15 Martie, sărbătorită la Satu Mare. Statuia lui Széchenyi István, în centrul orașului

Joi, 15 martie, manifestările prilejuite de sărbătorirea a 170 de ani de la izbucnirea Revoluției de la 1848 în Ungaria și Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a început la bustul poetului revoluționar Petöfi Sándor. După depunerea coroanelor de flor, participanții s-au deplasat de-a lungul străzii Ștefan cel Mare până în parcul central al orașului, unde a fost dezvelită statuia contelui Széchenyi István (1791-1860), un mare patriot maghiar, gânditor și reformator progresist din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

La dezvelirea statuii au fost prezenți PSa Eugen Schönberger, episcop romano-catolic și episcopul reformat Csürti istván, membrii marcanți ai UDMR în frunte cu președintele Kelemen Hunor, primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba. Evenimentul a fost onorat de prezența excelenței sale Zákonyi Botond, ambasadorul Republicii Ungare la București. Au mai fost de față parlamentari UDMR, consilieri locali, conducători ai unor instituții și asociații.

În cuvântul său, primarul Kereskényi Gábor a arătat că acum au fost create condițiile necesare ca statuia lui Széchenyi István să fie dezvelită la Satu Mare. Ea este un simbol, marchează revenirea maghiarilor în centrul vechi al orașului. Satu Mare are multe legături cu Széchenyi, el fiind cândva cetățean de onoare al orașului. El este întemeietorul Academiei Ungare, instituția la care a contribuit și contele Károlyi. În Satu Mare o stradă a purtat numele lui.

A fost felicitat autorul statuii, sculptorul din Oradea Déak Árpád.

Președintele UDMR Kelemen Hunor, s-a referit la unele aspecte ale Revoluției de la 1848. A spus că Satu Mare a evitat confruntările din acest an, dar nu a evitat consecințele ei. Sărbătoarea de la 15 Martie este cea mai mare sărbătoare a maghiarilor. Kelemen Hunor a mulțumit tuturor celor care au contribuit la amplasarea statuii.

”În zilele noastre, trebuie să luptăm pentru schimbarea spre bine a lumii, călăuziți de deviza ”Patrie și progres”, care este și mesajul acestei statui. Se speră că România știe, în anul 2018, în ce direcție să înainteze. Azi este foarte importantă înțelegerea și dialogul dintre comunități și să avem încredere unii în alții. Avem multe de realizat în comun. Ne confruntăm cu multe probleme, scăderea natalității, plecarea din țară, lupta împotriva sărăciei. Europa să nu stea pasivă față de cererile minorităților, ci să se implice. În acest scop se strâng semnături ale cetățenilor, deja ne apropiem de un milion de semnături”, a spus președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Ambasadorul Republicii Ungare la București, Zákonyi Botond, a transmis mesajul primului ministru al Ungariei, Orbán Viktor cu prilejul zilei de 15 Martie, după care a prezentat mesajul său personal. Széchenyi István a fost o personalitate marcantă a vremii, a militat pentru dezvoltarea economică și socială, pentru libertăți democratice. Excelența Sa Zákonyi Botond a mulțumit sătmărenilor pentru primirea cordială de care a avut parte.

În cadrul manifestării a fost dat citire și mesajului primului-ministru al României, cu ocazia sărbătoririi zilei de 15 Martie. Să conlucrăm împreună la înflorirea României, se spune în mesaj.

Președintele Organizației Județene Satu Mare a UDMR, Pataki Csaba a menționat că Széchsényi István a vrut binele tuturor din întregul bazin Carpatic. Personal a fost un bun exemplu. El a prefigurat viitorul, ce este de făcut în perioada de după revoluție. Luând exemplu de la el, noi cei de astăzi să fim capabili să construim, vrem un Sătmar de care cu toții să fie mândri. Indiferența este un dușman prezent printre noi și astăzi.

După dezvelirea statuii, a urmat depunerea de coroane din partea oficialităților locale, județene, a oaspeților veniți pentru acest eveniment, instituții și asociații sătmărene.

În continuarea zilei, începând cu ora 19.00, la Teatrul de Nord Satu Mare a avut loc un spectacol. Dr. Pelyach István, profesor la Universitatea din Szeged, copreședintele Companiei Naționale Széchenyi István, a susținut o prelegere de istorie. Din partea UDMR au fost înmânate premiile ”Laleaua Argintie” , iar Teatrul Szigligeti din Oradea a prezentat piesa ”Honnan és hová” (De unde și încotro”.

Prof. Carol C.KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 15, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.