La Muzeul de Artă s-a deschis expoziția retrospectivă a artistului plastic Vasile Pop Negreșteanu

Vineri, 13 iulie, de la orele 18.00 la Muzeul de Artă din Satu Mare, artistul plastic Vasile Pop Negreșteanu a prezentat expoziție retrospectivă având titlul ”Vedenii Însemnate – punct, linie, formă și culoare” prin care ne prezintă tot ce are mai bun realizat în peste patru decenii de activitate. Curatorul expoziției care aduce spiritul Țării Oașului în mijlocul sătmărenilor, este dr. Felicia Grigorescu. 

La vernisaj au fost prezenți directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Satu Mare, Zamfir Danciu, directorul Muzeului Județean, dr. Liviu Marta, care a prezentat câteva date biografice ale autorului. S-a născut la 28 decembrie 1955 a studiat la facultate artele Plastice și s-a stabilit la București cu familia. Aici a fost cuprins în însemnate proiecte de creație.

Ne aflăm în anul Centenarului, iar opera lui are numeroase conotații cu istoria. Are o operă vastă, este cunoscut în întreaga Europă. Zamfir Danciu la rândul lui, a rostit cuvinte de laudă la adresa artistului spunând că este o mare bucurie să fie azi la această expoziție. Lucrările lui fac cunoscut în întreaga lume țara lui România și implicit Țara Oașului. Are o operă plină de simboluri care redau întocmai spiritualitatea Țării Oașului.

Considerente pe marginea operei lui Vasile Pop Negreșteanu a prezentat și dr. Felicia Grigorescu. Opera autorului are valoare, redă în alte situații și geometria în sine, avem de a face cu un sculptor cu valoare geometrică. Printre exponate întâlnim lucrări care au legătură cu trecutul ancestral.

Din sală au luat cuvântul Remus Vârnav, care a spus că Vasile Pop Negreșteanu este un adevărat intelectual al Țării Oașului, un mare om de cultură. El a ajuns astăzi, după cum se vede la esență. Avocatul Vasile Moiș și în câteva cuvinte l-a lăudat pe artist al cărui opere se întâlnesc, cum personal a putut să constate, în peste 60 de țări din lume. Cuvinte de laudă a rostit și Ștefan Haiduc, care îl cunoaște bine pe artist, ”opera lui poate fi îmbrăcată în haine de sărbătoare”, a spus Ștefan Haiduc.

Poetul Ioan Tipu Sălăjanu a rostit un scurt catren apreciat prin aplauze de către cei prezenți. În cuvântul său, Vasile Pop Negreșteanu a mulțumit tuturor celor care au venit la expoziția sa. A vorbit despre operele lui, și a promis că încearcă prin ele, să mulțumească pe toată lumea. Personal a mai promis că va lucra cu aceeași dăruire ca și până acum. Expoziția poate fi vizitată între 13 iulie și 5 august 2019.

Prof. Carol C.KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 17 iulie 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.