Val de scumpiri, în prag de Paşte

Mielul e mai scump ca anul trecut. Preţul ouălor, deşi la producători e jumătate din cât era la începutul anului, în magazine a rămas tot ridicat. În buna tradiţie românească, oamenii vor să aibă masa plină de sărbători, iar comercianţii profită pentru a-şi umple conturile.

paste_la_pensiunea_rafael_4_sibiu_paltinis-2695-1

Mai e o săptămână până la Paşte. Mulţi români şi-au făcut deja lista de cumpărături şi au dat năvală în magazine. Preţurile au crescut vertiginos: kilogramul de carne de miel costă în hipermarketuri şi magazine aproape 27 de lei. În pieţe şi târguri, preţurile sunt însă mai mici, iar comercianţii mai dornici de târguială. "Mieii sunt la 25 de lei kilogramul. Se mai negociază puţin, deci în jur de 2 milioane un miel la 8 kilograme", spune un comerciant.

Cine nu vrea miel se poate orienta către un ied. Preţurile sunt aceleaşi. Şi ouăle sunt la mare căutare. Vânzările ar merge şi mai bine dacă retailerii nu ar ţine la preţ. Acum ouăle sunt mult mai ieftine decât în ianuarie, când fermierii cereau 34 de bani pe ou.

"Masa de Paşte e scumpă şi din cauza retailerilor. Media din toate fermele este de 0,18 bani pe ou, iar în magazine preturile sunt intre 0,4-0,7 lei. Dacă ar exista o armonizare a reducerii preţurilor şi la comercianţi odată cu producătorul ar cumpăra şi consumatorul mai ieftin" a declarat Ilie Ivan, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

Anul trecut de Paşte s-au ciocnit 50 de milioane de ouă şi au ajuns friptură patru milioane de miei. Cum acum se cumpără milioane de cozonaci, şi producătorii din panificaţie se aşteaptă la vânzări bune.

Realitatea.net

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 27 aprilie 2013. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.