La Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu” au fost lansate două cărți valoroase semnate George Vulturescu și Denisa Crăciun

În sala mică a Centrului Cultural ”G.M. Zamfirescu” a avut loc luni, 23 aprilie, lansarea a două cărți de mare valoare: ”Ștefan Augustin Doinaș./ Tiparele perene și poetica orizontalității”, autor dr. George Vulturescu și ”Cealaltă parte arsă a celui preapur” de Salah Stétié, alcătuită și tradusă din franceză de drd. Denisa Crăciun. În prezidiu au luat loc dr. George Vulturescu, drd. Denisa Crăciun, prof. universitar Gheorghe Glodeanu, dr. Alexandru Zotta și din partea gazdelor Gheorghe Molnar, directorul Centrului Cultural ”G.M. Zamfirescu” Satu Mare.  În deschiderea evenimentului au luat cuvântul viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher și directorul Direcției de Cultură, Zamfir Danciu. Amândoi i-au felicitat pe autori pentru cărțile lor și le-au urat succes în continuarea activității lor literare.

Profesorul universitar dr. Gheorghe Glodeanu a prezentat cele două cărți. Volumul referitor la Ștefan Augustin Doinaș este masiv și tratează în stil monografic viața și activitatea marelui poet. Este vorba despre licența de doctorat al autorului, care a început să fie scrisă în anul 2004 și a fost susținută în anul 2010. Personal, ca și îndrumător al lucrării, Gh. Glodeanu a regretat faptul că teza de doctorat nu a fost publicată mai devreme.

O serie de nume de referință din literatura română au validat la vremea lor lucrarea, mulți dintre ei nemaifiind în viață. Întârzierea publicării se datorează și diverselor controverse legate de poetul Ștefan Augustin Doinaș. Această lucrare este o analiză profundă a liricii lui Doinaș, însuși titlul este foarte semnificativ. Volumul a fost realizat cu o rigoare academică, autorul dovedește că a citit tot ce se referă la creația lui Ștefan Augustin Doinaș.

Lucrarea lui George Vulturescu face referire și la prezența lui Doinaș în municipiul și județul Satu Mare. Este un poet foarte valoros, cel care l-a descoperit pe poetul George Vulturescu și l-a încurajat. Lucrarea mai cuprinde și o listă bibliografică privind prezența lui Ștefan Augustin Doinaș în paginile revistei ”Poesis”. George Vulturescu merită felicitat pentru lucrarea sa, a spus în încheiere prof. universitar Gheorghe Glodeanu.

Despre cartea sa a vorbit și George Vulturescu și despre conducătorul de doctorat foarte exigent care este profesorul Gheorghe Glodeanu. George Vulturescu a vorbit despre împrejurările în care l-a cunoscut pe Augustin Doinaș, acesta fiind prezent la Satu Mare cu ocazia dezvelirii bustului scriitorului Szilágyi Domokos, cel care a tradus în limba maghiară poeziile lui Doinaș. Dr. George Vulturescu a dezvăluit faptul că a ales această teză de doctorat la recomandarea profesorului Glodeanu, inițial vroia să scrie despre Mihai Eminescu. Personal îl receptează pe Ștefan Augustin Doinaș în perspectiva creației sale care este ancorată în realitățile Câmpiei de Vest.

Dr. Alexandru Zotta s-a referit la cartea Denisei Crăciun, o antologie bilingvă de poeme ”Cealaltă parte arsă a celui prea pur”, a poetului libanez de expresie franceză Salah Stétié. Poetul libanez s-a născut în anul 1929 la Beirut, este poet și diplomat, considerat unul dintre cei mai importanți poeți libanezi. A studiat la Universitatea din Beirut apoi, primind o bursă a studiat la Sorbona. A intrat în cariera diplomatică. A fost consilier cultural în mai multe state europene și apoi, ambasador al țării sale în Olanda și Maroc.

În poeziile sale poetul evocă valorile perene ale umanității și ființei umane. Dr. Alexandru Zotta a mărturisit că studiul introductiv al Denisei Crăciun l-a ajutat foarte mult în înțelegerea poeziei lui Salah Stétié. S-a referit apoi la vasta cultură a poetului, aparținând unui poporului libanez. El reușește să dea la iveală o poezie de elită, destul de dificil de tradus. A remarcat în multe locuri alăturări de termeni contradictorii și faptul că el se inspiră din culturile orientale, reușește poezii pline de simboluri. Prin poezia lui deschide larg noi orizonturi. A scris peste 100 de volume între care jumătate sunt volume de poezie.

Salah Stétié este laureat al Marelui premiu al francofoniei acordat de Academia Franceză în 1955, este cavaler al Ordinului Național al Cedrului și distins cu Marele premiu al Bienalei de poezie de la Liége (2009).

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 23, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.