100 de măsuri anunțate de premierul Viorica Dăncilă, ce vor fi implementate în anul Centenarului Marii Uniri

Duminică, 18 martie 2018, de la ora 13.00, la sediul PSD Satu Mare a avut loc o conferință de presă susținută de președintele PSD Satu Mare, Aurelia Fedorca, ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran, și parlamentarii PSD de Satu Mare: Octavian Petric și Gabriel Leș. Conferința a avut ca subiect teme de actualitate din activitatea partidului.

Aurelia Fedorca, președinte PSD Satu Mare, a declarat că: ”În primul rând, am ținut să ne vedem și după Congresul Extraordinar al PSD, dar și pentru că nu am mai făcut-o de mult și s-au întâmplat multe lucruri bune, spunem noi. O facem azi și nu în timpul săptămânii pentru că am vrut să-i avem alături de noi și pe colegii noștri din Guvern, pe ministrul Ioana Bran și pe vicepreședintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Radu Roca. Referitor la participarea la Congres, vreau să vă spun că la cele 100 de măsuri anunțate de premierul Viorica Dăncilă și care vor fi implementate în anul Centenarului Marii Uniri, am contribuit și noi, cei din Satu Mare.

Noi am mers la Congresul Extraordinar cu o listă clară de obiective de investiții pe care Guvernul și le-a asumat că le va susține pentru a fi implementate. Există fonduri, iar Guvernul și-a asumat responsabilitatea de a apăsa pe accelerație pentru a da drumul investițiilor în toată țara.

La nivelul județului Satu Mare sunt 224 de obiective în infrastructura locală și mă refer la PNDL 1 și PNDL 2, dar și unele mari din alte fonduri guvernamentale.

Vreau să le expun pe scurt, chiar dacă am mai vorbit despre ele:

Centura de ocolire a municipiului Satu Mare;
Al treilea pod peste Someș;
Finalizarea Centurii municipiului Carei;
Finalizarea stațiunii Luna Șes;
46 obiective de lucrări de modernizare și reabilitate unități de învățământ;
2 obiective creșe și grădinițe;
76 obiective modernizări și reparații capitale drumuri publice;
52 obiective alimentare cu apă și/ sau canalizare, stații de tratatare și stații de epurare ;
12 poduri și podețe;
5 obiective construcții publice;
21 obiective unități medicale reabilitate și modernizate;
5 modernizări, extinderi, eficientizări la iluminatului public;
1 reabilitare termică Primărie;

Acestea doar la capitolul investiții, pentru că altfel printre cele 100 de măsuri se numără multe obiective care privesc marea majoritate a românilor. În ansamblu, ne dorim o pensie decentă pentru cei care au muncit ieri, un salariu decent pentru cei care muncesc astăzi și o educație adecvată pentru cei care vor munci mâine.

La Congres ne-am asumat cu toții un proiect mai amplu pentru români: Proiectul gROwth, care pe lângă creșterea veniturilor are în vedere multe alte măsuri pentru români.

Proiectul vizează în ansamblul viața celor care muncesc, are în vedere îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru salariați; facilități pentru deplasarea la locul de muncă; deduceri pentru asigurări de sănătate private, condiții adecvate pentru creșterea copiilor celor care muncesc, grădinițe cu program prelungit, after-school în toate școlile din România si nu numai.

De asemenea, condiții excepționale de educație pentru elevi și studenți și venituri din ce în ce mai mari pentru dascăli. Un pachet special de măsuri de sprijin pentru tinerii români.

Este, de fapt, un program care cuprinde și legiferează ce trebuie să facă statul pentru fiecare român din momentul în care se naște și până la sfârșitul vieții, astfel încât să poată trăi demn în România.

De asemenea, măsuri general valabile în toată țara au fost cuprinse și în cele 6 domenii prioritare în care România, prin resursele ei, își poate maximiza dezvoltarea. Vorbim despre infrastructură, agricultură, resurse naturale și energie, educație, sănătate și IT. Fiecare dintre aceste șase domenii reprezintă oportunități de creștere economică majoră și de creștere a calității vieții într-o măsură mai mare decât altele.

