Vezi cum îşi protejează bogaţii Rusiei averile de Vladimir Putin

Cei mai bogaţi 20 de oameni din Rusia, cu o avere însumată de 227 miliarde de dolari, îşi protejează averile de Vladimir Putin. Bogaţii Rusiei îşi controlează o parte însemnată a activelor prin intermediul unor companii holding înregistrate în afara ţării, pentru a-şi proteja afacerile de stat, dar şi de rivali, potrivit Bloomberg."Entităţile offshore sunt principalele instrumente ale oamenilor de afaceri ruşi pentru protejarea activelor de autorităţi şi rivali", a declarat Valeri Tutikhin, avocat la firma John Tiner & Partners, din Geneva, specializată în administrarea averii.

0-PUTINCel mai bogat om din Rusia, Alisher Usmanov, a transferat anul trecut controlul averii sale de 20 de miliarde de dolari unei companii holding din Insulele Virgine Britanice, aflată la o distanţă de circa 9.000 de kilometri de Moscova. Compania, USM Holdings, controlează cel mai valoros activ al miliardarului, Metalloinvest Holding Co, lider în privinţa producţiei de minereu de fier în Rusia. Controlul este exercitat prin intermediul a două subsidiare din Cipru, USM Steel & Mining Group Ltd şi USM Investments Ltd, potrivit raportului anual al Metalloinvest.

Miliardarii ruşi, mulţi cu averi acumulate în perioada foarte volatilă care a urmat căderii comunismului, se folosesc de entităţi străine pentru a-şi administra, păstra şi ascunde averea. Aceste practici au atras şi nemulţumirea preşedintelui Vladimir Putin.

Un alt important om de afaceri rus, Viktor Vekselberg, administrează cea mai mare parte a averii sale de 14,8 miliarde de dolari prin Renova Holdings, înregistrat în Bahamas. Printre activele companiei se află şi o participaţie de 7% la United Co Rusal, cel mai mare producător de aluminiu din lume.

Vladimir Lisin deţine prin intermediul unui holding din Cipru, Fletcher Group Holdings, 85% din OAO Novolipetsk Steel, cel mai valorors producător de oţel din Rusia. Mikhail Fridman îşi controlează activele din sectoarele bancar, telecom şi retail prin intermediul Alfa Group, cu sediul la Moscova, dar deţinut de CTF Holdings, cu sediul în Gibraltar.

Putin a promis că va aduce înapoi în Rusia o parte din bani şi a avertizat cu impunerea de taxe asupra averilor dobândite în anii '90 la preţuri incorecte. Anul trecut, preşedintele a preluat controlul unui serviciu federal care are ca scop combaterea spălării banilor. Parlamentul rus a introdus o serie de amendamente pentru a întări controlul asupra tranzacţiilor financiare ale companiilor.

Miliardarii ruşi înfiinţează companii în Insulele Virgine Britanice datorită regimului legislativ mai favorabil decât cel din Rusia, în timp ce entităţile din Cipru le permit să profite de taxele mai reduse, în baza unui acord de evitare a dublei taxări, încheiat de Rusia cu Cipru în 1998.

Cipru limitează la 5% taxarea dividendelor plătite din Rusia şi permite transferuri de bani fără taxe către Insulele Virgine Britanice, afirmă avocaţi de la firme specializate în astfel de servicii pentru companii.

Mediafax.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 2 mai 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.