Militarul Ilie Marian Tănase Iordan, Cetățean de Onoare al Sătmarului de Ziua Eroilor

Ziua Eroilor este o sărbătoare națională pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau forțele armate. Din anul 1920, prin Decretul nr.1.693/4 mai, s-a stabilit ca această zi să fie sărbătorită în fiecare an, cu prilejul Înălțării Domnului. România a devenit prima țară în care se comemorează eroii români și străini. În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al ostașilor căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles prevedea obligativitatea întreținerii monumentelor pe teritoriul statelor respective.

La Satu Mare a avut loc o ceremonie religioasă și militară la Cimitirul Eroilor, unde au fost depuse coroane de flori. La Monumentul Ostașului Român a avut loc primirea prefectului județului Satu Mare, Darius Filip și intonarea Imnului de Stat al României. A urmat apoi o ceremonie religioasă oficiată de preoții Ioan Socolan și Cristian Silaghi.

Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip a dat citire documentului ministrului de Interne, Carmen Dan, după care a vorbit părintele Cristian Silaghi despre însemnătatea evenimentului.

Primarul municipiului Satu Mare, Gábor Kereskényi a dat citire documentului de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al orașului, plutonierului major Ilie Marian Tănase Iordan, un erou rănit în urmă cu mai mulți ani în Afganistan, în prezența colegilor militari din cadrul Batalionului 52 Geniu Satu Mare.

“Marcăm astăzi o zi dedicată celor mai buni dintre noi care s-au jertfit pe câmpul de luptă, dar eroii nu se caută doar în cărţile de istorie. Eroi nu sunt doar cei care și-au pierdut viața în luptă, ci și cei care au supraviețuit după ce au riscat totul. Sunt şi eroi care trăiesc printre noi, care își clădesc viața și cariera bazându-se pe curaj, disciplină şi devotament. Un militar care pleacă la 6.000 de kilometri pentru a apăra valorile lumii civilizate, valorile creștine și democratice, este un erou. Le strâng mâna tuturor militarilor din Satu Mare care în ultimii 15 ani au participat la misiuni în teatrele de război, care și-au îndeplinit pe deplin misiunea și, cel mai important, s-au întors cu bine acasă. Am demonstrat că respectul pe care îl purtăm pentru eroi nu este doar prin vorbe. Reamenajarea Cimitirului Eroilor din municipiul Satu Mare a fost un proiect de care m-am ocupat personal și pe care îl vom continua. Uitând şi nerespectând trecutul, uităm să ne asigurăm viitorul! Pentru mine, domnul plutonier-major Ilie-Marian Iordan Tănase este un erou, care a luptat pentru România, pentru N.A.T.O și care și-a îndeplinit exemplar misiunea în Teatrul de Operațiuni din Afganistan. Acest titlu pe care l-am acordat astăzi este pentru toți cei care se sacrifică în numele unui ideal“, a declarat în cadrul ceremoniei primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, dedicând acest moment Centenarului Marii Uniri.

George Negrea a interpretat un cântec patriotic iar două eleve au dat citire unor versuri istorice.

A urmat depunerea de coroane de flori din partea: Instituției Prefectului – Județul Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare și Primăriei Municipiului Satu Mare. A urmat defilarea Gărzii de Onoare.

Au mai depus coroane de flori comandanții militari din Garnizoana Satu Mare, Asociația Militarilor în Rezervă și Retragere Satu Mare, Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, ALDE și Asociația Județeană a Pensionarilor.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 17, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.