Manifestări dedicate Zilei Mondiale a Teatrului, la Biblioteca Județeană Satu Mare

În ziua de marți, 27 martie, Biblioteca Județeană Satu Mare în parteneriat cu Teatrul de Nord Satu Mare, Liceul Tehnologic ”George Barițiu” din Livada și Liceul Teologic Ortodox ”Nicolae Steinhardt” Satu Mare, a organizat o serie de manifestări pentru a marca Ziua Mondială a Teatrului. Evenimentul a fost moderat de Paula Horotan, director adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare și coordonat de bibliotecara Violeta Tarța.Invitatul principal a fost actorul Radu Botnar care a prezentat elevilor prezenți în sala de le lectură ”Gheorghe Bulgăr” aspecte din istoria teatrului, precum și momente inedite din cariera sa artistică. Manifestarea s-a încheiat cu o scenetă în interpretarea elevelor de la Liceul Tehnologic ”George Barițiu” Livada.

Ziua Mondială a Teatrului a fost marcată pentru prima dată în anul 1961 la Viena, devenind un eveniment care se sărbătorește anual, organizat de Centrele naționale ale Institutului Internațional de Teatru, înființat în 1948.Creatorii teatrului au fost grecii antici, în secolul al V-lea î.Hr. Teatrul s-a născut din serbările organizate în cinstea zeului Dionyssos, zeul viței-de-vie, al vinului și veseliei. Cu timpul s-au amenajat locuri speciale, amfiteatre, unde se jucau piese scrise de autori, tragedii și comedii. Cei mai renumiți autori de tragedii au fost Eschil, Sofocle și Euripide. Aristofan a fost cel mai celebru autor de comedii.

La greci era caracteristic faptul că numai bărbații puteau juca pe scenă. Reprezentările teatrale durau zile întregi. Teatrul lui Dionyssos din Atena avea 17 mii de locuri. Cel din Epidaur s-a păstrat bine până în zilele noastre. Acolo încăpeau 20 de mii de spectatori. Erau și amfiteatre ca și cel de la Megapolis unde încăpeau 40 de mii de spectatori.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 27, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.