O zi de sămbătă cu relaxare şi degustări de vinuri, la Carei

La Carei s-a desfăşurat sâmbătă, 27 aprilie prima ediţie a “Festivalului Vinului Sătmărean”, o manifestare care a avut ca scop general promovarea viticultorilor sătmăreni, ca ramură a potențialului turistic al județului Satu Mare. Proiectul a fost gândit pentru a crește gradul de atractivitate a României ca destinație turistică prin intermediul promovării produsului turistic viticol sătmărean.

În parcul din jurul Castelului Karolyi au fost amenajate mai multe standuri unde producătorii autohtoni şi-au prezentat produsele. Ca o părere generală, vizitatorii standurilor au fost relativ puţini la număr, chiar dacă vremea a fost excelentă pentru desfăşurarea unui astfel de eveniment. Câţiva careieni ne-au declarat cu toată convingerea că au aflat de festival abia în ziua de sâmbătă, şi că promovarea evenimentului a fost insuficientă chiar dacă au fost alocaţi bani inclusiv pentru promovare. Dar important e că toți careienii aflați la plimbare prin Parcul Dendrologic au avut parte de o zi cât se poate de plăcută la Festivalul Vinului Sătmărean. Standurile cu produse şi parcul a fost vizitat în ziua festivalului de circa 1.500-2.000 de careieni, chiar dacă așteptările au fost mult mai mari.

După amiază au sosit şi oficialităţile judeţene care au rostit alocuţiuni şi au decernat apoi diplomele pentru vinurile desemnate câştigătoare în urma competiţiei de la Vraja Viilor. Festivitatea de premiere a avut loc în Sala Cavalerilor din castel, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, subprefectului Cristian Sasu, senatorului Pataki Csaba, primarului Kovacs Eugen, consilierului Camerei Agricole Satu Mare, Scholtz Bela, şi a consilierilor locali.

Program divers, dar mai ales pe toate “gusturile”

Dansatorii şi ţâpuritorii din Negreşti Oaş, alături de interpreta Maria Tripon au prezentat asistenţei un scurt moment folcloric specific zonei Oaş. În spatele castelului, lângă terenul de handbal, au fost amplasate tobogane gonflabile pentru cei mici. Tot pe terenul de handbal a fost amplasată o scenă unde au avut loc momente artistice ale formaţiilor de dansuri Celtic Fire, Rote Rose, Lead and Follow, Ansamblul folcloric Ceatăra şi trupelor Casei de Cultură a municipiului Carei care au oferit recitaluri extrem de apreciate. Între momentele artistice, cei interesaţi au avut posibilitatea de a degusta vinuri de Carei, Halmeu sau Pir, de a se aproviziona cu produse de patiserie, miere naturală sau de a gusta delicioasele “ştrudli” făcute la faţa locului de gospodinele din Petreşti. De dimineaţa şi până seara, acestea au pregătit savuroasele preparate şvăbeşti, în flux continuu, datorită numeroaselor solicitări. Foarte mare căutare a avut şi standul cu plăcinte din Petreşti. Se mai puteau găsi produse de panificaţie, brânzeturi, turtă dulce sau cârnaţi şi şuncă pentru Paşte.

Astfel de manifestări leagă relaţii între viticultori

Odată cu lăsarea serii, Parcul Dendrologic a devenit un loc al bunei dispoziţii datorită diversității licorilor lui Bachus şi lăutarilor. Makranczi Gabriel, membru al Ordinului Cavalerilor Vinului “Sfântul Orban”, a dorit să ne prezinte din activitatea sa de viticultor şi din impresiile sale de la acest festival. El a oferit spre degustare vinuri din zona Carei-Foieni, care de care mai savuros: Merlot, Fetească Regală, Riesling, Riesling italian, Chardonnay, Cserszegi Fuszeres. Producătorii lor au fost premiaţi de juriul festivalului cu medalii de aur, argint şi bronz: Benze Zoltan, Veres Laszlo, Jugreştean Ioan, Progli Jozsef şi alţii. Faţă de faptul că nu suntem o zonă viticolă poziţionată strategic, vinurile pe care le-am înscris în festival au obţinut merite bune. Prin activitatea noastră încercăm să stimulăm comunităţile de producători de vin cu informaţii şi prelucrarea strugurilor nobili prin tehnologii care corespund standardelor europene de prelucrare. Este cel de-al zecelea concurs la care am participat, atât în ţară cât şi în Ungaria, iar aceste manifestări ne ajută să legăm relaţii de prietenie cu membrii altor organizaţii de viticultori, a declarat pentru ActualitateaSM.ro Makranczi Gabriel, viticultor premiat la Carei cu trei medalii şi membru al Ordinului Cavalerilor Vinului “Sfântul Orban”

„Drumul Vinului Sătmărean”, un proiect în valoare de 777.000 lei

În perioada 22-23 aprilie au fost depuse 120 de probe de vin la sediul Camerei Agricole Judeţene Satu Mare. Vinurile au fost degustate şi clasificate de un juriu al cărui preşedinte a fost prof. ing. Dorin Pop din Oradea, preşedintele degustătorilor autorizaţi din România. Proiectul „Drumul Vinului Sătmărean” presupune realizarea efectivă a produsului turistic Anului Viticol Sătmărean, pornind de la cele trei trasee tematice identificate: Halmeu Vii  – Turulung Vii – Oraşu Nou Vii, respectiv Carei – Pir şi Hodod –  Dobra – Beltiug –  Răteşti – Ardud – Viile Satu Mare. „Drumul Vinului Sătmărean” se va derula timp de un an, iar valoarea acestuia este de aproximativ 777.000 de lei, din care contribuţia judeţului Satu Mare va fi de 2%. Pentru promovarea produsului turistic Anul Viticol Sătmărean, va fi derulată o campanie la nivel naţional. Totodată, Consiliul Judeţean Satu Mare va participa cu un stand propriu la 17 târguri de turism din ţară pentru a promova cele trei circuite turistice.

Galerie foto: 

_DSC02588

_DSC0263

_DSC0260

_DSC0262

_DSC0267

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 28, 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.