresată de George Vulturescu, toți cei prezenți au fost invitați să participe în data de 12 martie, cu începere de la ora 13:00, la Centrul Multicultural Poesis, la al doilea colocviu de revuistică ”Reviste culturale, ziare și cărți sătmărene din Anul Unirii”.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 28, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.