Sute de sătmăreni alături de oficialități au sărbătorit festiv Ziua Drapelului Național

Marți, 26 iunie, începând cu ora 10.00, pe Platoul din Piața 25 Octombrie din Satu Mare, a avut loc un ceremonial militar și festivitățile de sărbătorire a Zilei Drapelului Național. Garda de Onoare l-a primit pe prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, după care prefectul județului a dat citire mesajului ministrului Afacerilor Interne.

Alături de prefectul județului au fost subprefectul Tamas Alfatter, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, vicepreședintele  Consiliului Județean Satu Mare, Ioan Rus, viceprimarii municipiului Satu Mare, Doina Feher și Adrian Albu, managerul orașului Maskulik Csaba, comandanții militari ai unităților Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne din Județ, activi și în rezervă.

A fost prezent părintele Timotei Sătmăreanul, noul Arhiereu Vicar al Eparhiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, alături de protopopul Ioan Socolan.

”Francezul Jean Alexandre Vaillant, sosit în Țara Românească, a observat că drapelul național a fost arborat pentru prima dată în ziua de 29 iulie 1839 pe muntele Pleșuva (Comarnic). Tricolorul românesc a fost arborat și în timpul Revoluției de la 1848, purtând pe el deviza: ”Dreptate – Frăție”. Apoi tricolorul se impune ca drapel național în 1859, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. După venirea la tron a lui Carol I, steagurile vor avea culorile pe verticală, România aliniindu-se astfel standardelor Europene. Drapelul național a fost purtat de ostașii români pe câmpurile de luptă în Primul și Al Doilea Război Mondial”. Alocuțiunea a fost rostită de preotul militar Cristian Silaghi.

A urmat apoi intonarea Imnului de stat a României și aducerea drapelului de către militari și arborarea lui. Episcopul Vicar Timotei Sătmăreanul a sfințit drapelul și l-a sărutat. Prefectul județului Satu Mare a înmânat drapelul național unei școli din județul Satu Mare. Zece școli au primit cu acest prilej drapele naționale.

A urmat un frumos program artistic prezentat de către elevii componenți ai formației ”Vatra” din Santău, îndrumați de către profesorul Nicolae Turău. A urmat defilarea Gărzii de Onoare și fotografierea în grup.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 26, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.