La Biblioteca Județeană Satu Mare a avut loc lansarea volumului ing. Vasile Pop, „Chemarea iederei”

Luni, 19 martie, 2018, în sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” de la Biblioteca Județeană Satu Mare, a avut loc lansarea volumului ”Chemarea iederei” de Vasile Pop, roman și carte documentară, apărută la Editura Citadela din Satu Mare. Au fost prezenți: dr. Viorel Câmpean, moderatorul evenimentului, viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, dr. George Vulturescu și dr. Aurel Pop, editorul volumului. Organizatorii lansării de carte au fost Biblioteca Județeană Satu Mare, Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu” și Editura Citadela.

Dr. Viorel Câmpean l-a prezentat pe autor ca un fiu al meleagurilor sătmărene, care a trăit multă vreme în Țara Făgărașului. El se dovedește a fi un fin observator a tot ce s-a întâmplat în jurul lui, calități probate și în această nouă carte a sa. În carte, el ne împărtășește impresiile din viață. Are o bogată experiență, o vreme a îndeplinit și funcția de primar al localității Drăguș din județul Brașov.

Până în prezent, Vasile Pop a scris mai multe cărți. Printre acestea se remarcă monografia ”Santău, vatră creștină pe rugul istoriei”, (2013), ”Și eu am fost primar” (2009). În noua lui carte bucuria se înfrățește cu tristețea. Rămâne ca cititorii să descifreze toate aceste aspecte lecturând cartea.

Prezentă la această lansare, viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher și-a exprimat bucuria de a participa la această lansare și l-a felicitat pe autor că a venit în mijlocul sătmărenilor să-și lanseze cartea. Pentru toate cărțile editate până acum merită să fie felicitat.

Poetul George Vulturescu, în cuvântul său a încercat să lămurească semnificația titlului ales pentru carte, a iederei, veșnic verde precum bradul, fiind un simbol al perenității. Unele popoare antice au făcut un adevărat cult pentru iederă. Deja la 1675 s-au scris versuri despre iederă, versuri pline de semnificații, care au fost citite în fața publicului. Nu trebuie să uităm că iedera este și o plantă otrăvitoare, dar este și un simbol al vieții.

În sine, cartea este o confesiune a unui om care a trăit și văzut multe, ca un foarte bun observator a tot ce se petrece în jurul lui. Personajele cărții sunt bine conturate și poartă amprenta iederii. Autorul scrie și pagini care sunt pline de poezie. Amintește colegi și colege, despre fiecare are ceva de menționat. Întâlnim apoi și pagini de istorie, descrierea unor instituții, evenimente tragice precum cele din anul 1940. Trot tragice au fost și momentele în care mulți români au trebuit să plece în refugiu. Cartea demonstrează că autorul are harul povestirii.

Editorul dr. Aurel Pop a spus că se bucură de această nouă apariție editorială. Pentru el, cartea lui Vasile Pop constituie o surpriză plăcută. După cărțile cu conținut monografic, a scos un roman care este și carte document, de mare valoare, în care își împărtășește lecția de viață pe care o lasă celor care vor veni. E bine că autorul face referiri și la realitățile dureroase din zilele noastre. Dr. Aurel Pop a spus că pentru tot ce a făcut scriitorul Vasile Pop, ar merita să primească titlul de Cetățean de onoare al comunei natale.

Cei care au luat cuvântul din sală, au subliniat faptul că autorul are meritul de a nu fi trecut prin viață indiferent. Alții au subliniat iscusința cu care autorul folosește dialogul, care place cititorilor. S-a solicitat ca această carte să fie lansată și la Santău, locul unde autorul s-a născut la 28 aprilie 1944.

În final, Vasile Pop a mulțumit tuturor celor prezenți pentru că au onorat lansarea cărții, care a apărut într-un an istoric, în care vom sărbători Centenarul Marii Uniri.

Prof. Carol C.Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 19, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.