Dr. Alexandru Laszlo și-a lansat la Satu Mare cartea ”Stări de spirit”, foarte bine primită în lumea literară

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a fost vineri, 4 mai, începând cu ora 16.00, gazda unui important eveniment literar. Dr. Alexandru Laszlo și-a lansat cartea ”Stări de spirit. Însemnări de pe blog 2014-2018”, apărută la Editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca. În sala Centrului au fost prezenți numeroși scriitori, poeți, profesori, jurnaliști, membri ai cenaclurilor literare sătmărene și membri ai Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare.

Moderatoarea evenimentului editorial a fost scriitoarea Loredana Știrbu. Alături de autor au fost prof. dr. Alina Bărăianu, editorul Nadia Fărcaș, dr. Felician Pop și directorul instituției gazdă, Robert Laszlo. Loredana Știrbu a făcut o amplă prezentare a biografiei autorului care s-a născut la 4 mai 1966. A studiat la Liceul ”Ady-Șincai” din Cuj-Napoca după care a urmat Facultatea de Filologie din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai”, specialitatea română-italiană. Din anul 1992 este profesor de italiană la Colegiul Național ”George Barițiu” din Cluj-Napoca.

În anul 1991 a debutat în revista ”România literară”. În volum a debutat în 1996 cu volumul ”Icar și Anteu”, carte apărută la editura Dacia. În 1998 și-a susținut teza de doctorat intitulată ”Criticul literar Nicolae Manolescu”. Din anul 1996 conduce Fundația Culturală ”Amicii”, iar din 2003 revista culturală online E–Leonardo. Dr. Alexandru Laszlo a participat la numeroase colocvii, simpozioane și conferințe în limbile română, engleză și italiană. Colaborează la numeroase publicații literare românești și străine. Din 2005 până în 2013 a avut o prezență permanentă în revista ”Tribuna”. Între 2010-2011 a fost redactor asociat la revista ”Obiectiv cultural” din Brăila. Din anul 2014 este membru în Uniunea Scriitorilor din România, filiala Cluj.

Prof. dr. Alina Bărăian s-a referit mai mult la conținutul cărții. Ea consideră că autorul prin cartea sa ne oferă ”o frumoasă lecție despre viață, redă o frescă socială  a tot ce se întâmplă în jur, faptele reținute sunt trecute prin filtrul propriu”. Autorul abordează cu curaj chiar și polemicile inevitabile din viața politică și literară. Tonul folosit în carte este unul de calm. Sunt părți în carte în care autorul se referă la menirea dascălului în școală și în societate. Alexandru Laszlo este scriitorul care consideră fiecare carte ca fiind un copil propriu, el transmite prin ceea ce scrie mult mai mult decât pare la prima vedere.

Directorul CJCPCT Satu Mare, Robert Laszlo a spus că este onorat că autorul a ales Satu Mare ca să-și lanseze cartea, o carte ”de gânduri și de atitudini”. Cititorul poate constata că el încearcă să lege un dialog cu lumea, face o pledoarie pentru sinceritate și recunoaște valorile individuale. În carte ne întâlnim cu o galerie de personaje și personalități. Printre aceste se află dizidentul Paul Goma la care a admirat atitudinea anticomunistă și îl apreciază mai puțin pentru unele fapte ulterioare. Autorul se lasă puternic influențat de renascentistul Dante Alighieri. Acesta atrage undeva atenția că ”cea mai grea pedeapsă pe lumea cealaltă o iau trădătorii”. Cartea autorului este ”un document al vieții de fiecare zi care ne îndeamnă să descifrăm sensul existenței”.Dr. Felician Pop a recunoscut că a citit cartea ”din scoarță în scoarță, este o carte coerentă și bine articulată”. Ca și Dante în urmă cu multe secole, autorul încearcă să descifreze lumea interioară. Ceea ce scrie dr. Alexandru Laszlo nu este întotdeauna confortabil. Pe alocuri vorbește despre așa-zișii ticăloși din toate grupările. El nu se retrage în carapacea lui, ci are curajul să spună adevărul și întotdeauna urmează drumul drept. Avem în față o carte esențială care spune ceea ce trebuie să spună, urmărește mereu adevărul și morala”, a spus dr. Felician Pop. Autorul știe că un ticălos nu poate scrie o carte valoroasă, Dante pentru autor fiind un adevărat mentor.

Din partea Editurii Ecou Transilvan a vorbit Nadia Farcaș care a spus că se bucură multe pentru buna colaborare pe care editura clujeană o are cu oamenii de cultură sătmăreni. Cartea de la început a fost foarte bine primită în lumea literară. Alexandru Laszlo este binecunoscut și apreciat, poate fi așezat printre cei mai de seamă oameni de cultură. Este un perfecționist pentru care merită felicitat. ”Scrierile lui au darul de a trezi oamenii la realitate”, a spus Nadia Fărcaș.

Dr. Alexandru Laszlo a mulțumit pentru primirea ce i s-a făcut la Satu Mare. A mulțumit editurii Ecou Transilvan, și CJCPCT Satu Mare pentru ajutorul dat. A vorbit apoi despre geneza cărții, despre Dante, cel care l-a inspirat atât de mult, cel care între prieten și lege a ales întotdeauna legea. A vorbit despre pasiunea sa despre lingvistică și literatură, despre cărțile sale, printre care se numără și o gramatică a limbii italiene, și despre un alt domeniu important al creației sale, traducerile.

Așa cum titra într-una din numerele sale ”Ziarul de Cluj”, despre dr. Alexandru Laszlo, el este ”unul dintre puținii profesori mulțumiți de învățământul actual. Sistemul a evoluat în bine, s-au produs ameliorări consistente”. Acesta este părerea profesorului care a scris 18 cărți și a tradus alte 11 cărți.

Prof. Carol C.Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 5 mai 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.