Totodată, prin ambițiosul proiect de țară pe care l-am susținut la Congres, supunem dezbaterii publice, în anul Centenarului, cinci convenții naționale la care vor fi invitați să participe Președinția, Banca Națională a României, Academia Română, partidele politice, mediul universitar, sindicatele, patronatele și, nu în ultimul rând, societatea civilă, toți românii.

Prima convenție este „Convenția Națională pentru adoptarea monedei Euro până în 2024”.
A doua convenție: „Convenția Națională pentru președinția Consiliului Uniunii Europene”
A treia convenție: „Convenția Națională pentru Cultură” care asigurarea unui Fond de 1 miliard de euro pe 7 ani pentru proiectele majore în domeniul culturii care vor fi selectate în acest an;
A patra convenție: “Conventia Natională pentru egalitatea de gen, ROMÂNIA PARITARĂ”. Respectarea şi realizarea unei egalităţi de facto între femei şi bărbaţi este un obiectiv ambițios al Partidului Social Democrat. Un pas important a fost făcut prin promovarea parității în reprezentarea politică a femeilor și bărbaților in conducerea centrală a partidului, la Congresul din 10 martie.
Cea de-a cincea convenție: „Convenția Națională România 2040” se referă la principalele linii de dezvoltare ale României în următoarele două decenii”.

Ioana Bran, ministrul Tineretului și Sportului, a declarat:

”Pentru că nu ne-am văzut într-un astfel de context din momentul în care am fost numită în funcția de ministru al Tineretului și Sportului, vreau să vă mulțumesc pentru modul în care reflectați activitatea mea și să le mulțumesc, prin intermediul vostru, sătmărenilor care mi-au transmis felicitările lor și mesaje de încurajare;
A trecut deja o lună și jumătate de la numirea mea în această funcție și pot să spun că am intrat foarte serios în activitate, cu program plin inclusiv în weekend-uri, motiv pentru care nu am putut programa mai repede această întâlnire.
În această perioadă am avut la minister întâlniri cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale pentru tineret, cu reprezentanții organizațiilor studențești, dar și cu peste 100 de conducători ai Direcțiilor Județene și ai cluburilor sportive, cu directorii Caselor de Cultură Studențești și apoi ai Complexurilor Sportive Naționale.
Am discutat despre proiectele pe care ministerul le derulează pentru aceştia, precum şi despre crearea și îmbunătățirea unor programe pe care ministerul se va concentra în perioada următoare.
Pentru perioada următoare mi-am propus vizite pe la cât mai multe structuri ale MTS din țară, pentru a problemele existente și a lua măsuri pentru îndreptarea acestora”.

Octavian Petric, deputat, a declarat astfel:

Vreau să vorbesc pe scurt despre ceea ce noi, parlamentarii PSD, ne-am propus, la nivel legislativ, pentru încurajarea capitalului românesc și pentru dezvoltarea antreprenoriatului din România, pentru că provin din mediul de afaceri și știu cu ce greutăți se confruntă antreprenorii.

În primul rând, trebuie să protejăm, să încurajăm și să respectăm capitalul românesc și să facem astfel încât să construiască o contrapondere locală stabilă și loială în fața capitalului speculativ, care e greu taxabil și are origini în afara țării.

Reducerea taxelor, debirocratizarea, accesul la licitații trebuie să îi fie facile și capitalului românesc. În acest sens, va fi modificată legislația economică și practicile instituțiilor de control care au permis discriminarea capitalului românesc, astfel încât bănci și mari companii cu capital majoritar românesc să nu mai fie o raritate.

De asemenea, va fi adoptată legislația parteneriatului public-privat și va fi înființată o structură ce va implementa proiectele de parteneriat public-privat și de ajutor de stat.

Înființarea Fondului Național de Dezvlotarea, a Fondului Suveran de Investiții și înființarea Băncii de Dezvoltare sunt, de asemenea, pe lista de priorități.

Sunt proiecte la care Guvernul și parlamentarii PSD-ALDE vor lucra cot la cot în perioada următoare.

De asemenea, vreau să vorbesc despre un proiect care a fost lansat în Satu Mare în 8 martie și nu a beneficiat de mediatizarea de care ar fi meritat, poate pentru că a fost o zi plină de evenimente.

