Eugenia Crainic și-a lansat la Centrul Multicultural Poesis romanul polițist ”Studenta criminală”

Vineri, 20 aprilie, începând cu ora 16.00, la Centrul Multicultural Poesis, scriitoarea Eugenia Crainic și-a lansat său volumul de debut în marea literatură, romanul polițist ”Studenta criminală”, care a apărut la Editura arădeană Mirador. Rolul de moderator i-a revenit scriitoarei Loredana Știrbu, președinta Cenaclului literar ”Cronograf” din Satu Mare.

Pentru început Loredana Știrbu a prezentat câteva date din biografia scriitoarei și despre cartea ei, care de la primele zile de la apariție, a întrunit aprecierile pozitive ale criticilor de specialitate și ale cititorilor. Eugenia Crainic este absolventă de Drept și Literatură, a lucrat ca jurnalistă la ”Adevărul de Arad” și ”Observatorul Arădean”. Este autoare de texte pentru revista online ”Catchy”. În anul 2012 a fost premiată la Festivalul Național de Literatură de la Râșnov. Eugenia Crainic a semnat numeroase recenzii în revistele literare ”Monitorul cultural” și ”Arca”. Pornind de la o crimă reală, a dat la iveală un roman bine închegat care conține și o mare doză de ficțiune. Loredana știrbu a mai precizat că autoarea are o abodare modernă, folosește un limbaj elegant. Cu talent abordează psihologia personajelor, scrie coerent și incitant. În cartea sa sunt foarte interesante chiar și personajele secundare.

Directorul editurii Mirador, Ioan Matiuț a prezentat câteva date despre activitatea Eugeniei Crainic ca jurnalistă, activitate care a ajutat-o foarte mult în elaborarea romanului. Știe mai bine decât oricine că autoarea a avut nevoie de multă muncă de documentare. A dezvăluit și unele aspecte din procesul de elaborare a cărții. Consideră că autoarea a scris o carte care captează, iar cititorul odată ce parcurge primele pagini, n-o mai lasă din mână. Din roman rezultă că și oamenii legii sunt oameni, au stări sufletești și nu întotdeauna sunt perfecți. Consideră că scriitoarea se află pe un drum bun, iar viitoarele ei cărți vor fi la fel de interesante. În domeniu dovedește un real talent.

Din partea cititorilor a luat cuvântul dr. Anamaria Szatmari, care a spus că a citit cartea cu mult interes, interes care crește cu fiecare pagină. Romanul este plin de suspans iar personajele sunt impecabile. Într-adevăr o crimă de acum câțiva ani de la Timișoara a stat la baza cărții, dar romanul în mare parte este ficțiune. În calitate de cititoare, Anamaria Szatmari a vorbit despre fiecare personaj al cărții. Leon Damian, detectivul, psiholoaga Sofia, subofițerul Eugen etc. Autoarea demonstrează că este o bună cunoscătoare a sufletului uman. Personajele, așa cum au remarcat și alții, sunt bine conturate. Sunt numeroase situații pline cu suspans, iar dialogurile sunt dinamice. Autoarea știe să alterneze tonalitățile duioase cu cele dure și este foarte atentă la detalii.

Eugenia Crainic a mărturisit că într-adevăr a pornit de la crima de acum câțiva ani dar ”am construit un motiv mult mai bun pentru comiterea ei decât motivul avut de făptuitori în realitate”. ”Am scris o carte așa cum îmi place mie să citesc, alertă, cu răsturnări de situații, cu personaje bine conturate, astfel ca cititorii să intre în focul evenimentelor”. Autoarea a promis spre toamnă o altă carte, tot polițistă, în care crima s-a înfăptuit între doi prieteni gay.

Eugenia Crainic a mai mărturisit că în familia ei se citeau multe cărți, ea avea un interes deosebit în citirea ziarelor. Dintr-un început și-a manifestat dorința de a deveni ziaristă. A colaborat la mai multe publicații. A vorbit despre preocupările ei din anii de liceu și facultate. Ca ziaristă a avut ocazia de a întâlni o mulțime de oameni aflați în situații dintre cele mai diverse. Personal consideră că în general romanele polițiste sunt bine construite și crede că și cartea ei face parte din această categorie. În final autoarea a oferit doritorilor autografe.

Prof. Carol C.Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 20 aprilie 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.