”Primul pas spre Marea Unire. Centenarul Unirii Basarabiei cu România”, la Biblioteca Județeană

Miercuri, 27 martie, începând cu ora 14.00, Sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare a găzduit evenimentul ”Primul pas spre Marea Unire, Unirea Basarabiei cu România”, înfăptuită cu 100 de ani în urmă. Evenimentul a fost moderat de directorul adjunct al instituției, Palua Horotan. După salutul invitaților s-a intonat Imnul de Stat al României.

”Ne încântă sala arhiplină, o dovadă că Biblioteca Județeană merită un spațiu mult mai generos”, a spus Paula Horotan. Tot ea a evocat semnificație evenimentului de acum 100 de ani. A dat citire și Declarației Sfatului Țării de la Chișinău de Unire a Basarabiei cu România.

A luat apoi cuvântul viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, care a mulțumit pentru invitație și s-a declarat fericită că poate fi alături de sătmăreni cu ocazia Centenarului. Se împlinea acum 100 de ani un vis al tuturor românilor. ”Să păstrăm vie amintirea acestui eveniment”, a spus viceprimarul Doina Feher.

Tot despre semnificația actului de acum 100 de ani a vorbit din partea Bibliotecii Județene, Mircea Pârlea. El a mulțumit tuturor pentru sprijinul acordat în organizarea de-a lungul timpului a tuturor evenimentelor cu caracter patriotic. A mulțumit colegilor de la bibliotecă care au avut întotdeauna o contribuție majoră. Au fost organizate expoziții de carte, elaborarea de bibliografii, simpozioane, medalioane etc. Vorbitorul s-a referit în continuare la evenimentele legate de organizarea și înfăptuirea Unirii Basarabiei cu România, meritul în acest proces al Sfatului Țării. Ziua de 27 martie stă scrisă cu litere de aur în istoria noastră.

Drd. Marta Cordea a făcut o prezentare a personalității părintelui Meletie Răutu (1858-1938), considerat un erou al Marii Uniri. De numele lui se leagă revigorarea ortodoxiei la Satu Mare. Au fost prezentate principalele date din biografia părintelui. El a absolvit Seminarul Teologic ”Veniamin Costache”, din Iași. a devenit cântăreț bisericesc și maestru de muzică. Timp de 17 ani a fost protoiereul județului Vâlcea și s-a ocupat de renovarea a numeroase biserici. La izbucnirea războiului, în 1916, a fost mobilizat ca preot militar, cu gradul de căpitan în cadrul Regimentului III Roșiori. A ajuns la Satu Mare, în aprilie 1919. Atunci, la Satu Mare existau doar 55 de credincioși ortodocși. După multe intervenții a obținut oficial recunoașterea unei parohii ortodoxe la Satu Mare.

De numele lui se leagă editarea la Satu Mare a publicației ”România Mare”. În 1928 a fost întocmit proiectul Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” la a cărei ridicare o contribuție de seamă a avut Emil Tișcă, om politic și directorul Băncii Românești din Satu Mare. Sfințirea bisericii s-a făcut în vara anului 1940.

Colonelul (r) Voicu Șichet, reprezentantul Asociației Civice ”Tempora” s-a referit la câteva personalități care au avut o contribuție însemnată la Unirea Basarabiei cu România. Printre acestea se numără Daniel Ciugureanu (1885-1950), politician, deputat în Sfatul Țării, prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenești, ministru pentru Basarabia în patru guverne ale României, deputat și senator, vicepreședintele Camerei Deputaților, vicepreședintele și președintele Senatului României Mari. În regimul comunist a fost arestat. A decedat la Turda în drum spre închisoare.

O altă personalitate care a muncit mult pentru Unire a fost părintele Alexandru Baltaga (1861-1941). A urmat Seminarul Teologic din Chișinău, după care a devenit pedagog, fiind hirotonit în 1886. A ajuns președintele Consiliului Clericilor Ortodocși din Basarabia, protopop la Orhei. În 1918 a fost desemnat reprezentantul Basarabiei în Sfatul Țării. În 27 martie 1918 a votat Unirea Basarabiei cu Regatul României. În 1940 NKVD-ul l-a arestat și acuzat că a avut o atitudine dușmănoasă față de Rusia Sovietică. A fost deportat la Kazan, unde a murit la 7 august 1941.

Profesoara Viorica Cherecheș, s-a referit la o serie de  aspecte istorice ale Moldovei și la personalitatea lui Dimitrie Cantemir, domn cu o vastă cultură, care a urmărit să scape Moldova de turci. A scris lucrarea ,,Creșterea și descreștere Imperiului Otoman”, o lucrare prin care a dat speranțe popoarelor în lupta lor antiotomană. Vornitoarea s-a mai referit și la Tratatul încheiat de domnul Moldovei cu țarul Petru cel Mare și a făcut referiri la eforturile făcut pentru Unire după 1990.

A urmat programul artistic prezentat de elevii Liceului Tehnologic ”Petre Cupșa” din Supuru de Jos, pe versurile lui Grigore Vieru și Alexandru Mateevici. Elevii au fost îndrumați de profesorii Anișoara Boitor și Ciprian Bojan.

Un frumos program literar-artistic au prezentat și membrii Asociației Județene a Pensionarilor, coordonat de profesoara Livia Haidu. Grupul vocal ”Armonia” a interpretat câteva cântece patriotice. Maria Bălaj, Cornel Morar, Viorica Cherecheș și Ana Silaghi s-au evidențiat prin prezentarea unor documente literare legate de Unirea Basarabiei cu România. Și interpreta Angela Munteanu a fost aplaudată de public pentru cântecele ei patriotice. Programul Asociației Pensionarilor s-a încheiat prin interpretarea cântecului ”Hai să întindem hora mare”, alături de cei prezenți în sală.

Cuvântul final l-au avut membrii Grupului Vocal Bărbătesc Vox Samul Art, în cadrul căruia Dorel Iurcencu s-a evidențiat ca un autentic om de teatru. El s-a arătat la un moment dat costumat ca un veritabil dac. El a dat citire unui document literar intitulat ”Scrisoare din Moldova”. Grupul vocal i-a încântat pe cei prezenți cu un repertoriu bogat. Coordonatorul grupului, profesorul Alexandru Ivanovici, a promis că acest grup vocal va răspunde tuturor solicitărilor primite pe linia manifestărilor culturale.

Mai menționăm faptul că prin grija ing. Ovidiu Mica, corodonatorul revistei ”Signet”, în sală s-a difuzat un pliant conținând materiale din presa vremii. Relatări despre ”Desvelirea monumentului Soldatului Român” la Satu Mare. ”S-a săpat deci în bronz un episod din jertfele acestui soldat, căzut prin șanțurile stropite cu sânge ale Siretului, la poalele Carpaților, sau pierdut prin valurile tulburi ale Dunărei. ”Soldatul Român” de bronz, din Piața Victoriei, va spune timpilor ce vin, că tare, ca metalul acesta a fost hotărârea națiunei noastre, și a învins!”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 28, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.