Este vorba despre proiectul Creative Start, în lansarea căruia m-am implicat, și este destinat antreprenorilor din Nord-Vestul țării. Proiectul este gestionat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România și are ca scop sprijinirea zonei de industrie creativă, artă, softuri, orice industrie care aduce ceva nou.

În cadrul proiectului Creative Start vor fi selectate pentru cursuri de antreprenoriat 600 de persoane din judeţele Satu Mare, Bihor, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Sălaj. Acestea vor participa gratuit la cursuri, iar 75 dintre ei vor putea câştiga 34.300 de euro, sume nerambursabile pentru planul de afaceri propus.

Pentru perioada următoare, intenționez să mă implic și mai mult în promovarea acestui proiect astfel încât informațiile să ajungă la cetățeni și în mediul rural. Ar fi bine să reușim să mărim cât mai mult segmentul antreprenorilor din Satu Mare!

Gabriel Leș, senator a prezentat următoarele:

”Pentru acest an, la Senat, avem stabilite o serie de priorități legislative pe care ni le-am asumat prin programul de guvernare, astfle încât ceea ce am promis să se realizeze:

Legea de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții;
Legea de înființare a Băncii de Dezvoltare a României;
Modificarea Legii privind achizițiile publice;
Codul administrativ;
Noua lege a pensiilor;
Modificarea legii privind achiziția terenurilor agricole;
Legea redevențelor;
Legea privind exploatațiile offshore;
Modificarea Legii minelor;
Modificarea Legii insolvenței;
Legea turismului;
Legea lobby-ului;

Vreau să detaliez puțin și una dintre convențiile naționale pe care le-am adoptat la Congres. Mă refer aici la prima Convenție Națională, cea pentru adoptarea monedei Euro până în 2024, care a fost extrem de bine primită și apreciată de înalți responsabili ai Comisiei Europene.

Pentru toți românii, adoptarea euro ca monedă națională va aduce beneficii inclusiv prin includerea țării noastre în prima linie alături de Germania, Franța, Olanda, Spania, Italia, Belgia.

Această Convenție Națională pentru adoptarea monedei Euro până în 2024 este un proiect de solidaritate națională, firesc, după aderarea la NATO și Uniunea Europeană. Presupune curaj, responsabilitate și viziune, dar reprezintă un pas obligatoriu pe care România trebuie să-l facă.

Asta arată că atunci când românii sunt uniți în jurul unui proiect național, România e apreciată și respectată de străini!

Beneficiile trecerii la Euro

Inflație stabilă mică – prețurile vor evolua în funcție de moneda euro.

Atractivitate sporită pentru investiții, în condițiile în care apartenența la zona euro reprezintă un criteriu major în evaluarea multor investitori.

Costuri reduse pentru împrumuturi, atât pentru populație, cât și pentru firme și stat, ca urmare a aplicării directe și nemijlocite a dobânzilor și comisioanelor Băncii Europene.

Avantajarea exportatorilor și transportatorilor români, care nu mai depind de fluctuațiile cursului valutar.

România devine beneficiară directă a plasei de siguranță reprezentată de fondul special de 500 de miliarde de euro pentru intervenții, sprijin și reechilibrare în caz de criză.

România obține un loc bine meritat în grupul statelor dezvoltate din UE. Într-o Europă cu două viteze, România va intra în grupul celor care se vor dezvolta cu o viteză mai mare.

România devine participant activ la deciziile fiscale și monetare ale UE.

Radu Roca, vicepreședinte Agenția Națională pentru Protecția Mediului a spus că: ”În primul rând vreau să le mulțumesc colegilor mei pentru încrederea acordată și pentru șansa pe care mi-au oferit-o, nominalizându-mă pentru acest post, de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Vă mulțumesc și vouă, jurnaliștilor, pentru că ați reflectat asupra acestei știri.

Pentru mine este o onoare și o provocare și vă asigur că voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face performanță.

Am preluat de luni mandatul, la București, iar primele zile sunt mai mult de acomodare și familiarizare. Deși la o primă privire nu pare o instituție grea, vreau să vă spun că este o structură foarte complexă.

Principalele noastre priorități decurs din programul de guvernare pe mediu și din directivele europene care ne-au fost trasate pentru protejarea mediului”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 18, 2018. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.