O sărbătoare cu semnificație aparte pentru Țara Oașului: Urcatu’ oilor la munte

Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip a participat duminică, 13 mai 2018 la o sărbătoare pastorală cu o semnificație aparte pentru Țara Oașului și anume Urcatu’ oilor la munte – Sâmbra Oilor sau Alesul.

Evenimentul a fost organizat de către crescătorul de ovine Berinde Ștefan și susținut de Asociația de ovine și caprine Ovim-Nord din județul Satu Mare și Consiliul Local și Primăria orașului Negrești Oaș.

Sărbătoare pastorală, Alesul se celebrează în ajunul Sângeorzului, adică momentul în care începe viaţa păstorească, se urcă oile la munte, pentru pășunat, se fac strungile şi colibele pentru anul în curs și se organizează sâmbrele, cunoscute și sub numele de alesul oilor.

Peste tot în Ţara Oaşului, în acest moment se angajează păcurarii la oi, se stabilesc drepturile şi obligaţiile acestora, se fixează simbria.

Sărbătoarea a fost cinstită de un număr mare de participanți, majoritatea îmbrăcați cu straie populare, semn că tradiția se duce cu cinste mai departe.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 14, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.