Noul număr al revistei „Eroii Neamului” este dedicat Centenarului Marii Uniri din 1918

Revista ”Eroii Neamului” se prezintă cu primul număr din acest an în condiții grafice excelente și cu un conținut bogat și variat, în anul Centenarului Marii Uniri, considerat pe drept cuvânt „ora astrală a României”. În primele pagini col.(r) Voicu Șichet continuă seria articolelor intitulate ”Jurnalul cimitirelor și mormintelor eroilor”, iar preotul dr. Cristian Boloș răspunde la întrebarea ”Ce reprezintă Crucea?”.

Apariția recentă a volumului ”Părintele dr. Vasile Lucaciu în revista sătmăreană Eroii Neamului”, coordonator col. (r)  Voicu Șichet, prilejuiește publicarea a două articole semnate de dr. Simion Retegan și col.(r) dr. Constantin Moșincat. ”Lectura acestui volum va fi cu siguranță un exercițiu intelectual confortabil pentru cititor, răsfățat de cercetători cu documente semnificative pentru creionarea personalității eroului omagiat”, scrie col.(r) dr. Constantin Moșincat.

Tot despre personalitatea ”Leului de la Șișești” scrie drd. Marta Cordea. Ea trece în revistă manifestările dedicate ”farului călăuzitor al neamului nostru”. Profesorul Nicolae Pop ne prezintă evenimentele și frământările sociale în părțile Apei până la Marea Unire din 1918. Un amplu studiu putem citi în paginile revistei despre cel care a reÎnviat ortodoxia în nord-vestul Transilvaniei, preotul Meletie Răuțiu (1858-1938), studiu semnat de dr. Viorel Ciubotă și dr. Viorel Câmpean.

”În anul Centenarului Marii Uniri suntem datori de a scoate în evidență nu doar rolul elitelor politice și culturii, a armatei și maselor largi de români care au făurit România Mare, ci și personalități străine care au sprijinit acest efort”, scrie col.(r) Voicu Șichet și ne prezintă doi geografi francezi Emmanuel de Martonne și Robert Ficheux, mereu alături de cauza poporului român.

Un alt articol semnat de dr. Viorel Ciubotă alături de Mihaela Sălceanu, ne prezintă o personalitate de excepție cu o contribuție majoră la realizarea Marii Uniri: Gheorghe Patachi Văleanu, născut la Vezendiu, participant la luptele de la Mărășești și la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Despre voluntarii români din Rusia aflăm date interesante în articolul ing. ec. Cristian Mareș. Printre acești voluntari se numără și Elie Bufnea, originar din părțile Albei. Anul acesta, la 1 august se vor împlini 135 de ani de la nașterea lui Pantelimon Halippa, poet, publicist, om politic, unul dintre făuritorii Unirii Basarabiei cu România. Despre personalitatea marelui om politic scrie ing. Mircea Pârlea de la Biblioteca Județeană Satu Mare. Alte personalități basarabene care au făurit România Mare au fost Daniel Ciugureanu și Alexandru Baltag. Despre ei aflăm date în articolul col.(r) Voicu Șichet.

Amintiri de neuitat sunt evocate de dr. Daniela Bălu în articolul ”Cu drag și dor de Basarabia și Bucovina”, scris în memoria regretatului om de cultură sătmărean Ovidiu Suciu. Profesorul Carol C. Koka rememorează lista unor străluciți istorici sătmăreni care fac cinste istoriografiei românești. Printre aceștia se numără: Ioan Boroș, Alexandru Doboși, Ioan Sabău, Francisc Pall, Gabriel Ștrempel, Ioan Chindriș, Valeriu Achim și Aurel Socolan.

Dr. Ovidiu T. Pop evocă faptele deosebite ale bunicului său, plutonierul de jandarmi Ioan Pop iar col.(r) Voicu Șichet pe cea a col.(tg) Neculai Bucur, iar lt. col. Ioan Bălănescu pe cea a colonelului (r) Petre Prodan a cărui lipsă se simte evident în discuțiile purtate la Cercul Militar Satu Mare pe teme de istorie sau de promovare a patriotismului.

Despre sărbătorirea Unirii din 1859 în orașul Ardud și comuna Mădăras semnează un articol dr. Viorel Câmpean, ocazie cu care se scoate în evidență legăturile lui Alexandru Ioan Cuza cu părțile sătmărene.

Ultimele pagini sunt rezervate prezentării de către dr. ing. Luminița Cornelia Zugravu a unei ample cronologii a Revoluției române de la 1848, de la care anul acesta se împlinesc 170 de ani. În interiorul revistei mai putem citi poeziile semnate de profesoara Maria Letai ”Rugă către Eminescu” și ”În Alba Iulia, 1 Decembrie 1918” de Petre Dulfu.

Dragi sătmăreni, haideți să facem iar cunoscut Eroul Necunoscut. Aceasta este chemarea pe care o adresează revista ”Eroii Neamului” solicitând sprijinul tuturor care gândesc românește, în repunerea în Satu Mare a acestui monument emblematic, dispărut în condiții tragice în anul 1940. Asociația Civică Tempora a deschis în acest scop la Banca Transilvania contul RO34 BTRL RONC RTOO F8409802 prin care cei care, din conștiință și suflet, pot să doneze pentru această cauză.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 2, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.