Leotina Dorca, doamna folclorului sătmărean, a fost sărbătorită la 65 de ani

Joi 19 aprilie, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare a organizat în Sala ”Octavian Bud” a Centrului Cultural ”G.M. Zamfirescu”, Medalionul cultural aniversar – Leotina Dorca. Au luat cuvântul: managerul instituției, Robert Laszlo, viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, președintele comisiei de cultură, Alexandru Horvat precum și alți invitați.

Leontina Dorca s-a născut la 12 aprilie 1953 în localitatea Remeți pe Someș, comuna Mireșu Mare, județul Maramureș, într-o zonă folclorică deosebită, Zona Codrului, pe care a slujit-o mereu și o slujește și astăzi. A absolvit cursurile primare în satul natal și în comuna Mireșu Mare, mai apoi a urmat cursurile Liceului ”Mihai Eminescu” din Satu Mare, desăvârșindu-și studiile specializându-se în Artele spectacolului (Coregrafie) la UNATC București.

Încă din clasele primare a avut parte de dascăli minunați care au știut să-i insufle dragostea pentru folclor și să o îndrume în descoperirea tainelor artei muzicale și coregrafice. A început ca membră a formației Școlii Generale din localitatea Mireșu Mare, apoi ca elevă a Liceului „Mihai Eminescu” din Satu Mare a instruit formațiile de dansuri ale liceului și internatului.

A făcut parte din Ansamblul folcloric „Oașul” al județului Satu Mare ca dansatoare și solistă de muzică populară, cu care a participat la festivaluri folclorice interjudețene și internationale: Festivalul Litoralului, Festivalul „Sâmbra Oilor”, Festivalul Folclorului Codrenesc „Oțeloaia”, la Baia Mare, Oradea, Sibiu, Craiova, Reșița, Timișoara, la festivaluri internaționale: în Olanda în 1970, și în Belgia în 1975.

Și-a inceput activitatea ca instructor de dans popular angajat în anul 1973, la Casa Pionierilor din Satu Mare, a continuat apoi ca instructor la Casa de Cultură (Consiliul Popular al orașului Tășnad, județul Satu Mare) între anii 1975 – 1978, iar din anul 1978 până în 2012 a fost angajată a Centrului Județean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

În perioada 1973-2012 a inființat numeroase formații de dansuri și Ansambluri folclorice din județul Satu Mare: Ansamblul folcloric al copiilor la Casa Pionierilor din Satu Mare, Formația de dansuri populare la Liceul ”Mihai Eminescu” din Satu Mare, Formația de dansuri a Liceului ”Ioan Slavici” din Satu Mare, la Școlile Generale: Octavian Goga și Nr 14 din Satu Mare. Ansamblul folcloric ”Codrulețul” al Casei de Cultură Tășnad, Ansamblul folcloric ”Dor” al Casei de Cultură din orașul Carei, în anul 1982 a înființat Ansamblul folcloric ”Cununița” care activează de atunci până în prezent, ca etalon pentru folclorul din județul Satu Mare, iar din 2002 și ansamblul ”Cununița Năzdrăvană” cu care a ajuns la performanțe unice în țară și nu numai.

A realizat filme documentare despre tradiții, datini, obiceiuri și meșteșuguri din zonele etnofolclorice Codru și Oaș ale județului Satu Mare împreună cu Televiziunea Română. A participat cu formatiile și ansamblurile pe care le-a îndrumat la festivaluri naționale și internaționale la care a obținut premii și distincții, la Tulcea, Timișoara, Oradea, Sibiu, Bacău, Gura Humorului, Suceava, Constanța, Drobeta Turnu Severin, Arad, Baia Mare, Târgu Mureș, Brașov, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Pitești, Bistrița Năsăud, Focșani. În străinătate: Ungaria, Ucraina, Moldova, SUA, Canada, Austria, Spania, Belgia, Franța, Italia, Olanda, Cehia, Turcia, Israel.

A îndrumat și a sprijinit lansarea și ascensiunea interpreților vocali și instrumentali de muzică populară din județ: Nicolae Mureșan, Maria Carmen Sas, Lucia Pop Borlean, Malvina Madar Iederan, Alina Șichet, Florin Lauran, Petrică Mureșan, Dana Maria Huja, Alexandra Madas, Ionică Hainal, Dumitru Iederan, Ionel Sabo, Cosmin Petruț, Ionut Chilințan, Cristian Totpati.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 20, 2018. Filed under Cultură, Educație, Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.