Munca nedeclarată, sancționată în aprilie de ITM Satu Mare cu amenzi de 140.000 lei

În cursul lunii aprilie 2018 inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Satu Mare au efectuat 143 controale, din care 100 controale în domeniul relațiilor de muncă (RM) și 43 controale în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), fiind constatate 153 deficiențe pentru înlăturarea cărora s-au dispus în anexele proceselor verbale de control un număr 153 măsuri pentru înlăturarea acestora.

Pentru încălcarea unor prevederi ale Codului Muncii au fost aplicate 37 sancțiuni, din care 4 amenzi în valoare totală de 140.300 lei (140.000 lei pentru folosirea muncii nedeclarate și 300 lei pentru nerespectarea prevederilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe economie), precum și 33 avertismente pentru alte deficiențe.

Pentru încălcarea prevederilor H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților în format electronic au fost aplicate 15 sancțiuni, din care 1 amendă de 300 lei și 14 avertismente.

În perioada aprilie – iunie 2018 se desfășoară Campania Națională privind verificarea modului în care angajatorii au aplicat prevederile legale legate de modificarea salariului brut în contextul transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat – prevederi derogatorii de la Legea nr. 62/2011, prevederile privind transmiterea registrului general de evidență a salariaților și cele privind stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Continuând seria activităților de informare și conștientizare a angajatorilor vizând conformarea voluntară la cerințele legislației în domeniul relațiilor de muncă, în cursul lunii mai a.c. vor fi trimise scrisori de notificare către angajatorii care activează în domeniul restaurante și alte activități și servicii de alimentație publică (cod CAEN 56).

În domeniul securității și sănătății în muncă au fost efectuate 43 de controale preventive în cursul lunii aprilie 2018, fiind constatate 55 deficiențe. Au fost aplicate 55 sancțiuni contravenționale, din care 6 amenzi (în valoare totală de 40.000 lei) și 49 avertismente. Au fost dispuse în toate cazurile măsuri pentru înlăturarea deficiențelor constatate.

Dintre acțiunile importante desfășurate în luna aprilie menționăm Simpozionul organizat cu prilejul Zilei Internaționale a SSM (care în anul 2018 a avut ca tematică politicile și măsurile pentru îmbunătățirea securității și sănătății tinerilor lucrători, pentru o generație sănătoasă și în siguranță), precum și concursul ”Știu și aplic” – faza județeană.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 7, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.