Colocviu național la Satu Mare: ”Reviste culturale, ziare și cărți sătmărene din anii Unirii”

Luni, 12 martie 2018, la Centrul Multicultural Poesis a avut loc al doilea colocviu național de revuistică, sub genericul ”Reviste culturale, ziare și cărți sătmărene din anii Unirii”, organizat de Direcția pentru Cultură Satu Mare, Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu”, Biblioteca Județeană Satu Mare și redacția Poesis. Evenimentul a avut loc în anul în care marcăm Centenarul Marii Uniri din 1918, fiind moderat de poetul George Vulturescu.

În cuvântul de introducere, poetul George Vulturescu s-a referit la momentul istoric pe care îl cinstește toată suflarea românească, Centenarul Marii Uniri din 1918. Încă din secolul al XIX-lea Iosif Vulcan a arătat că părțile sătmărene erau cele mai periclitate părți ale României din punct de vedere cultural. De aceea a fost necesar ca după Unire aici să sosească importanți oameni de cultură, ca prin publicațiile înființate să contribuie la ridicarea culturii românești.

Expoziția de ziare, reviste și cărți din perioada interbelică este meritul echipei de la Biblioteca Județeană Satu Mare, coordonată de drd. Marta Cordea. Expoziția este un omagiu adus celor care au trudit pe tărâmul culturii în această parte a țării. George Vulturescu a arătat că în intervalul 1918-1940, la Satu Mare au apărut numeroase publicații. Nu s-a putut aduce doar o mică parte din ele la expoziție, ar umplea camioane întregi. În continuare George Vulturescu a prezentat lista tuturor publicațiilor.

Din partea Direcției pentru Cultură Satu Mare a luat cuvântul directorul Zamfir Danciu. El a vorbit despre însemnătatea momentului cultural organizat în anul sărbătorii Centenarului Unirii. Avem datoria de a-i cinsti pe toți întemeietorii culturii românești la Satu Mare. Direcția de Cultură Satu Mare a fost cea care cu 20 de ani în urmă a organizat prima ediție a Colocviului de revuistică. Principalele reviste și cărți din perioada interbelică au fost multiplicate pentru a fi admirate în expoziție. Vorbitorul a mai spus că în acest an vor fi dezvelite mai multe busturi ale unor oameni de seamă, printre care și a marelui filolog Gheorghe Bulgăr.

Directorul Centrului Multicultural ”G.M. Zamfirescu”, directorul Gheorghe Molnar a arătat că deja au fost organizate o serie de manifestări culturale prilejuite de anul Centenarului. Manifestările vor continua tot timpul anului.

Din partea Bibliotecii Județene Satu Mare a vorbit dr. Viorel Câmpean. El a spus că ne bucurăm că putem fi prezenți la această manifestare, constituit într-un omagiu adus celor care au scris. Printre ei se numără Dariu Pop, Nae Antonescu, Anton Davidescu dar și Ioan Ardelean Senior. Vorbitorul a evocat personalitatea acestui dascăl, născut în 1908 la Supuru de Sus. El a studiat la Școala Normală din Zalău și a devenit învățător. A desfășurat o intensă activitate în cadrul Despărțământului Astrei. A scris mai multe cărți despre învățământul sălăjean. În 1940 a plecat în refugiu, iar după război a ajuns inspector școlar șef pe județul Sălaj. În perioada regimului totalitar, între 1952-1954, a fost întemnițat. După eliberare nu a mai putut ocupa loc în învățământ, a lucrat ca și contabil. După 1990 familia i-a dezvelit un bust în fața casei din comuna natală.

Dumitru Păcuraru, în cuvântul său a arătat că la Satu Mare s-a făcut presă întotdeauna. Primele publicații în limba română au fost ”Publicația Oficială” și cotidianul Satu Mare. Unele ziare au reprezentat interesele unor partide, ori interesele interesele oamenilor de afaceri. Ziaristica vremii nu s-a deosebit prea mult cu cea de astăzi. Ziarele scriau despre evenimentele cotidiene, corupție, încălcări ale legii, mai puțin erau abordate problemele culturale. În perioada interbelică funcționa și cenzura. Unele ziare apăreau și cu spații goale.

Istoricul dr. Viorel Ciubotă este autorul a numeroase cărți și studii despre perioada interbelică. El a vorbit despre activitatea lui Anton Davidescu, care a fost unul dintre corifeii românismului la Satu Mare. Vorbitorul a arătat că primul ziar românesc la Satu Mare ar fi apărut în 1885 dar despre el nu se cunosc amănunte. În 1918, la Baia Mare, care aparținea atunci de județul Satu Mare, a apărut ”Renașterea”, în decembrie 1918. La 24 septembrie 1919 apărea la Satu Mare cotidianul ”Satu Mare”.

Despre revista ”Icoane Maramureșene”, apărută în 1923, a vorbit prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu. El a amintit pleiada de scriitori care au venit la Satu Mare pentru a contribui la edificarea culturii românești. Printre ei se distinge G.M. Zamfirescu, care a lăsat urme adânci în cultura sătmăreană. În jurul revistei ”Icoane Maramureșene” a strâns un grup numeros de oameni de cultură.

A mai luat cuvântul dr. Alexandru Zotta, care a vorbit dspre revista ”Cele Trei Crișuri” și suplimentul cultural al acestei reviste. care a făcut mult pentru afirmarea teatrului românesc. La această revistă au colaborat: Ion Agârbiceanu, I. Al. Brătescu Voinești, Bogdan Duică, Silviu Dragomir, Radu Gyr, Emil Isac, Sextil Pușcariu, sau cei din părțile sătmărene: Anton Davidescu, Ștefan Mărcuș, G.M. Zamfirescu.

Poetul Ioan Nistor s-a referit la bogata activitate a lui Dariu Pop, de adevărat ctitor de școli și publicații în părțile sătmărene. A vorbit despre colaborarea acestuia în revistele ”Viața Școlară” și ”Școala Sătmăreană”. El a publicat mai multe cărți, unele le-a lăsat în manuscris.

Prof. Carol C.Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 13, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.