Asociația SamStudia vă invită la un nou sezon de filme documentare KineDok

Joi, 21 iunie, începe cea de-a patra ediție a programului internațional KineDok powered by One World Romania cu multipremiatul documentar românesc “Varză, cartofi și alți demoni”, ce va fi proiectat la Zeppelin Pub (bd. Lucaciu, nr. 13), de la ora 20:00.

Programul KineDok este coordonat la nivel național de Asociația One World Romania, implementat la nivel local de Asociația SamStudia, având drept parteneri Consiliul Județean Satu Mare și Consiliul Județean al Elevilor Satu Mare.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are ocazia să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, organizând după proiecțiile de film, dezbateri angrenante între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii, și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

După ce cumpăra o tonă de varză pentru echivalentul a 20 de euro, regizorul Șerban Georgescu decide să exploreze dinamica paradoxală a agiculturii românești practicate în satul Lungulețu. Acolo, 1000 de mici fermieri, cu tot atâtea tractoare, produc anual aproximativ 100 000 de tone de varzăși cartofi pe care nu reușesc să le vândă ulterior: la finele anului, fermierii se descoperă, unul lânga altul, în piață,înconjurați de grămezi de produse pentru care scad progresiv prețurile, până ce ies în pierdere. Aventura documentară a lui Georgescu – care amintește, ca abordare, de Super Size Me al lui Morgan Spurlock – se desfășoară timp de un an la Lungulețu, unde regizorul devine agricultor pentru a întelege rădăcinile crizei. Răspunsul, articulat creativ pe o combinație de imagine contemporană și de arhivă, revelează conexiunea dintre criza actuală și experiența trecută a colectivizărilor forțate, care au creat o suspiciune reziduală a agricultorilor pentru munca în cooperativă, făcându-i să continue să lucreze individual în contextul unei piețe în care asocierea este esențială.

În cadrul programulul anual KineDok în Satu Mare, Asociația SamStudia vă invită să vizionați filme documentare internaționale cu tematici foarte diverse, după următorul program:

11 iulie 2018  / ora 20:00 / Funne: Visând la mare

1 August 2018 / ora 20:00 / Campionul din Balcani

22 August 2018  / ora 20:00 / Tren spre maturitate – Reményvasút (HU)

12 septembrie 2018  / ora 20:00 / Mulțumesc pentru ploaie

3 octombrie 2018 / ora 18:00 /  Țara moartă

24 octombrie 2018 / ora 18:00 /  Luna din tine

14 noiembrie2018 / ora 18:00 / ULTRA (HU)

5 decembrie 2018 / ora 18:00 / Daliborek și lumea lui albă

Vă așteptăm cu mult drag la proiecțiile film, precum și la discuțiile educative și interesante, ce vor avea loc la închierea fiecărui eveniment!

Organizator local:  Asociația SamStudia – organizația tinerilor și studenților sătmăreni

Parteneri locali: Consiliul Județean Satu Mare, Zeppelin Pub, Consiliul Județean al Elevilor Satu Mare

Organizator naționalL: Asociația One World Romania

Online:  oneworld.ro| kinedok.net

Parteneri: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Budoku (Ungaria), ReStart (Croația), Bergen International Film Festival (Norvegia), Activist 38 (Bulgaria)

Cu sprijinul: Centrulu Național al Cinematografiei

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 19, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.