A apărut numărul 34 al revistei veteranilor Serviciilor Române de Informații, ”Vitralii – Lumini și umbre”

Noul număr al revistei ”Vitralii”, începe cu editorialul ”SRI-28 de ani în serviciul României”, în care se trece în revistă întreaga activitate a serviciului, care are în prezent relații parteneriale cu 119 servicii de informații și securitate ori structuri de aplicare a legii cu atribuții similare din 64 de țări.

”Centenarul Marii Uniri, jertfă, lacrimă și dăruire de sine, Unirile anului 1918. Un proiect politic realizat de neamul românesc”, este titlul materialului prezentat de lectorul universitar dr. Radu Romînașu din Oradea. În acest material autorul face o largă prezentare a evenimentului epocal, idealul unirii tuturor românilor reprezentând o permanență a trecutului nostru.

Gl. Bg. (r) Vasile Mălureanu ne face cunoscut figura lui Pantelimon Halippa – unul dintre corifeii Marii Unirii, unul care a fost în fruntea curentului unionist, având o contribuție esențială în pregătirea curentului unionist, având o contribuție esențială în pregătirea și realizarea Marii Unirii.

Dr. Vasile Lechințan, istoric din Cluj-Napoca, ne prezintă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 și ”Erorile” Ungariei de până atunci. Autorul ne prezintă figura lui Balázs Ablonczy, coordonatorul proiectului ”Trianon 100”, care nu demult a vizitat Bucureștiul și s-a întâlnit cu istorici români la Academia Română.

La pagina 34 putem citi despre ”Trianon 100: fantomele lui Bela Kun și Miklos Horthy bântuie o Europă în derivă”, iar sub semnătura conf. univ. dr. Aurel V. David ”Legitimarea numelui statului român în vâltoarea revoluției pașoptiste, iar sub semnătura Gl.bg. (r) Vasile Mălureanu, continuă să ne facă cunoscut opoziția oamenilor de cultură față de regimul Ceaușescu, opoziția prin trimiterea de mesaje în străinătate.

La rubrica ”Memorie profesională” semnează autorii unor interesante materiale col. (r) Liviu Găitan, col (r) prof. univ. dr. ing. Marian Rizea, col. (r) Valeriu Dogaru, col. (r) Octavian Sârzea și col. (r) Stelian Popescu, interesante materiale din memoria profesională. La rubrica ”Colțul mizantropului”, col.(r) Hagop Hairabetian ne oferă scurte dar edificatoare fragmente de istorie. Alte materiale la fel de interesante sunt semnate de col. (r) Alexandru Bochiș și lt. col.(r) Ioan Șandru. Din partea Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, comisar șef prof. univ. dr. Nicolae Radu, la rubrica ”În sprijinul culturii de securitate”, ne oferă o radiografie a terorii: de la democrație la interesele pentru resurse.

Colonelul (r) Radu Găitan ne oferă un tablou al femeii lucrătoare în cadrul serviciile secrete învăluite în mistere. În articolul ”Între mit și realitate: rolul femeii în intelligence” ne oferă exemple elocvente: Maria Bălan, Martha Bibescu,Veturia Goga, Maria Tănase etc.

La rubrica despre note de lectură aflăm date despre  două cărți valoroase, Aurel Rogojan: ”Iulian Vlad: Confesiuni pentru istorie”, și dr. Tiberiu Tănase despre cartea lui Buștiuc Florin ”Minighid de pregătire și protecție contrainformativă”.

Revista oferă spațiu tipografic paginilor literare, unde semnează frumoase poeme Mircea Dorin Istrate, Gheorghe Trifu, Viorel Pop, Alexandru Pârvu-Prundu, Corin Bianu, Emil Dreptate, Ioan Florian și Dumitru Dănău.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 19, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

6 Responses to A apărut numărul 34 al revistei veteranilor Serviciilor Române de Informații, ”Vitralii – Lumini și umbre”

 1. de ce nu pot sa citesc revista pe net odata ce la chioscurile de ziare nu se gaseste?

  • Buna seara,

   Am luat legatura cu redactorul sef/coordonatorul revistei ”Vitralii – lumini si umbre”, colonel in rezerva Voicu Sichet, care mi-a pus la dispozitie urmatorul raspuns, legat de intrebarea dumneavoastra:

   Revista ”Vitralii”, din cate stie dansul, este disponibilă pe site-ul SRI, pe un subdirector legat de ACMRR-SRI. Nu este foarte sigur dar, în principiu ar trebui să fie gasita acolo pentru lectura online.

   Pe de altă parte dacă doriti revista, aici aveti numarul de telefon al col. Voicu Sichet: 0740 084 131. De la el puteti achizitiona revista (nu stiu daca sunteti sau nu din Satu Mare) şi, dacă doriti, va puteti abona. Un abonament la cele 4 numere de peste an este 35 de lei.

   D-l Sichet mai spune ca, din păcate, la chioşcuri nu prea i se merita sa vanda revistele, din cauza comisionului foarte mare şi, ce e mai grav, nu prea se cumpără. Ori, pentru câteva (3-4) exemplare, cum i s-a intamplat şi cu ”Eroii Neamului”, nu merită să se complice cu facturi.

   Sper ca raspunsul nostru este multumitor pentru dv., va multumim ca ne cititi si va mai asteptam pe site-ul nostru!

 2. vreau sa intreb si eu ceva ,fara supăarare
  E o simpla intrebare nu dau cu parul
  Il vad pe dl Col Teodorescu in colectivul de redactie il vad mai rar si pe la TV . Bravo felicitari , e un excelent ”meserias” in domeniul contraspionajului unde a muncit zeci de ani. dar sa ne spuna cineva dacă si cat timp a lucrat dl Troncota in vreun serviciu intelligence in Romania…!!!!!!!!!!!! NU intreb pe ce criterii a ajuns general !
  Nu de alta dar daca nu , atunci ma intreb oare daca eu nu sunt de meserie nu am muncit in domeniul sanitar de ex. pot si eu studia in biblioteci . anatomia si apoi sa dau lectii de anatomie altora ? Probabil ca da… din păcate
  PS Una e sa studiezi prin biblioteci si arhive ceva , apoi sa dai lectii si alta e sa fi practicat meseria respectiva ( precum dl Col Teodorescu)………….hai pa !

 3. Interesanta intrebare dar si mai ”Interesant ” … e raspunsul….. !

 4. Buna seara , am citit online de cativa ani aceasta revista dar acum nu mai exista site-ul a fost sters(ultimul numar a fost in 2017)…de ce oare ???superba revista plina de adevaruri si continut de foarte mare calitate..pentru generatiile tinere(locuiesc in strainatate de ceva ani as vrea sa ma abonez online dar nu reusesc sa gasesc nici un link….ma puteti ajuta??
  Va multumesc anticipat

 5. nu vad raspuns la intrebarea pusa de un ”cititor”.! de ce oare?
  sau se merge pe ideea ca si tacerea e un raspuns?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.