Lucia Munteanu și-a lansat cartea ”Idealul libertății naționale la românii din Transilvania”

Vineri, 18 mai, 2018, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Satu Mare a fost lansată cartea profesoarei Lucia Munteanu ”Idealul libertății naționale la românii din Transilvania. O sinteză de istorie românească”, apărută la Editura Academiei Române, prefața scrisă de poetul Ion Papuc.

Alături de autor au fost directorul instituției gazdă profesorul Liviu Rotaru, directoarea adjunctă a Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, profesoara Nicoleta Cherecheș, poetul Ion Papuc, colonelul (r) Voicu Șichet, și moderatorul evenimentului literar, profesorul dr. Ovidiu T.Pop.

Pentru început a vorbit directorul instituției gazdă, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Liviu Rotaru, care a subliniat faptul că este îmbucurător apariția acestei cărți în Anul Centenarului Unirii. Apariția cărții este o mare realizare, ea trece în revistă toate luptele românilor din Transilvania pentru libertate națională.

Aceeași apreciere pozitivă o formulează și poetul Ion Papuc. El a încercat să lămurească o serie de probleme, precum poporul și națiunea. ”Este meritul autoarei de a reda corect drumul spre libertate. Cartea este o cale de acces la acest popor, spre libertate, a spus poetul.

O prezentare mai amplă a cărții a fost făcută de directoarea adjunctă a CN ”Mihai Eminescu”, Nicoleta Cherecheș. Ea a apreciat că această carte prezintă istoria românilor, intr-o fericită sinteză, așa cum nu o pot face alte cărți. Profesoara este autoarea primei monografii ai școlii. Cartea prezintă lupta ardelenilor pentru drepturi naționale. Nu lipsesc nici evenimentele din timpul Primului Război Mondial care au dus la Marea Unire. Un capitol aparte îl reprezintă prezentarea unor conducători locali, sub conducerea cărora poporul s-a mobilizat la luptă.

Colonelul (r) Voicu Șichet, fost elev al Colegiului Național ,,Mihai Eminescu”, fost elev al doamnei profesoare, a vorbit elogios despre mesajul profund al cărții în rândul tineretului. Cartea este o excelentă sinteză de istorie a românilor. Autoarea parcurge toate etapele istoriei naționale și se apleacă și asupra unor lupte pentru eliberarea națională din nord vestul țării. A felicitat-o pe autoare și din partea Asociației Civice Tempora i-a înmânat o Diplomă de excelență.

Din sală au luat cuvântul mai mulți reprezentanți care au subliniat caracterul profund patriotic al lucrării, caracterul său, în carte găsim lucruri noi care se datoresc preocupării de documentare permanentă a autoarei.

În încheiere a luat cuvântul autoarea, profesoara Lucia Munteanu, care a vorbit despre împrejurările în care s-a născut această carte. Ea a mulțumit tuturor pentru vorbele frumoase adresate și speră că și această carte va fi citită cu plăcere de către tinerii cititori. A oferit autografe doritorilor.

Prof. Carol C.Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 18 mai 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.