Prevenirea victimizării minorilor, tema abordată în a doua zi din Săptămâna Prevenirii Criminalității

În cea de-a doua zi din Săptămâna Prevenirii Criminalității tema abordată a fost „Prevenirea victimizării minorilor”, evenimentele organizate reușind să surprindă cu precădere aspecte axate pe fenomenul bullying-ului. Organizat în cadrul Liceului cu Program Sportiv Satu Mare, sub coordonarea directorului Ziman Dorel, directoruluo adjunct Banciu Ligia și prof. Bandi Ramona, evenimentul s-a bucurat de un real succes în rândul tinerilor elevi, datorită, în mare parte, scenetei interpretată de elevele Colegiului Național ”Doamna Stanca” Satu Mare, sugestiv intitulată ,,Informat în școală! În siguranță în lume!”.

Într-o manieră originală, talentatele eleve au adus în prim plan probleme specifice propriei generații, dovedind că sunt conștiente și responsabile atât față de propria conduită, cât și în ceea ce privește comportamentul colegilor sau prietenilor lor, că sunt capabile să discearnă și să evite anumite riscuri. Cu multă creativitate, s-a reușit și identificarea unor metode și soluții de a contracara efectele nocive ale violenței asupra adolescenților, indiferent de formele sale de manifestare.

Sceneta interpretată astăzi în fața elevilor sătmăreni, a fost aceeași pe care liceenele au prezentat-o și la concursul regional ”Școala fără violență”, desfășurat sâmbătă, 19 mai la Oradea, de unde fetele s-au întors cu mențiune și premiul special pentru interpretare.

Pornind de la povestea interpretată în fața elevilor de gimnaziu și liceu, ofițerii de poliție, comisar Candrea-Ținca Alina-Cadina și inspector principal Chiorean Liviana au inițiat o dezbatere menită a surprinde caracteristicile definitorii ale fenomenului de bullying, formele de manifestare, postura de victimă, agresor, spectator (rolurile specifice în manifestarea fenomenului), dar și modalitățile de prevenire a fenomenului.

Considerat o infracțiune, bullying-ul în mediul școlar reprezintă un fenomen frecvent întâlnit în unitățile școlare, care tinde să fie perceput de către tinerii elevi drept o stare de normalitate, ceva firesc, care este acceptat și tolerat în mod pasiv, deseori fără a se lua nici o măsură, apelul la autoritățile competente în a soluționa problemele de acest gen, realizându-se cu întârziere.

Pentru a preveni și stopa violența/bullying-ul din mediul școlar este necesară o bună informare a elevilor cu privire la formele de manifestare, dar și la legislația care reglementează domeniul. “Doar informându-te încă de pe băncile școlii, poți să fii în siguranță în lume” – a fost mesajul clar al scenetei, poți să ai certitudinea că adolescența, tinerețea și mai apoi, maturitatea nu vor fi umbrite de faptul că într-o etapă a existenței tale ai fost victima unei forme de violență, victima bullying-ului.

Finalul evenimentului a accentuat și mai clar ideea că doar împreună, prin cooperarea strânsă între reprezentanții școlii și cei ai Poliției, precum și având sprijinul părinților, se poate crea un mediu propice pentru educația copiilor.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 22 mai 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.