Primăria Livada a găzduit ședința pe luna mai a Autorității Teritoriale de Ordine Publică

Miercuri, 30 mai 2018, în sala de nunți a Primăriei Orașului Livada a fost convocată ședința Autorității Teritorială de Ordine Publică din Județul Satu Mare, condusă de președintele A.T.O.P., Andrei Veron. Au participat subprefectul Altfatter Tamas, consilierul Melania Roca, șeful I.S.U. ”Someș” Satu Mare colonel Nicolae Dima, șeful I.J.J. Satu Mare, colonel Ovidiu Adrian Popa, membrii A.T.O.P. Satu Mare. Gazda ședinței a fost primarul orașului Livada, Piricsi Arthur. 

La ședință au fost prezenți alături de membrii A.T.O.P. Satu Mare: alături de primarii și șefii de post din localitățile: Livada, Agriș, Apa, Botiz, Halmeu, Medieșu Aurit, Micula, Orașu Nou, Porumbești, Turulung, precum și șefii secțiilor rurale Negrești-Oaș și Satu Mare.

Potrivit ordinii de zi, s-a dezbătut: modul în care se implică primăriile în asigurarea climatului de siguranță al cetățenilor; stadiul obținerii Avizului I.S.U. de înființare a Serviciului voluntar pentru situații de urgență pe raza UAT-ului, conform Ordinului M.A.I. 96/2016; modul în care se realizează păstrarea drumurilor publice curate la intersecția acestora cu drumurile agricole; modul în care se realizează pregătirile pentru manifestările cultural artistice care au loc în aer liber și dacă se consideră necesară prezența Jandarmeriei la pregătiri și în timpul manifestărilor respective.

Primăriile din preajma orașului Livada trebuie să urgenteze procedurile pentru obținerea avizelor necesare pentru funcționarea Serviciilor Voluntare pentru situații de urgență”, a declarat șeful ISU „Someș” Satu Mare, col. Nicolae Dima.

Din discuțiile purtate a reieșit necesitatea înființării Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, în toate comunele din județ, în conformitate cu Ordinul MAI NR.96 din 2016, precum și dotarea acestuia cu autospeciale, echipamente de protecție pentru voluntari, care presupun un efort financiar suplimentar pentru primării. Pentru dotarea și asigurarea condițiilor minimale a acestora pot fi accesați bani prin proiecte. Niciuna dintre unitățile administrativ- teritoriale: Livada, Agriș, Apa, Botiz, Halmeu, Medieșu Aurit, Micula, Orașu  Nou, Porumbești și Turulung nu a prezentat până în prezent documentația necesară pentru a primi aviz pentru Serviciile Voluntare, iar termenul de obținere a acestuia este sfârșitul lunii iulie 2018.

Șeful Jandarmeriei sătmărene a mai spus că organizatorii trebuie să țină cont de un alt aspect important la astfel de evenimente, referindu-se aici la legalitatea utilizării dronelor. Este interzis ca aceste aparate să fie folosite fără aviz și aprobare de zbor de la Autoritatea Aeronautică Română, dacă au mai mult de 1,5 kilograme. Cele care depășesc această masă sunt considerate a fi aparate de zbor, iar folosirea lor fără a deține autorizațiile necesare, este pedepsită de lege.

S-au asigurat efective suplimentare de jandarmi în mai multe puncte ale județului, dar din lipsă de efective nu se pot asigura trupe de supraveghere și intervenție în toate localitățile județului. A mai fost ridicată problema întreținerii în stare de funcționare a camerelor de supraveghere, care așa cum au informat șefii de post, există în număr relativ suficient, dar nu există specialiști pentru a le asigura funcționarea.

S-a ridicat din nou lipsa de personal suficient din cadrul secțiilor de poliție, care îngreunează efectuarea unui serviciu coresponzător.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 30, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.