Liberalii sătmăreni au sărbătorit 143 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal

Cu ocazia împlinirii a 143 de ani de la înfiinṭarea Partidului Naṭional Liberal, liberalii sătmăreni au depus o jerbă de flori la bustul marelui om politic I.I.C Brătianu din Piața Libertății. A fost depusă o jerbă de flori și la placa de pe sediul Bibliotecii Județene, care omagiază activitatea PNL în județul Satu Mare. 

Au participat deputatul Romeo Nicoară, președintele Organizației Județene PNL și viceprimarul Adrian Albu, președintele Organizației Municipale PNL și viceprimarul Doina Feher, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Rus, președintele TNL Satu Mare, Victor Cernea, alături de ei fiind numeroși primari de comune din județ, consilieri și membri ai PNL Satu Mare.

Adrian Albu și Romeo Nicoară au vorbit la bustul lui Ioan I.C. Brătianu despre semnificația evenimentului.

Unul dintre cele mai vechi partide din România, Partidul Național Liberal, a fost creat la 24 mai 1875. De numele acestui partid se leagă cele mai importante evenimente din istoria modernă a României. Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, George D. Vernescu și Alexandru G. Golescu și-au pus semnătura pe documentul care a creat cel mai puternic partid politic din România.Primul președinte al PNL a fost Ion C. Brătianu, după moartea acestuia în 1891, Dumitru Brătianu, Dimitrie A. Sturza (1892-1909), Ioan I. C. Brătianu, după moartea acestuia (1892-1909), Ioan I. C. Brătianu (1909-1927), Vintilă Brătianu (1927-1930), Ioan G. Duca (1930-1933), Constantin I.C. Brătianu (1933-1947).

Reînființat după aproape 50 de ani de absență politică, prin Decizia Civilă nr.4, la 15 ianuarie 1990, PNL a început să funcționeze. La alegerile din 20 mai 1990 PNL a obținut 39 de mandate parlamentare. La alegerile din 2008 PNL-ul a obținut 93 de mandate. Deși este vechi de un secol, liberalismul se definește în România, ca urmare a schimbărilor din politica internă și cea europeană, PNL este purtătorul libertății individuale, sociale, economice și politice, este continuatorul gândirii liberale din România.

PNL are în plan modernizarea accelerată, este promotorul libertăților individuale, sociale, economice, de egalitate în fața legii, de garantare a drepturilor și libertăților cetățenești de toleranță în raport cu convingerile și opțiunile celorlalți. În plan politic PNL este formațiunea care promovează valorile democrației, pluripartidismului și a statului de drept.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 24, 2018. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.