Catarg cu drapelul tricolor al României, la Școala Gimnazială ”Octavian Goga” Satu Mare

Ziua de 30 mai 2018, a fost o zi de mare sărbătoare la Școala Gimnazială ”Octavian Goga” din Satu Mare. A fost sfințit și înălțat pe catarg Drapelul Național al României, donat de Organizația Cercetașii României și Asociația Civică Tempora, în anul Centenarului Marii Uniri. Și acesta este un semn prin care generația actuală lasă pentru cei ce vor veni însemne ale respectului și recunoștinței pentru cei ce au făurit România Mare, la 1918.

Începând cu ora 12.00, întreaga școală a participat la acest eveniment. Au fost prezenți reprezentanți ai oficialităților locale: prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, viceprimarii municipiului Satu Mare, Doina Feher și viceprimarul Adrian Albu. directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo, dr. Felician Pop, directorul Școlii Gimnaziale ”Octavian Goga”, Corina Chindriș.

Corina Chindriș, directorul Școlii Octavian Goga a menționat că școala s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare. A mulțumit Cercetașilor României și Asociației Civice Tempora pentru donația făcută, apreciind că acest catarg și drapel reprezintă o pavăză pentru tânăra generație.

Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip a făcut referire la cuvintele rostite de poetul Mihai Eminescu: …”că cel mai frumos şi mai corect dialect românesc, cel mai apropiat de graiul italic se vorbeşte în Sătmar, unde, cu toată emigrarea lui Dragoş, românii rămaşi acolo sub fratele lui, voievodul Balc, sunt atât de numeroşi ca şi când n-ar fi ieşit nimeni din ţară”.

Viceprimarul Doina Feher și-a amintit de calitatea de cadru didactic pe care aceasta a avut-o la Școala Octavian Goga, iar viceprimarul Adrian Albu a transmis salutul primarului Kereskényi Gábor și s-a referit la semnificația Centenarului Marii Uniri și necesitatea cunoașterii de către tânăra generație a istoriei naționale.

Robert Laszlo, directorul Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, ca fost elev al școlii, a spus că momentul de astăzi este unul istoric și asemenea catarge ar trebui să fie în fiecare școală, iar tradițiile și valorile naționale trebuie păstrate și promovate.

Felician Pop a făcut trimitere la poetul Mihai Eminescu și graiul vorbit în Sătmar.

Au mai participat Călin Durla inspectorul general școlar, comandanți ai principalelor arme din județ și un sobor de preoți în frunte cu preotul militar Cristian Silaghi, care a și avut calitatea de maestru de ceremonie.

În discursul său col. (r) Voicu Șichet a afirmat că, în cinstea şi amintirea celor care au făurit Marea Unire, Asociația Civică Tempora a demarat un proiect de amplasare a cât mai multor catarge de susţinere a Drapelului Naţional în curţile şcolilor, bisericilor şi a altor instituţii. Și-a exprimat bucuria că astăzi se inaugurează un nou catarg la Şcoala Gimnazială Octavian Goga, prin efortul conjugat al conducerii şcolii, al Organizaţiei Cercetaşii României şi al Asociaţiei Civice Tempora, desigur, cu sprijinul altor instituţii, salutând în special prezenţa detaşamentului de militari din mai multe arme din Garnizoana Satu Mare, care dă o amploare şi semnificaţie aparte întregii manifestări.

Un grup de preoți a oficiat o slujbă religioasă și au sfințit Drapelul Național adus de un grup de la Organizația Cercetașii României. Drapelul Național a fost ridicat pe catarg în timp ce toată asistența a interpretat Imnul Național. A urmat un frumos program artistic prezentat de către elevii școlii.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 31, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.