A.P.M. Satu Mare amenajează locuri de cuibărit și de hrănire pentru dumbrăvence

Protecţia siturilor Natura2000 şi asigurarea biodiversităţii reprezintă unul din obiectivele primordiale pe care le are Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare, ca urmare implementarea proiectelor LIFE aduce un sprijin în sustenabilitatea acestui obiectiv.Astfel, în cadrul proiectului ROLLERLIFE+, implementat de APM Satu Mare din anul 2015, probabil cea mai importantă activitate din cadrul proiectului este asigurarea locurilor de cuibărit pentru dumbrăvence având în vedere faptul că efectivele speciei au suferit un declin accentuat datorită dispariției locurilor de cuibărit, distrugerii habitatului sau vânătorii.

Conform unor studii de specialitate,  mai ales sub influenţa factorului antropic dacă până în prima jumătate a secolului trecut a fost considerată o specie comună din zonele de luncă, acum se regăşeşte ntr-un număr cât mai mic sau chiar a dispărut complet din aceste zone.

Pentru asigurarea statutului de conservare favorabilă pe termen lung pentru dumbrăveancă este impetuos necesară recondiționarea locurilor de cuibărit și a zonelor de hrănire. Astfel prin proiectul ROLLERLIFE+ s-a făcut un prim pas în asigurarea conservării speciei prin amenajarea a 50 de pâlcuri de arbori de plop cenuşiu, imprejmuite în vederea protejării puieţilor, pe raza judeţelor din vestul ţării, în zona siturilor Natura2000: în județul Satu Mare 2 habitate pe raza comunei Andrid, 13 pâlcuri în jud. Bihor, 15 în Arad  şi 20 pâlcuri în jud. Timiş. Fiecare nou habitat realizat are o suprafaţă de  de 400m2  si conţin circa 65 de arbori de plop cenusiu care sunt îngradiţi cu stâpi şi plasa de vânat din dorinţa de a fi protejată plantaţia pâaă ajunge la maturitate.

Unele amenajări de noi habitate au avut sprijinul elevilor voluntari care şi-au manifestat dorinţa de a a fi părtaşi la această acţiune, demontrând că doar împreună, muncind în echipă se pot obţine rezultate palpabile în protejarea biodiversităţii şi implicit a mediului.

Tinând cont de insuficienţa arborilor din partea de vest a ţării, pe lângă plantarea de pâlcuri în zone prielnice pentru dumbrăcence, dar unde nu există alte posibilități (arbori, stâlpi de beton) s-au montat şi 200 de stâlpi de lemn, de 5 m pe care s-au fixat care cuiburile artificiale de dimensiuni prielnice cuibăritului speciei ţintă a proiectului.

Este de menţionat faptul că în urma monitorizării în teren a acestor noi habitate, s-a constatat că în unele locaţii pe colţul pâlcului de arbori şi în locaţiile unde s-au montat cuiburi artificiale şi-au făcut deja „casă” câteva dumbrăvence.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 27, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.