Poetul Gheorghe Crețu a citit sâmbătă la Cenaclul Afirmarea

Sâmbătă, 27 aprilie, la Muzeul de Artă din Satu Mare a avut loc cea de-a opta şedinţă din acest an a Cenaclului literar Afirmarea, condus de poetul Ion Bala. După o lungă absenţă din motive de sănătate, a citit din ultimele sale creaţii poetul Gheorghe Creţu.

DSCN0120Gheorghe Crețu a citit sâmbătă la cenaclu poeziile: „Cred”, „Într-o noapte de aprilie”, ”Ploaia”, “Despre iubire”, “50 de ani”, “Omul străin”, “Întrebare” şi “O zi banală”. Loredana Ştirbu a spus bucurat de revenirea lui Gheorghe Creţu în mijlocul cenacliştilor, după o lungă perioadă de boală şi opt luni de spitalizare. În ansamblu, poeziile lui Gheorghe Creţu exprimă multă sensibilitate, chiar fragilitate. Claudiu Govor a remarcay în poeziile citite o agitaţie permanentă în interiorul poetului, care prin poemele sale transmite mesaje importante. George Terziu a remarcat că poeziile lui Gheorghe Creţu se încadrează în curentul optzecist, un curent nonconformist, potrivnic regimului totalitar. Poetul observă lumea printr-un ochi cinematografic şi lasă să se vadă o coerenţă în discursul său care este bine pus la punct. Fără îndoială Gheorghe Creţu este un poet format, care observă explozia fiecărei clipe pe care o trăieşte. Gheorghe Nemet a remarcat că poetul foloseşte cuvinte potrivite în explicarea lumii în care trăieşte. Lia-Florica Koka a rememorat aspecte din tinereţea poetului, care i-a fost elev în liceu. Încă de atunci s-a remarcat ca un talent autentic activând în cadrul cenaclului din  liceului. Gheorghe Creţu este un poet format, acesta este şi concluzia exprimată de Gheorghe Cormoş care a mărturisit că cel mai mult a fost impresionat de poezia „Ploaia”.

Poetul Ion Bala a mărturisit că este unul dintre cei care l-au promovat pe Gheorghe Creţu, încă din anii 70, atunci când a înlesnit debutul acestuia în ziarul local „Cronica Sătmăreană”, un debut reuşit, confirmat şi de premiul pe care l-a câştigat la Iaşi. În poemele lui Gheorghe Creţu se simte influenţa lui Nichita Stănescu. Regizorul Dorel Iurcencu a avut cuvinte de apreciere la adresa poemelor lui Gheorghe Creţu. A considerat că acesta scrie o poezie de revoltă în care spune multe şi l-a invitat la o colaborare pe această temă. Gheorghe Creţu a mulţumit celor prezenţi pentru participarea numeroasă alături de el la şedinţa cenaclului.

Momentele muzicale au fost furnizate de formaţia “Punctul următor”, cu solistele Loredana Morar şi Georgeta Govor, care au interpretat melodii pe versurile lui Adrian Păunescu, Nichita Stănescu şi Federico Garcia Lorca. Solista de muzică populară Angela Munteanu a interpretat la rândul ei, în primă audiţie, un cântec despre satul ei natal. Au fost prezenţi, în afara celor care au luat cuvântul, Adrian Avăşan, Rodica Cuc, Mihai Sas, Claudiu Pop, Camelia Perşa şi Carol C. Koka. Următoarea şedinţă a cenaclului va avea loc pe 11 mai, când va citi Loredana Ştirbu.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 28, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.