Cumpărături online? Polițiștii sătmăreni vă atenționează referitor la pericolele existente

Siguranța cetățenilor constituie o prioritate pentru polițiștii sătmăreni, activitățile preventive desfășurate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare având un caracter permanent. În acest context, în luna iunie a fost lansată simultan, la nivelul a 28 de state europene, o campanie de prevenire și conștientizare a cetățenilor privind efectuarea de cumpărături online, campanie intitulată generic ,,Buy Safe Pay Safe”. Totodată, este organizată și operațiunea E-Commerce 2018 (eComm 2018), o acțiune de combatere comună a organismelor de aplicare a legii din statele participante, inclusiv România.

În prezent, aproximativ 80% din fraudele cu carduri sunt comise online. Rețelele de socializare sunt folosite pentru a crea magazine online care vând orice produs la jumătate de preț. Când un cumpărător comandă un produs prin intermediul acestora, infractorii efectuează achiziția – adesea foarte scumpă – prin intermediul unor carduri ale căror date sunt furate/contrafăcute (compromise).

Datele cardurilor compromise sunt adesea achiziționate de pe internetul “ascuns” (darkweb – website-uri neindexate de motoarele uzuale de căutare, exemplu Google, Bing etc.) și au fost inițial obținute în urma unui atac informatic de tip fishing sau malware.

Când realizează achizițiile online, victimele pot să nu realizeze că datele cardurilor lor sunt de asemenea furate pentru ca apoi să fie revândute pe alte forumuri. Așa-numiții vânzători au de multe ori zeci de mii de cumpărători mulțumiți și primesc recenzii excelente. În final, băncile și comercianții sunt cei care suferă pierderile acestei activități frauduloase, ce se ridică la nivel global la miliarde de euro în fiecare an.

Polițiștii sătmăreni vă reamintesc faptul că este mai bine să previi săvârșirea unei infracțiuni și că, pentru a reuși acest lucru, există o serie de reguli de siguranță care pot fi adoptate pentru autoprotecție.

Cu scopul de a evita fraudele online:

Verificați dacă dispozitivul pe care îl folosiți pentru a efectua achiziții online este configurat în mod corespunzător și conexiunea de internet este sigură;
Folosirea unui card este o modalitate sigură de plată în comerțul online atâta timp cât vă luați aceleași măsuri de precauție ca și în celelalte tipuri de achiziții;
Există anumite indicii care vă ajută să identificați o fraudă. Dacă sunteți victima unei fraude online, sesizați poliția. Dacă ați achitat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizați de asemenea banca emitentă;
Verificați-vă serviciul de internet banking în mod constant. Anunțați imediat banca emitentă dacă observați plăți sau retrageri pe care nu le-ați efectuat dvs.

Mai multe informații despre cum să efectuați cumpărături în siguranță în mediul online, găsiți pe pagina E-Commerce: trucuri și recomandări pentru a nu deveni victima fraudelor online – https://www.europol.europa.eu/activities-services/public-awareness-and-prevention-guides/e-commerce-tips-and-advice-to-avoid-becoming-fraud-victim

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 25, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.